Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

A kendergyárat lebonthatják

Szeged - Nincs olyan fogalom, hogy ipari műemlék, egy épület vagy megfelel a műemléki kritériumoknak, vagy nem. A régi szegedi gyárépületek közül koruk, építészeti stílusuk miatt egyik sem műemlék, viszont a legtöbb helyi védelem alatt áll.
A Szent István téri víztoronyról a legtöbb szegedi azt gondolja, hogy „ipari műemlék". Holott ilyen fogalom nincs: az Öreg Hölgy egyszerűen műemlék – közölte kérdéseinkre válaszolva Mátyus Zoltánné, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szegedi kirendeltségének műemlék-felügyelője. Az idén 105. születésnapját ünneplő látványosság ugyanis – amely ráadásul teljes felújításának köszönhetően máig működik – a vasbeton történetének egyik legjelentősebb hazai alkotása.

Azért szerettük volna tisztázni a fogalmakat, mert az Árkád építése kapcsán olvasóink már szóvá tették, miért bontják le a közel 120 éves épületegyüttest. A szakértők felmérése után azonban kiderült, oly mértékben átalakították az eredeti gyárat, és annyira elavult, hogy menthetetlen. Emiatt az Árkád beruházójának is csak azt írták elő, hogy homlokzati elemekkel idézze fel a valahai gyárat, s a korábbi városképet.

A városképformáló, impozáns szegedi gyufagyár egy része hiába több mint 100 esztendős, nem védik. Fotó: Frank Yvette
A városképformáló, impozáns szegedi gyufagyár egy része hiába több mint 100 esztendős, nem védik. Fotó: Frank Yvette

Helyi védelem alá esik viszont a volt ruhagyári ingatlan: az új tulajdonosok az előírásoknak megfelelően újították fel az épületeket. Helyi védettként tartják számon többek között a Vám téri malomépületet is. A Huszár utcai kábelgyárból – a területen, mint ahogy a Délmagyarország már megírta, lakópark lesz – egy „traktust" mentenek meg az utókornak: a 60-as évekbeli csarnok darabját. Ez helyi védelmet kapott, akárcsak az ugyanott található volt lovarda, amely szintén megmarad.

A jogszabályról

A helyileg védett épület esetében a védelem az épület, építmény teljes tömegére, vagy annak csak részleteire terjed ki. Ezeket hagyományos építészeti tömegükben, tetőformájukkal kell megtartani, érintetlenül hagyva az eredeti nyílásrendet, a nyílások osztását, megerősítve a homlokzati tagokat. A védett épületek belső korszerűsítését, átalakítását azonban a védettség nem akadályozza. Bontásuk azonban csak akkor lehetséges, ha műszakilag elavultak, s kimondják a védettség megszűnését.

Olvasóink írták

 • 5. szamika 2009. február 25. 12:07
  „minden régi helyett jön egy új-újabb.( ha szabad megjegyeznem:ott a gyárban avattak kisdobossá,majd úttörőnek)”
 • 4. nyomdasz63 2009. február 12. 22:19
  „Marad? Nem marad? A Móravárosi krt-tól kifele a Szél u-ból van pár ház. Azokkal 1968 óta játsszák ezt !!! Vidámpark, olaj,világ utcája,kika,buszport....? Pedig ott természetvédelmi terület van .”
 • 3. che 2009. február 12. 20:49
  „Érdekes a védettség kiterjesztése ebben a városban...Volt önkormányzati háztömböket (100 éven felülieket) eladtak anno kemény pénzekért borzalmas állapotban, aztán 12 év elteltével védelem alá helyezték (a magántulajdonban lévő épületet ?!?) hogy kötelezhessék a tulajdonosokat a felújításra...Jó mi ?”
 • 2. Szecskamester 2009. február 12. 17:33
  „Ez NEVETSÉGES!!!!

  Elöször azt írták, megmarad, aztán azt, hogy nem marad meg, aztán megint azt, hogy megmarad, most meg megint nem marad meg...
  Most akkor mi az igazság????

  Ez a színvonal felháborító!!!!”
 • 1. pintyőke 2009. február 12. 17:15
  „OKé, Árkád kipipálva (SZVSE, Ligetfürdő stb. után) megvolt már a Lófara is, az óvoda stb. minden oké ebben a városban.
  Viszont nem sikerült sehogy sem beidézni most Ujhelyit.
  Akkor most jön aaaaaa Széchenyi sportosztály, az átalakítások szükségessége, vagy azt majd egy kolléga írja meg?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csőtörés és kábelcsere

Szeged - A Szentháromság utca elején meghibásodott egy 3 méter mélyen fekvő vízvezeték, a kifolyó… Tovább olvasom