Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

A kalandvágyó mórahalmi lány

A 24 éves mórahalmi Kecskés Linda, egy fővárosi sportáruház kommunikációs vezetője tavaly nyáron Portugália olyan tájait járta be, amelyek nem szerepelnek az utazási irodák kínálatában. Miközben egy hajmeresztő kalandot is átélt, életre szóló barátságokat kötött.
Kecskés Linda a nyárra újabb utat tervez. Fotó: Frank Yvette
Kecskés Linda a szegedi Radnótiban érettségizett, a szolnoki főiskolára járt idegenforgalmi szakra, majd egy kalandturizmussal foglalkozó utazási irodánál helyezkedett el Budapesten, nem véletlenül: a kalandvágy a vérében van. Ma már egy fővárosi sportáruház munkaügyi és kommunikációs vezetője, de a regényes utazásokról a jövőben sem szeretne lemondani.

A meglepetés

A kaland akkor kaland, ha történik valami rendkívüli – hát ez így volt tavaly nyáron, amikor a fiatal lány Portugáliát szemelte ki úti célul, és a világvándor című honlapon keresztül egy biofarmra jelentkezett önkéntesnek: az elvégzett munkáért cserébe teljes ellátást, szállást ígértek. Minden simán ment volna, ha a kiszemelt hely nem telik meg, és Lindának nem ajánlják föl, hogy kiközvetítik egy másik címre: egy ír férfihoz, aki az ígéretek szerint majd a vasútállomáson várja.

Kecskés Linda 2005 június közepén egy fapados járattal előbb Londonba, onnan Portóba utazott, ahonnan aztán egy nappal később az „isten háta mögé" vonatozott. Várni valóban várták az állomáson: ott állt egy elhanyagolt külsejű férfi egy jobb napokat látott dzsippel, fekete, kócos kutyájával. Biofarmja pedig egy kiszáradt erdő tisztásán néhány, a forróságot túlélt veteményből és két kimustrált lakókocsiból állt. Se villany, se víz – se más önkéntes –, csak egy falu látótávolságon belül. Linda, miután feleszmélt az első döbbenetből, már azt fontolgatta, hogy tudna innen elmenekülni. Mint mondotta, a férfi nem tűnt agresszívnek, a csendessége, kiszámíthatatlansága azonban sokkal jobban aggasztotta.

Az első éjszaka

A lány első éjszaka nem sokat aludt a koszos szivacsmatracon. Másnap, amikor délben a férfi behúzódott a lakókocsijába, hogy sziesztázzon, a távoli kis faluba futott, ahol meg az derült ki, oda nem jár se busz, se vonat. A magával vitt részletes térképen viszont felfedezett egy két kilométeres bekötőutat a közeli főúthoz. Ezt a távot is futva tette meg: szerencséje volt, a főúthoz kijutva egy kávézóban kiderült, milyen buszok járnak arra. Még időben visszaért a „farmra", de mire összepakolt, a férfi felébredt. Nem volt más hátra, mint hogy húszkilós hátizsákját és saját magát is a lakókocsi kis, hátsó ablakán kipréselje, és meneküljön, amennyire erejéből telik.

Kicsi a világ

A kaland happy enddel zárult: Linda eljutott a főútig és a kávézóig, ahol megmosdott, átöltözött, s onnan Coimbrába, egy egyetemi városba, majd délre, Lavosba, az ismert kikötőbe utazott. Az elkövetkező két hónapban pedig szinte az egész országot bejárta, annak köszönhetően, hogy felvette a kapcsolatot egy ifjúsági szervezettel. Önkéntesként, nemzetközi ifjúsági táborokban többek között egy dzsesszfesztivál előkészítésében és egy filmfesztivál lebonyolításában is közreműködött. Eljutott Lisszabonba, majd vissza Lavosba, ahonnan egy magyar túrabuszra rátalálva augusztus közepén hazajött Mórahalomra. Tapasztalatokkal, barátokkal gazdagabban. Ma Budapesten azzal a magyar lánnyal lakik közös albérletben, akit Portugáliában ismert meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keserű pirula az ajándék

Az általános gyakorlatot követve a gyógyszertárak között is megindult a harc a vevőkért. A kamara… Tovább olvasom