Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

A kamera sem véd a firkálóktól

Egyesek úgy vélik: a tiszta falat tiszteletben tartják a falfirkálók. Ez a teória azonban újra és újra megdőlni látszik. A frissen felújított szegedi belvárosi II-es tömb házfalait ugyanúgy firkák csúfítják, mint a Radnóti gimnázium kamerákkal figyelt épületét. Az épületeknél csupán a műkő lábazatot vonták be olyan festékkel, amelyről könnyen letakarítható a falfirka.
Néhány hete készült el a belvárosi II-es tömb, s máris összefirkálták a falakat. Fotó: Schmidt Andrea
Néhány hete készült el a belvárosi II-es tömb, vagyis a Somogyi, a Kelemen, a Kölcsey és a Kárász utca által körülzárt épületegyüttes felújítása. Az 500 millió forintból megújult házak falait már kiszemelték maguknak a falfirkálók, a frissen festett épületet filccel felrajzolt betűk és nonfiguratív ábrák csúfítják.

Az önkormányzat városüzemeltetési irodájától megtudtuk: az épületeknél csupán a műkő lábazatot vonták be olyan festékkel, amelyről könnyen letakarítható a falfirka. A falak nem kaptak ilyen bevonatot, mert a műemlékvédelem alatt álló háznál a talajnedvesség elleni szigetelés azt igényli, hogy kiszellőzzön a fal. Így annak fedésére egy speciális lélegző festéket kellett használni. A festékgyártó nem vállalt volna garanciát az anyagra, ha arra rákerül a graffiti ellen védő réteg.

A házat kezelő IKV Rt. vezérigazgatója, Németh István szomorúan konstatálta a felújított ház összefirkálását. Azt mondta, a megoldás a falazat újrafestése lenne. Az ingatlankezelő egyébként tavaly megbízott egy céget, mérje fel, mennyibe kerülne az összes – nem csupán IKV-kezelésű –, kiskörúton belüli épület graffitimentesítése. Az összeg megközelíti a félmilliárd forintot.

A graffitizők áldatlan tevékenysége évek óta gondot okoz a Radnóti gimnáziumnak is. Az épület 1998-as felújítása után három évig nem volt semmi probléma – mondta Gál Béla igazgató. Amikor később feltűntek az első firkák, azonnal lefestették azokat, s a szűz fal átmenetileg visszatartotta a graffitiseket. Egy idő után azonban elfogyott a festék, a firkák pedig elszaporodtak. A falfirkálókat a több mint egy éve felszerelt kamerák sem tartják vissza. A Kőrösy-iskola felőli szakaszon sötétben nem tudtak használható felvételeket készíteni a firkálókról, mert ott egyébként is gyengén világítanak az utcai lámpák, a fák koronája ráadásul eltakarta a fényt. A fákat azóta megmetszették, és más megoldást is találtak – az igazgató erről azonban nem mondott többet.

Nem akart a firkálóknak tippeket adni. A Radnóti épületének falára tavasszal kerül majd olyan védőréteg, amelyről könnyebben letakaríthatók a falfirkák. A megbízott cég már mintát vett a falakon használt festéktípusokból, ez alapján állítják össze a védőréteg összetevőit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékonysági bál, beteg gyerekekért

A szegedi Független Civil Fórum négy év szakértői munka után szövetségeivel elindul az őszi… Tovább olvasom