Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

A karrierépítést nem lehet elég korán kezdeni

SZTE - ˝Ahol szándék és tudás találkozik˝ – a Szegedi Tudományegyetem jelmondatának érvényesítését mindennapi valóságnak tekinti Karsai Krisztina professzor, akit oktatási rektorhelyettessé választása alkalmából terveiről és az össz-
egyetemi nyílt nap üzeneteiről kérdeztünk.
– Jól működik az egyetemi oktatási adminisztráció. A bevált folyamatokon nem változtatunk. A 14 éve elindult elektronikus ügykezelés kiterjesztésére és fejlesztésére viszont lehetőségeket látok – szólt elképzeléseiről Karsai Krisztina professzor.

Diákok Kínából

Az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi és Büntető Eljárásjogi Tanszékének vezetőjeként, korábbi dékánhelyettesként sokat dolgozott, hogy vietnami és kínai hallgatóknak Szegeden oktassanak európai jogi ismereteket. Oktatási rektorhelyettesként, a nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettessel együttműködve, a céljai között szerepel a külföldi hallgatók számának a növelése, a „fizetős képzés" kiterjesztése, amennyiben az adott kar kapacitásai megengedik, mert az oktatási potenciál adott.

– Az idegen nyelvű oktatással begyűjtött tapasztalat, szakmai kapcsolato és publikációs lehetőségek visszaforgathatóak a magyar hallgatókkal való foglalkozásba – hangsúlyozta az SZTE oktatási rektorhelyettese. – Például úgy, hogy hallgatóink a külföldi diákjainkkal közös kurzusokra járnak, illetve segítséget kapnak ahhoz, hogy egy félévet a határainkon túli egyetemen tanulhassanak, és így szerezhessenek tapasztalatot.

– Az idegen nyelvű oktatással begyűjtött tapasztalat, szakmai kapcsolatok és publikációs lehetőségek visszaforgathatóak a magyar hallgatókkal való foglalkozásba – hangsúlyozta az SZTE oktatási rektorh
– Az idegen nyelvű oktatással begyűjtött tapasztalat, szakmai kapcsolatok és publikációs lehetőségek visszaforgathatóak – hangsúlyozta az SZTE oktatási rektorhelyettes. Fotó: Herner Donát

Nem csak végzősöknek

– Tapasztalatszerzés az összegyetemi nyílt nap is – a továbbtanulást tervező diákok számára. Itt első kézből személyre szabott információt kapnak. Ez a Szegedi Tudományegyetem nyílt napi rendezvényeinek is a legfőbb értéke – vélekedett az oktatási rektorhelyettes.

A felvételi eljárásról ugyanúgy lehet tájékozódni, mint a szegedi egyetem képzési kínálatáról vagy a középiskolás érdeklődésének fókuszába került kar legújabb szakjairól. Ráadásul az egyetem összes szolgáltatóegysége is megjelenik: a könyvtártól kezdve a kollégiumokon át a sportközpontig. A középiskolás diák találkozhat ilyenkor a rektori vezetéssel, Erasmus-ösztöndíjasokkal foglalkozó koordinátorral, a hallgatói önkormányzati képviselőivel, de akár az első évet már elvégzett hallgatókkal is – sorolta az összegyetemi nyílt nap előnyeit Karsai Krisztina. Az SZTE oktatási rektorhelyettese szerint az egyetemi börzén a 10–11. osztályosok ötleteket kaphatnak a középiskolai fakultáció és – ha még nem döntöttek volna – érettségi tantárgy kiválasztásához. A végzősök pedig felvételi taktikai és stratégiai szempontokra és akár a karrierépítést segítő információkra is számíthatnak.

– Az anyagiak is szóba kerülnek, amikor a továbbtanulók a „Szeged és SZTE vagy külföldi egyetem" kérdésről dilemmáznak – mondta Karsai Krisztina. Az SZTE melletti érvek hosszú sorából azokat emelte ki, amelyekről üzen az intézmény jelmondata is: „Ahol a tudás és szándék találkozik".

A legkiválóbbak közt

A „tudás" mint érték szempontjából az SZTE a legkiválóbb vidéki, országos összehasonlításban pedig a második-harmadik legjobb egyetem, amely a legtöbb nemzetközi felsőoktatási rangsorban folyamatosan jól szerepel. Ugyanakkor a kutatási és oktatási eredményei alapján kiváló SZTE berkeiben közös „szándék" az is, hogy a lehető legjobban érezze itt magát az egyetemista, aki olyan szolgáltatásokat vehet igénybe, mint például a (szak)kollégium, a több féléven át ingyenes idegennyelv-oktatás, a külföldi részképzést segítő támogatás. Az SZTE diplomásai már tudják: ha élnek az SZTE kínálta programokkal, nem kell a képzés egészét külföldön tölteniük ahhoz, hogy nemzetközi tapasztalattal felvértezetten lépjenek a munkaerőpiacra.

Ösztöndíjak

„A szegedi egyetem igyekszik alacsonyan tartani az önköltséges díjakat, miközben több kar saját támogatási rendszert kínál a tehetségeknek. Egyedülálló például az SZTE Gazdaságtudományi Kara által működtetett félszáz, a vállalati együttműködéseken alapuló, az önköltségi díjat részben vagy teljes egészében fedező ösztöndíjrendszer. De például a jogtudományi vagy a mérnöki kar, illetve az egyetemi Tehetségpont is kínál lehetőségeket az önköltségi díj mérséklésre a legjobbaknak – mondta a rektorhelyettes. Ezeket az erőfeszítéseket az SZTE-vezetés azért is támogatja, mert hozzájárulnak a minőségi szempontok érvényesítéséhez. Ugyanis a vállalati és kari támogatások az anyagi segítségen kívül olyan mentorálást is jelenthetnek, ami hozzájárul a fiatalok
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másodjára nyert párbajt a Tha Shudras

A magyarországi X-Faktor 100. adását a beat korszak slágereivel ünnepelte a hét döntős. Tovább olvasom