Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

A kánikula miatt gyorsabban érnek a zöldségek, figyelni kell a vegyszerezésre

Szeged - Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szerint túl sok növényvédő szerrel kapcsolatos mérgezés történt az idén Magyarországon, ami tovább nőhet, mert a kánikula meggyorsítja a zöldségek és a gyümölcsök érését, és félő, hogy nem szakszerűen bánnak a szerekkel. A Csongrád Megyei Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint túlzó az ÁNTSZ véleménye.
A hetek óta tartó kánikula meggyorsítja a gyümölcsök és zöldségek beérését. Különösen fontos ilyenkor, hogy permetezéskor megfelelő figyelmet fordítsunk a használati utasítás betartására. Hazánkban idén eddig 84 növényvédő szerrel történt mérgezési esetet jelentettek be, ebből 3 végződött halállal – adta ki az országos figyelmeztetést a héten az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

Kispál Ferenc, a Csongrád Megyei Agrárgazdasági kamara elnöke elmondta: a megyei gyümölcstermelők nagyon fel voltak háborodva az ÁNTSZ közleményén, amit csak tetézett, hogy az erről szóló egyik híradást egy őszibarackossal illusztrálták. – A gyümölcsöket ilyenkor már nem kell permetezni, ezért is voltak mérgesek a gazdák. A zöldségek permetezésére pedig minden termelő nagyon figyel. A mérgezéses esetek feltételezhetően importáru miatt történtek. Csongrád megyében növényvédő szer miatti mérgezés az utóbbi időben nem fordult elő. A permetezésről naplót kell vezetni, amelyet a növényvédő állomáson és a piacon is ellenőriznek – magyarázta Kispál Ferenc.

Lehet-e manipulálni a naplón? – Aki ezt teszi, óriási büntetésre számíthat, és a piacokról is örökre kitiltanák. Nem éri meg kockáztatni: aki manipulál, az maga alatt vágja a fát – mondta az elnök.

Kovács István ˝bibliájával˝ a permetezési naplóval. Fotó: Karnok Csaba
Kovács István ˝bibliájával˝ a permetezési naplóval.
Fotó: Karnok Csaba

A forróság miatti gyorsabb beérés más okok miatt nagy gond a gazdáknak.

– Ha nem lesz néhány napon belül eső, a korábban beharangozott 8 millió tonna kukoricából csak 4-5 millió tonna lesz Magyarországon. Hasonló a helyzet a napraforgónál, és a szőlőszüret is két-három héttel hamarabb lesz a vártnál. Az aszály húzza fel a gabonaárakat, az a gazda járt jól, aki korábban tudott raktározni – mondta Kispál Ferenc.

A röszkei Kovács Istvánnak és családjának mintagazdasága van a falu külterületén, ahol többek között paprikát és zellert termelnek. – A permetezési napló nekünk, gazdáknak talán még az alkotmánynál is szentebb. Nagyon pontosan kell vezetni, hiszen kérik a termények értékesítésénél. Fel kell tüntetni benne a kezelés és a szüretelés dátumát, hogy milyen szerrel és mennyi vízzel történt, mekkora területen, és az pontosan hol található a birtokon belül – mesélte Kovács gazda. Azt mondja: legalább ezerötszáz növényvédő szer van a hazai piacon, ezért egy jó termelőnek folyamatos tanfolyamokon kell részt vennie.

– A bibliánk a növényvédő szerek, termésnövelő anyagok éves kiadványa, amelyben az is benne van, hogy melyik növényvédő szert melyik zöldségre vagy gyümölcsre lehet használni. Ha nem a megfelelőt használom az adott növényre, és egy ellenőrzés ezt kideríti, súlyos tízezrekbe kerül nekem – mesélt arról, milyen nagy figyelmet kíván a permetezés. A család a paprikát fólia alatt, a zellert a szabad ég alatt neveli. – A fóliát körbekentem mésszel, ami felfogja a nap leggyilkosabb sugarait, és a paprikának sem engedi meg, hogy a kelleténél hamarabb érjen be. Most odakint 39, a fóliásban 32 fok van. Kész csoda, hogy a zeller egyáltalán megmaradt a földemen, mert a 28 fok feletti hőmérsékletet már nem igazán bírja – mondta a férfi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pártot választó egyetemisták 17 százaléka a Jobbikkal szimpatizál

Két százalékkal előzi meg a Jobbik a Fidesz–KDNP-t az egyetemisták körében végzett népszerűségi kutatásban. Tovább olvasom