Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

A jogi kar nem csak a jogászoké

A felsőoktatási intézménybe jelentkezés határidejéhez, február 15-éhez közeledve lapunkban bemutatjuk: a Magyarországon kínált 14 képzési területből mi mindent kínál a Szegedi Tudományegyetem. Először az intézmény egészét, illetve a jogi kart tesszük nagyító alá.
A felsőoktatási képzési rendszer 14 képzési területének szinte teljes egészét lefedi a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kínálata. Az új bolognai rendszerű lineáris képzési rendszerben Szegeden mintegy ötven új alapképzési szak (amit az angol kifejezés, a bachelor alapján rövidítve BA-nak vagy BSc-nek is neveznek), és az ezeken belül választható közel ugyanennyi szakirány indul 2006 őszétől. Ezekhez társulnak az osztatlan képzési rendszerben oktatott, hagyományosan népszerű szakok (például orvos, fogorvos, gyógyszerész és jogász, továbbá zeneművészet).

A lineáris képzési rendszer második lépcsőjén, a mester (amit az angol kifejezésből következően MA vagy MS névvel is illetnek) szinten is a legkorszerűbb tudást kínáló szakok várják majd az alapképzésből kikerülő tehetséges hallgatókat. Vagyis a 11 kart magába foglaló szegedi intézményben a továbbhaladás biztosított egészen a legkiválóbbakat világszínvonalú képzésben részesítő doktori iskolákig. A hallgatók itt begyűjtött elméleti tudásukat a gyakorlati képzésen megszerzett tapasztalatokkal teszik alkalmazhatóvá a munka világának számtalan területén.

Az elmondottakra példát szolgáltat a karok névsorának élén álló állam és jogtudományi kar (ÁJTK), ahol már régen nem csak jogászokat oktatnak. A kar www.juris.u-szeged.hu című internetes oldalán a képzéseknek külön fejezetet szentelnek. Kiderül, hogy eddig is tanultak ott társadalombiztosítási és munkaügyi kapcsolatok főiskolai szakon. Ezt munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási alapszakként őrzik meg. Újdonság viszont, hogy szeptembertől nemzetközi tanulmányok és politológia hat féléves alapképzési szak is indul. A nemzetközi tanulmányok szakon a cél: olyan nyelveket tudó, elméleti és gyakorlati ismeretekkel rendelkező „kis diplomaták" képzése, akik felkészülten tudják képviselni a minisztériumokat, a nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező közigazgatási, gazdasági, kereskedelmi, turisztikai intézményeket. A politológus diplomával rendelkező szakemberek pedig a politikai rendszer különféle területein hasznosíthatják ismereteiket.

A jogászok karukon eddig ötféle (például környezetvédelmi szakjogász) továbbképzésben vehettek részt. Az egyetemi speciális képzések (például amerikai és francia jogi, német gazdasági jogi, Európa-jogi) folytatódnak. Újdonság az ÁJTK-n az ősszel induló jogi asszisztens felsőfokú szakképzés. S persze a legtehetségesebbek számára nyitott a doktori képzési program is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átvilágítják a kórházat

A rendelőintézet után a szegedi kórházat is átvilágítják. László Gábort, a szakrendelő volt… Tovább olvasom