Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

A kávéházban bizonyíthat Erdélyi Tímea

Szeged - Erdélyi Tímea az egyik női főszereplője a Szegedi Nemzeti Színház ma esti évadnyitó bemutatójának, A kávéház című Goldoni-vígjátéknak. A pályakezdő színésznő idén diplomázott a Színművészeti Egyetemen – a közönség a Barátok közt korábbi Tildájaként ismerhette meg.
– Nem úgy terveztem, hogy diploma után vidékre megyek, de nem azért, mert pestiként féltem volna elszakadni a fővárostól, hanem mert szerettem volna továbbtanulni a Színművészeti Egyetem fizikai színházrendező szakán. Horváth Csaba és Ladányi Andrea hirdette meg a szakot, ami végül mégsem indult, de közben megkerestek Szegedről. Úgy gondoltam, ez egy jó lehetőség számomra, hiszen igazgatóváltás volt a színházban, Juronics Tamás és Telihay Péter pedig csupa olyan dolgot ajánlott, amit pályakezdőként érdemes kipróbálnom. Rengeteget tanulhatok itt, talán többet, mint egy kialakult arculattal rendelkező pesti színházban, ahol esetleg egyoldalú feladatokat kapnék – mondja Erdélyi Tímea, akit ma este A kávéház című Goldoni-vígjátékban Placida szerepében láthat a közönség.

– Amikor a Barátok közt forgatását elkezdtem, 16 éves kamasz voltam, és három évig szerepeltem a tévésorozatban. Most 25 vagyok, és egészen mást gondolok már a világról. Meg kell küzdenem azzal, hogy a többség ma is ugyanazt a lányt látja bennem, holott azóta sok idő eltelt, rengeteg más hatás ért, és mindig is a színház volt a legfontosabb számomra. Szerencsére a színművészetin, ahol Zsámbéki Gábor és Zsótér Sándor osztályába jártam, a sorozat soha nem volt téma, csak az számított, hogy aktuálisan hogyan teljesítek és mennyit fejlődöm. A bulvármédiával pedig próbálom megértetni, hogy nem szeretnék kétes valóságtartalmú történetekkel állandó szereplője lenni a lapoknak. Vannak, akik ezt élvezik, engem zavar. Semmi bajom nincs azzal, ha valaki azzal az apropóval jön el a színházba, hogy engem akar látni, hiszen akarva-akaratlanul az egész produkcióval találkozik, felvesz egy más ruhát, szembesül a díszlettel, szív egy kis színházi levegőt. Lehet, hogy legközelebb már azért vált jegyet, mert rájön: jó dolog előadásokat nézni.

Erdélyi Tímea a színház új tagjait bemutató Nyitány-gálán Fotó: Segesvári Csaba
Erdélyi Tímea a színház új tagjait bemutató Nyitány-gálán
Fotó: Segesvári Csaba

Erdélyi Tímea megszerette szegedi kollégáit. Sokkal nehezebbnek hitte a beilleszkedést, de úgy véli, nyitott, friss, kreatív és érdeklődő színészek alkotják a társulatot.

– Remélem, sok tapasztalatot szerzek majd, jókat és rosszakat egyaránt. A diploma nem azt jelenti, hogy megtanultam a szakmát, csak annyit: a következő tanulási fázisba léphetek. Szeged azért ideális hely, mert itt széles skálán, Goldonitól az operetten át a kortárs darabokig mindenben kipróbálhatom magam. Szegedet korábban nem ismertem, egyszer jártam itt gyerekkoromban, és tavaly, amikor megnéztem a Lear királyt. Amikor augusztusban először eljöttem, azt tűnt fel: itt minden kettővel lassabban történik, mint Pesten. Nem kapkod a pénztáros, belenéz a szemembe, amikor fizetek. Szeretek itt lenni, egyre több szépséget fedezek fel a városban.

Nem játszana újra tévésorozatban

Erdélyi Tímea a magánéletéről annyit árult el: Pestre húz a szíve. Két filmszerepet is kínáltak neki nemrégiben, de nem tudta elvállalni a színházi feladatai miatt. – Semmiképp sem dolgoznék újra tévésorozatban, bár rengeteget profitáltam belőle: megtanultam a kamera előtt létezni, bepillantást nyertem a média működésébe, de arra is rájöttem, hogy ez nem az én világom.

Olvasóink írták

  • 3. márkez 2008. szeptember 27. 15:17
    „Akkor a Kávéházban már ne is nézd meg!! Ott sem javított a botrányos Nyitány után!!”
  • 2. vin diesel 2008. szeptember 27. 00:12
    „nekem bizonyíthatna Erdélyi Tímea..az előadás után :)”
  • 1. szabó555 2008. szeptember 26. 07:35
    „Már bizonyított, a bemutatkozó gálán! Szörnyű volt, még olvasni is alig tud...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irodalmi díjat alapított a Rotary kormányzója

Szeged - Lakatos Jenő, a Rotary magyarországi kormányzója az egyik alapítója annak az irodalmi… Tovább olvasom