Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

A Kereskedő (és válság) közben terjeszkedik a Naturtex

Csongrád megye - A válság fejlődéssel jár – mondta Einstein –, mivel válság nélkül nincsenek kihívások, és az élet rutinná válik. A Presztízs díjas Naturtex Gyapjú- és Tollfeldolgozó Kft. a textilipart külön is sújtó gazdasági válság közepette érte el azt, hogy termelése több mint duplájára nőtt, párnáinak, paplanjainak 80 százalékát pedig külföldön értékesíti.
Éppen egy Ausztráliába induló konténer felpakolása előtti napon jártunk a Naturtex Kft. legújabb üzemében, amelyet a Kereskedő közben rendeztek be. A tollal, pehellyel, gyapjúval, műszállal töltött párnát, paplant gyártó Naturtex ugyanis kinőtte a Cserje sori telepet: az egyik részleget már 2008-ban ide költöztették, nemrégiben pedig tovább terjeszkedtek a területen. A Cserje soron mostanra a műszálas és a gyapjúrészleg maradt, a tollas termékek gyártása pedig teljes egészében az új helyre került. 2008-ban még csak 1500 négyzetméterük volt itt – most 4000 négyzetméternél tartanak.

Gellért Balázs, a kft. külkereskedelmi igazgatója elmondta: a terjeszkedésnek az az oka, hogy a válság kellős közepén a korábban megduplázódott termelés még tovább nőtt, mivel újabb nemzetközi piacokat szereztek. Míg máskor, a nyár közepén holtszezon volt náluk, most túlórában, olykor hétvégeken is dolgoznak. Közel az ősz, a kereskedők feladták megrendeléseiket a téli paplanokra, és mivel több ezer darabos szériákról van szó, a gyártást időben el kellett kezdeni.
 
2027484. Teljes gázon a Naturtex. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Minden gramm számít

Gellérték másnapra, egy 2000 darabos rakomány indítása előtt a nemzetközi SGS – minősítő labor – munkatársait várták. Ők vizsgálják meg az áru 15 százalékát szúrópróbaszerűen, a vevő kívánságának megfelelően. Többek között megnézik a varrásokat, és ellenőrzik, hogy a paplanba töltött pehely mennyisége kazettánként, grammra megfelel-e az előírásoknak. A pontos mennyiségről a számítógép vezérelte egyedülálló gép gondoskodik.  

Ottjártunkkor egyszerre csomagoltak Dél-Koreának, Kínának, Ausztráliának, Szlovéniának, Svájcnak, Hollandiának szánt árut az alkalmazottak. A Naturtex Kft. termékeinek 80 százaléka exportra megy – köztük abba a Kínába, amelynek mára megdrágulnak a termékei. A menedzsment szerint az, hogy bőven van megrendelésük, gyorsaságuknak, rugalmasságuknak, a Naturtex csapatmunkájának köszönhető. És hogy megmaradtak alkalmazkodni képes családi vállalkozásnak, amelyik a nagy megrendelők mellett a kis szériákat is éppúgy legyártja.

– Nem a legmagasabb technológiával dolgoztunk – tette hozzá ifjabb Gellért Ákosmarketingigazgató. – Innen indultunk: az elmúlt 5 évben pedig szisztematikusan modernizáltuk magunkat, hogy a nyugat-európai gyártókkal is versenyezni tudjunk. Mára azt mondhatjuk, hogy európai céggé váltunk: egy német üzemben is ugyanazokon a berendezéseken dolgoznak, mint nálunk. Van olyan kapacitású gépük, amelyikből egy van csak a világon, az is Szegeden, a Naturtexnél.

Olvasóink írták

 • 19. Antal50 2012. augusztus 07. 14:24
  „A Naturtex 1989..ben alakult,valamikor egy jómenő cég volt. aránylag jó fizetésekkel rendelkezett,és örüljünk neki, hogy még nem tette tönkre, vagy még nem tudta tönkretenni ez a forradalmi elitt.A hír az ,hogy már Kínába is gyártunk: tehát,már olcsóbbak vagyunk már töllük is. Való igaz,hogy egy két iskolázatlan,faragatlan,csecsszopó úgy pofázik itt mintha ők alapították volna.
  A szöllő nem savanya csak a narancs rohad,és ígaz .hogy nem szeretném látni,hogy ez az elkeseredett, tévúton járó inteligenciában alulttáplált,csak a zsebére koncentráló rablóbanda ,nehogy taccsra vágja.
  Kis buta,a szoci országrabló köpönyeget fordított és most a vezíred, az öszes haverjával eggyütt.Vagy azt hiszed,hogy ez egy tinézser banda?”
 • 18. Apátfalvi** 2012. augusztus 06. 22:21
  „Tormanek, sajnálatos módon Magyarország nem éppen a fényes keresetek hazája... Az, hogy nem fizetik agyon a dolgozókat (bár a pontos bérüket senki ne írta le itt), sajnálatos, az viszont mindenképpen nagy pozitívum, hogy működik a gyár! Ennek lehet örülni szerintem!”
 • 17. Tormanek 2012. augusztus 06. 20:57
  „Annak örülünk, hogy működik, de az, hogy ki szemszögéből hogyan az más kérdés. Mi jut a tulajnak, mi a melósnak. Nem rossz biciklivel járnának, ha olyan sokat keresnének. A minőség, hát anno nagyon toppon volt, de a mostaniról nem nem tok mit mondani, mert még bírja a régi. Remélem megmarad mindenki állása és javítanak a körülményeiken, ha arra szükség van. Én nem találkozom senkivel, nem gyászolok semmit. Én kiszállok, további jó kommentezést, fórumninjáknak, tisztelet a kivételnek! T”
 • 16. Apátfalvi** 2012. augusztus 06. 18:27
  „Igazatok van, ne örüljünk!

  Szervezzük meg, hogy kinek mikor jó, és tartsunk egy ilyen sírós-búslakodós estet, amelyen egy működő magyar munkahelyet gyászolunk, mert.... há´ mer csak, mer´ mér´ ne?!”
 • 15. Antal50 2012. augusztus 06. 12:09
  „Ezek a kis agymosott mezeinyuszik,még mnindig nemértenek semmit.

  Apátfalvit meg minősíteni sem érdemes ,gátlástalan és rettentöen buta.De az is lehet ,hogy még keveset tud.”
 • 14. Queenmargareth 2012. augusztus 06. 09:44
  „9. mezeinyuszi 2012.08.05. 18:56
  2-7-ig hsz?vagy 2;7 mert mi abban az agyament, hogy jó minőségű?????”
 • 13. Tormanek 2012. augusztus 06. 08:58
  „Látom menni őket reggel előtt, 6 után mennek haza, G fivérek meg a limuzinnal nyomták a rakparton. Nem irigy vagyok, de azért vannak "érdekes" üzleteik. Az iskolázottságom tekintve azt ne firtassuk. Mindenkinek lehet véleménye! Leírom amit látok. Együtt érzek a csajokkal, nyomják szombaton is.”
 • 12. Tormanek 2012. augusztus 06. 08:58
  „Látom menni őket reggel előtt, 6 után mennek haza, G fivérek meg a limuzinnal nyomták a rakparton. Nem irigy vagyok, de azért vannak "érdekes" üzleteik. Az iskolázottságom tekintve azt ne firtassuk. Mindenkinek lehet véleménye! Leírom amit látok. Együtt érzek a csajokkal, nyomják szombaton is.”
 • 11. Tormanek 2012. augusztus 06. 08:55
  „Érdekes, hogy milyen erősen szűrik a kommenteket!”
 • 10. Apátfalvi** 2012. augusztus 05. 23:35
  „nem meglepő, pár iskolázatlan csicska itt pofázik még egy ilyen jó cikk alatt is....

  mi van csicskák, savanyú a szőlő vagy csak rosszul esik látni, hogy a szoci országrablóknak még sincs mindenben igazuk...?”
 • 9. mezeinyuszi 2012. augusztus 05. 18:56
  „2,-7-es komment; = agyament hozzáállás, tele csupa rosszindulattal!!”
 • 8. tommt 2012. augusztus 05. 17:20
  „Tormanek, te gondolkodtál sokáig vagy csipőből vágtál össze ennyi badarságot?”
 • 7. Tormanek 2012. augusztus 05. 12:58
  „Érdekes, hogy mennyit szerepel ez a cég. Pont akkor mentek amikor pakoltak. Kínába szállítanak, onnan csak hoznak, vagy ez lesz visszahozva. A bérek is a duplájára emelkedtek, mert a képeken elég elgyötört dolgozókat látni.”
 • 6. Elvira 2012. augusztus 05. 12:09
  „1. szentjanosbogar 2012.08.04. 11:36
  Van- e a Naturtexnek markaboltja, ha igen, hol ???

  Én láttam egy Naturtex üzletet a Moszkvai krt. és a Kálvári sgt. kereszteződésénél a nagyállomás felé. Azon az oldalon ahol a menyasszonyi ruhaszalon van a Kálvári sgt-on. Nem a sarkon egy kicsit gyalogolni kell.”
 • 5. Bendegúz007 2012. augusztus 05. 09:26
  „Ilyen jó híreket olvasnák szívesen,minden nap.”
 • 4. Queenmargareth 2012. augusztus 04. 16:52
  „nekem van naturtex ágyneműm és imádom!
  Régen a Textilgyárnál lehetett kapni meg talán a Dorozsmai úton?!”
 • 3. anyus59 2012. augusztus 04. 13:55
  „"1.szentjanosbogar"
  Sajnos Szegeden már nincs márkabolt. A szortiment kapható a "www.paplanplaza.hu" webáruházban, vagy évente kétszer - legközelebb októberben - van gyári diszkont értékesítés, amelynek időpontja a Délmagyar-ban is megjelenik hirdetésben.”
 • 2. Antal50 2012. augusztus 04. 13:52
  „A nagy örömködésben a fizetésekről is eshetett volna egy ,két szó. Minden szép és jó,a főnökök gondolom nem panaszkodnak, de a melósnak is jut valami a rugalmas munkán kívűl?”
 • 1. szentjanosbogar 2012. augusztus 04. 11:36
  „Van- e a Naturtexnek markaboltja, ha igen, hol ???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bírságok: kiválóan teljesít a NAV és az ügyészség

Törvényszegéseink révén is gyarapodik az ország költségvetése - az ügyészség már fél év alatt túlteljesítette az éves tervet. Tovább olvasom