Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

A jogszabály szerint Solton kellett keresni az elítéltet

Szeged - A Csongrád Megyei Bíróság és a Bács-Kiskun Megyei Bíróság büntetés-végrehajtási csoportja is jogszerűen járt el Czibi Antal büntetés-végrehajtási intézetbe történő behívása ügyében – közölte lapunkkal Cseh Attila.
Szeged-Kiskundorozsmán fogtak el egy 33 éves férfit a rendőrök kedd délután, majd a Szegedi Fegyház és Börtönbe szállították, mivel nem kezdte meg jogerősen kiszabott fegyházbüntetésének letöltését. Czibi Antalt szemérem elleni erőszakkal vádolták, három évig előzetes letartóztatásban volt, majd jogerős ítélet híján tavaly januárban lakhelyelhagyási tilalom mellett szabadlábra helyezték – számoltunk be az esetről korábbi számainkban.

Az elfogott férfi nevelőanyja lapunknak azt állította, hogy a korábban a Bács megyei Solton élő fia tudatta a Szegedi Városi Bírósággal, hogy az eljárás befejezéséig Szegeden marad, kéri a lakhelyelhagyási tilalom Soltról Szegedre helyezését, amiről a bíróság hivatalos végzését is megmutatta. Azt mondta, hogy Czibi Antalnak nem postáztak fegyházbehívót Dorozsmára, fia tehát nem bujkált az igazságszolgáltatás elől. Kérdésünkre, hogy miért nem keresték Dorozsmán a férfit, Cseh Attila, a megyei bíróság elnökhelyettese, sajtószóvivő válaszolt.

– Tény, hogy az elítélt tárgyaláson tett nyilatkozata alapján az elsőfokú bíróság még 2008 januárjában Soltról Szegedre változtatta a lakhelyelhagyási tilalom helyét – a vádlott szóbeli nyilatkozata alapján, amely szerint „amíg az ügy le nem zárul, Szegeden fog tartózkodni". 2008 szeptemberében hozta meg a Csongrád Megyei Bíróság másodfokon jogerős ítéletét, amelyben Czibi Antalt 5 év 6 hónap fegyházra és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte. A jogerős ítélet alapján szabadságvesztési értesítő kiállítására került sor, ennek alapján intézkedik a büntetésvégrehajtási csoport. Az értesítőn az állandó lakcím – Solt – volt feltüntetve, azaz a Bács megyei csoport volt illetékes a végrehajtásra.

2008. december 10-én a Bács-Kiskun Megyei Bíróság büntetés-végrehajtási csoportja tehát a solti lakcímen kísérelte meg az értesítést, de „elköltözött" jelzéssel visszakapták azt. Lekérték a lakcímnyilvántartó adatait 2009. január 29-én, de az elítéltnek a soltin kívül nem volt bejelentett lakcíme. Ezért elfogatóparancsot bocsátottak ki – mondta Cseh Attila, a Csongrád Megyei Bíróság szóvivője.

Az elítélt által korábban bejelentett szegedi lakcímet két okból sem vehette figyelembe a Csongrád megyei büntetés-végrehajtási csoport: 1. az elítélt nyilatkozata arról szólt, hogy csak az ügy lezárultáig tartózkodik ott; 2. a lakcímnyilvántartó szerint nem volt ott bejelentve.
– Jogszerűen járt tehát el mindkét megye büntetés-végrehajtási csoportja – szögezte le Cseh Attila, megjegyezve, hogy a lakcímnyilvántartóba 2009. február 6-án jelentették be a dorozsmai címet.

Olvasóink írták

 • 5. Lutetia 2009. május 09. 16:36
  „Azért ha ismerték az előző tartózkodási helyét, az elfogatási parancs (január vége) óta igazán bekukkanthattak volna hozzá, hátha ott van most is.
  Egyébként úgy tudom, hogy az, hogy nem vonult be időben a börtönbe, hanem hónapokig szökésben volt, semmit nem tesz hozzá az eredeti büntetési tételéhez. Azért én ezt furcsállom.”
 • 4. flexsnake 2009. május 09. 00:36
  „Ha nem saját tulajdon az előfordulhat. VAnnak ilyen cifraságok. Na az megérne egy cikket.”
 • 3. hazgondnok 2009. május 08. 23:16
  „De abban sem lehetsz biztos,hogy ami a te lakáscímed oda nincs más bejelentve,tapasztalatból tudom.Én kaptam anno idején egy ajánlott levelet egy olyan névre akit nem is ismertem és nálam volt az állandólakcíme annak ellenére,hogy ez egy önkormányzati lakás volt,és mindig ellenőrzik a bejelentkezésijogot.”
 • 2. flexsnake 2009. május 08. 21:14
  „És most ez miért fontos? Most megtudtam hogy egy vadidegent miért a bejelentett lakcímén keresték. Még több ilyen cikket :) könyörgöm!Sok-sok időráfordítással. Szavanként fizetnek? :D”
 • 1. flexsnake 2009. május 08. 21:14
  „És most ez miért fontos? Most megtudtam hogy egy vadidegent miért a bejelentett lakcímén keresték. Még több ilyen cikket :) könyörgöm!Sok-sok időráfordítással. Szavanként fizetnek? :D”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Délig tartott a sztrájk

Szeged - Egyetlen vonat sem indult és érkezett a szegedi nagyállomáson tegnap éjféltől, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája ugyanis több ágazatban is országos sztrájkot hirdetett. Tovább olvasom