Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

A képzést a piac minősíti

Az ötös a legjobb minősítés a hazai felsőoktatási rendszer átláthatóságát szolgáló legújabb rangsorban. A közgazdász, a jogi és a kommunikációs képző helyeket összehasonlító listákon a Szegedi Tudományegyetem két harmadik és egy negyedik helyezéssel az élbolyba tartozik.
A nagyításhoz kattintson a képre!
Szeged egyeteme több dobogós helyet is magáénak tudhat azon versenyek végén, melyek alapján a 24 közgazdász, a 8 jogi képzést nyújtó, valamint a 15 kommunikációt oktató intézményt rangsorolták.
A legnagyobb mértékben az SZTE közgazdász képzése lépett előre – a 3. helyre a tavalyi nyolcadikról –, elsősorban a kilencszeres túljelentkezés miatt. A 24 intézményt további öt szempont alapján összevető lista közül három sorozatban is az élbolyba tartozik a szegedi közgazdász képzés. Például a fejvadászok szerint a negyedik, míg az vállalatvezetők szerint és az OTDK-eredmény alapján az ötödik. Ez az egyetemi kar az oktatói összetételben teljesített a legrosszabbul – e szempontból a mezőny utolsó harmadába tartozik.

A jogászokat képző nyolc intézmény közül az SZTE akár a 3. is lehetne, mert oly szoros a mezőny. Figyelemre méltó, hogy a Tisza-parti képzőhely – az ELTE után – ezüstérmes a fejvadászok és a vállalatok szerint is, míg bronzot kap az oktatói összetétel miatt. Ugyanakkor a túljelentkezést, az OTDK-eredményt, és a diák-tanár arányt mérő sorban nincs az első öt között.

Első alkalommal rangsorolták a kommunikátorokat képző hét intézményt. Az eredmények azt mutatják, hogy a képző helyet, s nem a fiatal és divatos diszciplína oktatásának minőségét értékelték a fejvadászok és a vállalatok. Az intézmények közül nem emelkedik ki jelentősen az aranyérmes ELTE. Az SZTE az összehasonlítás öt szempontjából három (túljelentkezés, fejvadász és vállalati vélemény) esetben is második. De nincs az első öt között a diák-tanár arányt és az oktatói összetételt mérve.

A háromféle képzést összehasonlító listákon az SZTE két bronzérmet, illetve egy negyedik helyezést tudhat magáénak.


Rangsor - Hat mutatóból

A legfrissebb egyetemi toplistát több, függetlennek mondott szempont alapján készítette el a Heti Válasz és a Central European Management Intelligence (CEMI). A Felsőoktatási rangsor 2006 a jelentkezések alapján legnépszerűbb három – a közgazdász, a jogi, (a Szegeden nem létező szálloda-, idegenforgalmi és vendéglátó-ipari) – karra, valamint most először a kommunikáció szakra készített listákat. A rangsor hat mutató alapján állt össze. A túljelentkezések mellett a nagyvállalatok és a fejvadászok véleményét is számba vették, mint ahogyan az előző két évi Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK) elért helyezéseket, a diák-tanár arányt és az oktatói összetételt is. A mérőszám a magyar oktatási rendszerben használatos 1-5 osztályozási skálán alapul. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makrai meghódította a Mont Blanc-t

A szegedi Makrai László hat fővárosi barátjával és a Himaláját meghódító Erőss Zsolttal vágott neki,… Tovább olvasom