Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

A képviselő bezáratta, a lakók feltörték: lebontják a Hargitai utcai játszóteret

Szeged - Hamarosan megoldódik a balesetveszélyes játszótér ügye az újszegedi Hargitai utcában: lebontják. A közeli játszóhelyeket fejlesztik.
Két éve cikkezünk az újszegedi Hargitai utcában bekerített játszótér áldatlan állapotáról. Az önkormányzat évekkel ezelőtt eladta az ABC mögötti telket egy szegedi magáncégnek, amely szolgáltatóházat tervezett építeni. A szerződésben a város kikötötte, hogy 2010 végéig a vevőnek rendbe téve át kell költöztetnie a játékokat a közeli Gulácsi ligetbe, a kisebb gyerekeknek való játékok mellé. Az áthelyezés milliós költségét akarta ezzel áthárítani az önkormányzat. Az első vevő továbbadta az ingatlant, mert az építkezés terve a válság miatt megrekedt. A második vevő is értékesítette a telket, amelyen felhúzott egy épületet. A tulajdonosváltástól függetlenül megmaradt a játszótér-költöztetéssel kapcsolatos kötelezettség, de azóta semmi nem történt. A szomszéd telket árulja a szegedi magáncég, ennyi látszik jelenleg a területen.

A törött játékok könnyen balesetet okozhatnak. Fotó: Karnok Csaba
A törött játékok könnyen balesetet okozhatnak. Fotó: Karnok Csaba


A játszótér magára maradva pusztul. Gazos, szemetes. Pocsai Blanka, a körzet önkormányzati képviselője többször lezáratta a területet, nehogy balesetet okozzanak az összetört, elavult játékok. A környék lakói viszont rendre feltörik a lakatot, és bemennek. Most is tárva-nyitva áll a kapu.

– Hamarosan rendeződik a helyzet. A játszóteret végleg elbontja a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., hogy megszüntesse a balesetveszélyt – tudtuk meg a képviselőtől. A játékokat nem lehet áttelepíteni, olyan rossz állapotban vannak. Mivel az ingatlan tulajdonosa a füle botját sem mozdította, a város elvégezteti helyette a bontást, és a több százezer forintos költségét ráterheli a terület gazdájára.

Két közeli játszóhely bővül rövidesen. A város játszótér-fejlesztési keretéből és Pocsai Blanka egyéni képviselői alapjából összesen több mint 3 millió forintot költenek a Haladás utcai játszótér bontására és új, kisgyerekeknek való játékok felszerelésére. Idén is kap új játékokat az Erdélyi téri nagy játszótér, amelyre tavaly 2,7 millió forintért jutott játszószer. Egészen kicsiknek és a nagyobbaknak vásárolnak a szakemberek uniós szabványoknak megfelelő játékokat.

Olvasóink írták

 • 17. Kasza 2012. május 20. 22:56
  „Ezek az EU-s játszóterek ami minden szabálynak megfelelnek csak épp 5 év alatt szétrohadnak...
  Pedig sokba kerültek.
  Bezzeg a mi időnkben,volt vas mászóka,vas hinta amiről max a festék kopott le,de mentünk és társadalmi munkával
  lefestettük, mivel a mi gyermekeink játszottak ott.
  De jött valami okostojás és lebontatta mondván BALESET VESZÉLYES, meg ugye sokat ér a MÉH-be, de köztudott hogy nem is volt ezeken a játékokon olyan mértékű baleset,amely gyermek azokról leesett az ezekről is leesne csak itt még szálkával is meg lenne fűszerezve az eset.”
 • 16. RF 2012. május 18. 23:35
  „Azért a használhatatlantól nem kicsit van messze a sok "összetört, elavult" játék. Épp arról beszéltünk valamelyik nap, hogy ha annyira nem tudnak mit kezdeni vele, mi szívesen hasznosítanánk a házunk udvarában, néhol törött, de javítható, igaz, tele van művészi önkifejezéssel (ún. graffiti), de nem selejt. :)

  Itt volt egy nem kis értéket képviselő játszótér, és hagyják így tönkremenni... engem különösképpen nem érdekel, hogy kinek a felelőssége lett volna megóvni. Tönkrement, selejt? Miért kellett ezt az állapotot megvárni? Gyakorlatilag évek óta romlik, folyamatosan ment a huzavona... most meg leselejtezik. Marad az Erdélyi tér, meg a Gulácsi parkban az a 3x3 méteres "játszótér"... aha, mennyi gyerekre is? Arról nem beszélve, hogy tőlünk kb. 1 km az Erdélyi tér. Reális... láttak már ezek játszótérre gyereket menni? Kisbicikli, homokozófelszerelés, stb... Az ember inkább el se indul, mire odaér, már fordulhatna vissza... Elszomorító.

  Köszönjük az illetékeseknek!”
 • 15. Kutya11 2012. május 18. 12:42
  „logaritmus.
  nem döbbensz rá h magánterületről van szó? A tulajt boritékolnám, talán a RH.
  A tények látom nem homályosítják fel agyadat mert csak fröcsögni tudsz. Blanka képviselőasszony a legaktívabb képviselő, nem lehet rá panasz!
  Szerinted miért választották meg már többedjére Újszegeden!
  Vagy ez fáj???
  egyébként meg kényszerbontást és kényszerkaszálást kellene előírnia az önkormányzatnak és ráterhelni a tulajdoni lapra mint a Háginál történt homlokzat ügyben csak mostmár hátul is kellene”
 • 14. derzoltan 2012. május 18. 05:51
  „Kedves Sandman.A gyerekeknek teljesen mindegy ki építette a játszóteret.A lényeg,hogy játszhatnak rajta.Dőreség lenne kijelenteni,hogy egy városrész önkormányzati képviselője,semmit nem tud a területén folyó ingatlan panamáról,és nem" képes" megakadályozni azt.DE arra igen,hogy magántulajdont bezárat.Furcsa képviselői jog.Természetesen,nem az összes játék,felszerelés selejt.A rossz állapotban lévőket is 10× olcsóbb megjavítani(mivel eu szabvány)mint kijelenteni,hogy kuka.Csak a játszótér felújítási panama is jó dolog(játékbeszerzés).”
 • 13. Sandman 2012. május 17. 21:07
  „Látom, hogy sokan nem vágják a pitét. Az a terület, amelyen a játszótér fekszik magántulajdonban van, így a játszótér maga is. Senki sem végezhet rajta társadalmi munkát, ha akarna, akkor sem. De ki akarna egy privát területen dolgozni a semmiért. Logaritmus barátom rossz helyen kapisgálsz, mert ezt a játszóteret a Bartha építtette, a területet Botka és a szocik adták el, tehát Blanka ellen áskálódni vagy szűklátókörűség, vagy demagógia!
  Tehát Botka elvtársnak köszönhetjük a mai áldatlan állapotokat. Hál´ Istennek amíg ott laktunk, még működött, a fiam nagy örömére és mindennapi szórakoztatására.”
 • 12. szegedgabor 2012. május 17. 17:24
  „Köz beszerzés, kérjük a cégek neveit! :)
  Amúgy meg, szerintem ha meghirdetnék társadalmi munkára a felújítást időben, mikor még nem rohad semmi... akkor sok szülő menne egy órára festeni, vagy csiszolni, és akkor lenne is szép játszótér.... Igaz, arra nem lehet milliókat kiszámlázni ..óóó de kár...”
 • 11. Torontál 2012. május 17. 17:18
  „Elképesztően kevés a játszótér Szegeden,az Újszegedi oldalon meg borzalmasan szegényes a választék.
  A sok új honfoglaló beköltözésével sajnos nem gyarapodott a játszóterek száma sőt....”
 • 10. deszkás 2012. május 17. 15:53
  „Ez mióta kévvizselői jog? A volt Árpád otthon "körülépitését" mi indokolja? Szemet vetett rá valamelyik szegény magyar milliárdos? A Tápéit figyelemmel kisérem,megigértem Juhász úrnak.”
 • 9. uborka 2012. május 17. 14:11
  „Tápén is a régi játszó térről eltávolitottak mindent ,ami az EU-nak nem felelt meg, majd saját gyerekeinek Ledenszki úr felépitette, még mindég ott áll az a borzalmas balesetet előidéző játszókák a Takarékkal szembeni utcában.ki a felelős ezért???????”
 • 8. csinompalkó 2012. május 17. 13:17
  „MInt környékbeli tudom, hogy az a terület olyan irdatlanul be van építve, hogy már csak az a zsebkendőnyi játszótér maradt, ami eladható volt. Nagy az igény mostanában szolgáltatóházakra, ugye.
  Másrészről meg lehetnének a szülők annyira lojálisak a városuk iránt, hogy egyből egyetemistát szülnek, ha már nem bírnak magukkal, hát egyetemi város vagyunk, vagy mi. Vagy vigyék el a purdékat villamosozni vagy sétálóutcázni.

  Megnézném, ahogy az iletékes bizottság emberei elmagyarázzák egy kocsideréknyi gyereknek a placcon, hogy ez "nektek kölkök mennyire baromira jó lett most..."

  Wazze, az ilyen megoldások mutatják legjobban a "szakértő" önkormányzati figurák rideg, önző érzéktelenségét, mohóságát.
  Se játszótér, se szolgáltató ház, se pénz. Gondolom.”
 • 7. lamatic 2012. május 17. 13:10
  „Ez egy tipikusan megcsináljuk és ott hagyjuk állapot. Megcsináljuk és nem tartjuk karban. És mindennel ezt tesszük. Ezért nincs semmink vagy 3x annyit költünk rá szemben az " idióta" nyugati országokban, ahol megtervezik, megcsinálják (halkan mondom nem 3-4 s áron) és még karban is tartják. Áhh mindig mondtam, a nyugati országok bénák, semmire nem jók. Bezzegh a mi vezetőink, szerintem több pénz és hatalom kellene nekik, hisz annyira ott vannak a szeren....”
 • 6. Logaritmus 2012. május 17. 10:58
  „Blankát jobb helyeken visszahívhatnák a választók vagy magától lemondana. Mire is költi a képviselői pénzeket? Miért nem jut erre? Számoltassák el tételesen, elég volt a fideszesekből!”
 • 5. Mike3 2012. május 17. 10:45
  „azon gondolkodom, hogy miért is nem haltunk bele a foghíjas mókuskerékbe, az acél mászókákba meg a beton csúszdákba gyerekkorunkban...”
 • 4. Vandorr 2012. május 17. 10:20
  „Kérdés az, hogy ki bont, és ki épít? Kinek a cége?
  Ott is majd egy csak max öt éves korig használható játszótér lesz, mint a Mátyás király téren?
  Ahol előtte legalább tizenkét éves korig szórakozást nyújtó játszótér volt?”
 • 3. csonakos 2012. május 17. 08:28
  „2. spiler 2012.05.17. 08:04
  Most bármit megtehetünk! ... Eljön még a megmérettetés ideje!
  Egyenlőre!
  Egyébként, ha van igény a játszótérre, talán az oda kilátogató szülők a gyermekeik érdekében, tennének valamit a fönnmaradása érdekében! Talán ez ügyben sem ártana egy önkorányzati képviselőnek lépéseket tenni. Az alapjából még pénzt is adhatna ehhez.”
 • 2. spiler 2012. május 17. 08:04
  „hogy is van ez ,,,,a képviselő dönt a szavazóiról ,,,ENNEK FORDITVA KELL LENNI HA NEM,AKKOR A KÉPVISELŐNEK ELKELL MAGYARÁZNI ugy mint a diáknak ,,,esetlek körmöst kell adni!”
 • 1. info 2012. május 17. 07:55
  „ugyan miért nem írják már ki ezeknek az adok kapok cégek nevét”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyen szüntetik meg az osztatlan közös földtulajdont

Az osztatlan közös tulajdonban lévő földterületeket ingyenesen a tulajdonos nevére írják, amennyiben június 1-jéig beadják igényüket a területileg illetékes földhivatalhoz. Tovább olvasom