Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 14°C | 25°C Még több cikk.

A kapuban van az influenza

Szeged - Kézenfekvő, hogy szellőztetünk, vitamint eszünk, kezet mosunk – legyintünk a szakorvosra, amikor a télvégi influenzaszezonban elismétli a megelőzés fogásait. De azért gondoljunk bele, mennyi levertséget és pénzt spórolunk, ha februárban megússzuk a táppénzt!
– Oltás nélkül, de amellett is célszerű felvértezni az immunrendszerünket déligyümölcsökkel és zöldségekkel. A szokásos „tartózkodjunk sokat szabad levegőn" tanács a mostani szmogos levegőben nem nyerő, de attól még szellőztetni kell, hogy kisöpörjük környezetünkből a cseppfertőzéssel terjedő légúti vírust – magyarázta Tombácz Zsuzsanna, az ÁNTSZ régiós járványügyi osztályvezetője. Főként közös légterű munkahelyeken érdemes figyelni rá, ahol a munkatársak gyorsan körbefertőzhetik egymást. Influenzaszezonban célszerű kerülni a tömeget. Nem árt fokozni az olyan közkeletű betegségszűrőket, mint a kézmosás. Nem győzzük hangsúlyozni: alaposan kezet kell mosni kézfogások, bevásárlás és hazaérkezés után. A szappan kevés, helyette vessünk be olyan egykomponensű, egyfázisú kézfertőtlenítőt, ami egyszerre fertőtlenít és tisztít. Jól dörgöljük be, hogy habozzon, és egy-másfél perc után mossuk le! Ez elpusztítja a kórokozókat.

Telente próbára tesszük az immunrendszerünket, kifizetődő a betegség megelőzése. Illusztráció: MTI
Telente próbára tesszük az immunrendszerünket, kifizetődő a betegség megelőzése.
Illusztráció: MTI

Melegágya lehet a kórokozóknak az ágynemű is, ha a lassabb száradás miatt télen ritkábban cseréljük. Ajánlatos egy-két hetente mosni, sőt influenzás betegnél még sűrűbben. Aki beteg, maradjon otthon, ne a munkahelyét tüsszögje tele vírussal, vagy fertőzze le a többieket közös telefonkagylón, billentyűzeten keresztül! A használt zsebkendőket nemcsak nem illik, hanem egészségtelen is széthagyni, használata után ajánlatos kezet öblíteni.

– Az influenzavírus szövődménymentes esetben pár nap alatt kikúrálható. Egy-két nap lappangási idő után elég a betegnek 3-4 napos ágynyugalom – tette hozzá a szakorvos. – Bajt csinál, ha valaki a házi patikában megmaradt, hagyományos antibiotikumokat kapkodja be. Az influenza ellen ezek nem használnak, hiszen – például a penicillinszármazékok – bakteriális, és nem vírus okozta betegségre valók. Ha ennek ellenére beszedi valaki, éppen azokat a baktériumokat teszi vele ellenállóvá a szervezetében, amikből később szövődmények – streptococcus, stafilococcus, meningococcus, pneumococcus – alakulhatnak ki. Akkor meg már késő bánat, mert az erős gyógyszerek sem hatnak. Legyen otthon lázcsillapító, hogy 38 foknál be tudjuk venni négyóránként. Segít a régi jól bevált hűtőfürdő fokozatosan hűtött vize vagy a priznic. És szigorúan feküdje ki mindenki! Ne tegyen engedményt, hiszen nem lehet rendes munkát végezni fájós fejjel, hőemelkedéssel.

Olvasóink írták

  • 1. seleron 2009. január 28. 10:07
    „Ki ez a szép lány?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A méh jóindulatú daganata - Myoma

Szeged - A 35-40 éves korosztály egyik leggyakoribb és legtöbbet emlegetett nőgyógyászati… Tovább olvasom