Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

A katasztrófa nem áll meg a határoknál

Határtalan biztonság címmel rendeztek katasztrófavédelmi konferenciát és bemutatót a hét végén Szegeden – magyar, román és szerb szakemberek részvételével.
A kommandósok bemutatója akciófilmbe is illett volna. Fotó: Frank Yvette
Látványos bemutatóval szórakoztatták a közönséget a Határtalan biztonság címmel megtartott rendezvénysorozat zárónapján a rendőrök, tűzoltók, mentősök és katasztrófavédelmi szakemberek Szegeden. Először a rendőrkutyák fogtak el egy autótolvajt, majd egy kocsiba rejtett bombát is felkutattak. A kommandósok közreműködésével akciófilmbe illő autós üldözés következett a rendezvénynek helyet adó Hangár Expó területén.

Később olyan gyakorlat következett, amely bemutatta, milyen fontos a tűzoltók, mentősök, rendőrök és katasztrófavédelmi szakemberek együttműködése egy veszélyes anyagokat szállító jármű baleseténél. A kamion a bemutatón egy személygépkocsival ütközött, amelynek utasa az autóban rekedt. A tűzoltók előbb kiszabadították a bajba került autóst, majd a katasztrófavédelem specialistái azonosították a veszélyes anyagot. A vegyszer minden igyekezetük ellenére belobbant, és a tűz elemésztette a személyautót. A tűzoltók azonban megfékezték a lángokat, mielőtt nagyobb probléma adódott volna.

Így kell ártalmatlanná tenni egy terroristát.
A háromnapos rendezvényen katasztrófa-elhárítási intézkedésekről is szó esett. Az eseményt szervező Duna–Körös–Maros–Tisza Eurorégiós Fejlesztési Ügynökség szeretné, ha a román, szerb és magyar szakemberek a jövőben sokkal összehangoltabban szállnának szembe a különböző katasztrófákkal. Erről a konferencián elvi megállapodás is született a felek között. – A tavaszi bánáti árvizek bebizonyították, hogy a tragédiák nem ismerik a határokat, ezért egy bármikor és bárhol mozgósítható katasztrófa-elhárítási egységet szeretnénk létrehozni a három nemzet részvételével – mondta Csókási Eszter, az ügynökség ügyvezető igazgatója. A nemzetközi egység akár már jövőre megkezdheti munkáját, amennyiben sikerül európai uniós támogatást szerezni az elképzelés megvalósításához.

Szincsok György

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pavlovits Dávid lemezfelvételre is felkérést kapott

Komoly szakmai sikert hozott az amerikai koncertkörút a szegedi gitárművész és komponista, Pavlovits… Tovább olvasom