Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

A KDNP, a hitelek és a Bartók

Szeged - Az idei költségvetéssel folytatódik Szeged eladósodása – állítja a közgyűlés KDNP-frakciója. Kiálltak a Bartók Béla Művelődési Központ mellett is. A kulturális bizottság sem akarja a Bartók megszüntetését.
– Az idei költségvetéssel folytatódik Szeged eladósodása. A város tervezett költségvetési hiánya nulla forint, ám ez csak a megmaradt vagyon felélésével tartható – vélekedik a szegedi KDNP-frakció. Juhász Gyula önkormányzati képviselő és Kalmár Ferenc frakcióvezető szerint az önkormányzat csak bűvészkedik a számokkal. Tegnapi tájékoztatójukon példaként említették, hogy a város és az egyetem közötti szerződés szerint az egyes kórház épületének eladásából származó 800 millió forintos bevételt a városnak teljes egészében át kellene adnia az SZTE-nek, a költségvetési tervezetben azonban csak 300 millió továbbítása szerepel, 500 millióval a város vezetése a költségvetés egyensúlyát javítaná. A képviselők hangsúlyozták: a következő évekre tervezett fejlesztések összértéke meghaladja az 52 milliárd forintot, ehhez azonban 8 milliárd hitelt kell felvennie, és 2,5 milliárdos értékben kötvényt kell kibocsátania a városnak, amely szerintük már így is elérte teljesítőképességének határát. Kalmár Ferenc kijelentette: a városszépítő fejlesztések helyett olyan beruházásokra lenne szükség, amelyek a helyi gazdaságot erősítik.

A KDNP szegedi szervezete nem csak a költségvetéssel nem ért egyet. Felszólítják Botka László polgármestert, hogy a Bartók Béla Művelődési Központ megszüntetésére vonatkozó javaslatait vonja vissza. Úgy gondolják: más intézmények csak többletforrás biztosítása mellett tudnák átvállalni a Bartók feladatait, ez azonban többe kerülne, mint amennyit a város jelenleg a patinás belvárosi művelődési központra költ.

Bizottsági nem

A kulturális bizottság tegnapi ülésén négy igen és három tartózkodás mellett támogatta Juhász Gyula javaslatát, hogy az önkormányzat ne szüntesse meg a Bartókot. A pénteki közgyűlés elé tehát ezt a bizottsági javaslatot terjesztik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyéves lett a vizitdíj

Szeged - Egy nap híján egy éve vezette be a kormány a vizitdíjat és a kórházi napidíjat. A népszavazás kapcsán kórházvezetőket, háziorvost kérdeztünk. Tovább olvasom