Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

A kabala titkos ereje

Szeged - Nincs is annál meghatóbb, mint amikor egy kisgyerek kedvenc játékát öleli magához. A gyakorló szülők tudják: a kedvenc takaró, plüssállat vagy kisautó nélkül a kicsiket még a mamához sem szabad elengedni. A szegedi Újvidéki Utcai Óvoda apróságai most megmutatják olvasóinknak féltett kedvenceiket.
Lila kisautót szorított a markában Kovács Bende a kecskéstelepi Újvidék Utcai Óvodában. Kértük, meséljen kedvencéről. – A neve Hot Wheels. Azért ez a kedvencem, mert egy szuper tetkó van rajta. Igazából a tesóm kapta, de megengedte, hogy nálam legyen – mondta a szöszke kisfiú. Mindenhova magaddal viszed? – kérdeztem. – Nem. Fürdéskor a festék lekopna róla – válaszolt, és éreztem, hogy csak jó neveltetése miatt nem teszi hozzá: te buta.

Testvére, Nimród egy rajzfilmből ismert zöld szörnyecskét ölelt, „akit", mint megtudtam, Mike Wazowskinak hívnak. – Nem engedem ki a kezemből, csak a barátaimnak adom oda, ha nagyon kérik. De lányoknak nem, mert ők nem tudnak vigyázni rá – magyarázta a csillagszemű kisfiú.
Tóth Barbara és Veronika ikertestvérek, és még a kabalájuk is egyforma: Zebi és Zsófi, a két zebra. Honnan tudják, hogy melyik kié? – Néha összekeverjük, de nem baj. Bennünket is összekevernek néha – mesélték. Kratochwill Ákos Mucika nevű görényét mutatta be. – Előfordul, hogy itt felejtem az oviban, de olyankor sem vagyok szomorú. Tudom, hogy az óvó nénik vigyáznak rá – magyarázta. Téglás Borbála Vavave nevű plüsskutyusáról mesélt, akivel össze lehet bújni, Körtvélyesi Balázs pedig kedvenc könyvéről, ami komodói sárkánygyíkokról szól.

Három kissrác egy kabalával. A plüssfigura főleg a beszoktatás idején játszik fontos szerepet.  Fotó: Veréb Simon
Három kissrác egy kabalával. A plüssfigura főleg a beszoktatás idején játszik fontos szerepet.
Fotó: Veréb Simon

Rajné Simon Krisztina óvodapedagógus szerint a gyerekek a sok mesefilm és számítógépes játék ellenére is szívesen rajzolnak. – Alkotásaik témája mindig az, ami éppen foglalkozatja őket. Ebben fejezik ki mindazt, ami a lelkükben van: új élményt, örömöt, fájdalmat, bánatot. Mi is innen tudjuk, min jár az eszük: milyen színeket használnak, a lap melyik oldalára rajzolnak. Kiderül, elég erős-e már kéztőcsontjuk az iskolai íráshoz. A puha plüssfigura, aminek anyaillata van, inkább a kisebbeknél és főleg a beszoktatás idején játszik fontos szerepet. Ez egy darab az otthonból, a biztos pont. Később csak alváskor kerülnek elő a házi kedvencek. A nagyobbak kártyát, kisautót, apró mütyüröket hoznak magukkal, amiket akár cserélni is lehet. Ritka, hogy egy-egy kabala hosszú ideig elkísérjen egy gyereket, általában 2-3 hetente új kedvencet ismerünk meg. Előfordul ennek az ellenkezője is: nemrég péntek este nyolckor nyitottuk ki az óvodát, mert egy kisgyermekünk itt felejtette a kedvenc takaróját – emlékezett az óvodapedagógus.

Rajzolj és nyerj!

Szünidei rajzpályázatot hirdettünk 3–10 éveseknek. Le kell rajzolni a kedvenc kabalafigurát; nevet adni neki; néhány sorban írni róla; a rajzlap hátuljára pedig ráírni az „alkotó" nevét, valamint a szülő elérhetőségét, és be kell küldeni szerkesztőségünk címére (Délmagyarország Kiadó, Pf. 153.), vagy bevinni valamelyik ügyfélszolgálatunkra (Szeged, Szabadkai út 20. vagy Gutenberg u. 5., Szentes, Kossuth u. 8., Hódmezővásárhely, Kinizsi u. 27., Makó, Szegedi út 9–13.). Június 30-áig várjuk az alkotásokat. A legjobb rajzért és névért óriás plüssfigura lesz a jutalom, a beküldők között pedig kisorsolunk egy családi medencét. Eredményhirdetés: július 9-én.

Olvasóink írták

  • 1. p.zsuzsa 2010. július 10. 12:25
    „És hol lehet megnézni az eredményeket?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Türelmet kér a Mórakert

Megvan a politikai szándék a Mórakert helyzetének rendezésére - szögezte le Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár tegnap Mórahalmon. Tovább olvasom