Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

A Kálvária tér kálváriája a kúttal

Szeged - Nem adta még vissza Szegednek lebontott benzinkútja helyét az OMV a Kálvária téren. A park átépítésére néhány hét múlva pályázna az önkormányzat, de keresztülhúzhatja a számításokat a terület késlekedő bérlője. Pedig – úgy tűnik – nincs különösebb oka.
Egy éve bizonyítottan tiszta a Kálvária téri régi benzinkút földje, mégsem kezdődött el a tér átépítése, ahogy tavaly ilyenkor a város ígérte. Boldog Mária tájépítész-kerttervező mérnök nagyszabású tervet állított össze a rehabilitációra, de annak csak részletei valósíthatók meg a városrészi alapból. Ennek ellenére kisebb falatokat már felvállalt belőle a terület önkormányzati képviselője, Lauer István. A teljes rekonstrukció 300-400 millió forintba kerülne, erre a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél igényel támogatást a város, ha hosszú késlekedés után idén tavasszal kiírják a pályázatot. A parkfejlesztés amúgy presztízsberuházás, a polgármester választási ígéretei között is szerepelt, egyedül a parkok közül.

Itt állt egykor a benzinkút. Az OMV nem rendezi a viszonyokat. Fotó: Frank Yvette

A pénz tehát nemsokára az ablakban, de a város – Fehér Éva főépítész szerint – csak akkor tud pályázni, ha teljes egészében rendelkezik a területtel. Márpedig a három hektár egytizedét a bérlő OMV Hungária Kft. nem adta még vissza a városnak. A visszaadás feltétele az, hogy – a negyven éve a cég jogelődjével, az ÁFOR-ral kötött szerződés érelmében – a töltőállomás területét tisztán és helyreállítva kell visszaadni. Ebből az egyik feltételt teljesítette a cég: elbontotta a benzinkutat és elvitte a szennyezett talajréteget. A Kálvária téren egy éve bizonyítottan tiszta a talaj és a víz – ezt idén is megerősítette a tisztítást felügyelő szegedi Rewox Kft. technológiai osztályvezetője Karcsú József. A figyelőkutakat szabály szerint még működtetik, de a környezetvédelmi hatóság már jóváhagyta a tisztítást.

Dodonai válasz

Az OMV Hungária Kft.-től többszöri megkeresésünkre Sándor Júlia marketingvezető küldött rövid választ: „az OMV minden szükséges lépést megtett, de az ügy tisztázása érdekében haladéktalanul fel fogjuk venni a kapcsolatot a szegedi önkormányzattal".

A benzinkút helyén nincs más dolga az OMV-nek, mint rendezni a terepet, és hivatalosan visszaadni az önkormányzatnak. A rendezés annyit jelent, hogy 30-40 millió forintért közel ezer köbméter termőföldet kell behordatni. Ez nem történt meg. Az okát a hivatal városüzemeltetési irodáján nem tudták, és az ügyben tárgyaló Nagy Sándor alpolgármestert sem értük el. Információink szerint az OMV még nem küldött kompetens képviselőt a városhoz. Mindig kibújik a végleges döntés alól valamilyen indokkal: állítólag hol a figyelőkutakban talált olajra, hol pedig felsőbb szintű egyeztetésre hivatkoznak. Az sejthető, hogy nem a 30-40 millió forint okozza a fennakadást az olajtársaságnál. Ráadásul amúgy jó bérlő; fizeti a területhasználati díjat, sőt a bírságokat is. Az önkormányzat ugyanis megbüntette amiatt, hogy a telke parlagfüves volt, és azért is, mert az építési osztályon nem jelezte hivatalosan a benzinkút elbontását. További építési bírsággal kikényszeríthető talán a terület-visszaadás, mert az – értesüléseink szerint – jóval többe kerül az év végén, mint a tereprendezés.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Találatok a schengeni határon

Tiszaszigeten igazoltattak a Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei szombaton késő este hat… Tovább olvasom