Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

A KÉSZ szuperberuházása

A KÉSZ Közép-Európai Építő és Szerelő Kft. 2005 augusztusában fogott hozzá a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda bővítéséhez egy vadonatúj, két medencéből álló új uszoda létesítésével. A régi-új épületegyüttes lesz a helyszíne a holnap kezdődő úszó Eb-nek.
A vezérigazgató büszke az uszodára. Fotó: Segesvári Csaba
A KÉSZ Közép-Európai Építő és Szerelő Kft. 2005 augusztusában fogott hozzá a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda bővítéséhez egy vadonatúj, két medencéből álló új uszoda létesítésével. A régi-új épületegyüttes lesz a helyszíne a holnap kezdődő úszó Eb-nek. A sok nem várt akadály és negatív sajtóvisszhang ellenére a szegedi cég a szerződési feltételeknek megfelelően felépítette, és 2006. június 20-án átadta a létesítményt.

A Budapestre tegnap délután zúdult felhőszakadás sem akadályozta meg Varga Mihályt, a KÉSZ Kft. többségi tulajdonosát, vezérigazgatóját abban, hogy a lapunknak is bemutassa a szerdán kezdődő úszó Eb-re készen álló margitszigeti sportuszoda két új medencéjét és a hozzájuk kapcsolódó létesítményeket. A szó szoros értelmében nem akadályozta, a szegedi székhelyű cég első embere ugyanis az uszodákhoz vezető egérutakon, tócsákon áthatolva, szakadó esőben vezette stábunkat.

Horgos még zárva

A KÉSZ Kft. építette fel a horgosi határátkelőt is, a röszkei tükörképét, az átadási ceremóniát 2005 nyarán tartották. A létesítmény azonban még mindig nem fogadja az autósokat. Varga Mihály úgy tudja, ennek az az oka, hogy a szerb fél nem tudta előteremteni az üzembe helyezés és üzemeltetés költségeit. Még a KÉSZ is követel elmaradt kifizetéseket a szerb megrendelőtől. Ráadásul a garanciális javításokat is el kell végezni: akárcsak egy lakatlan ház esetében, ezekből több van a kelleténél.

A látvány magáért beszélt: feszített víztükrű medencék, monumentális lelátók, műugrótorony, ügyes műszaki megoldások fogadtak bennünket ott, ahol még két hónappal ezelőtt is az árvíz utáni pusztítást takarították el. Az 1,6 milliárd forintból megvalósult Széchy Tamásról elnevezett sportuszoda az árvíz ellenére elkészült, mégpedig a június 7-i műszaki átadás kezdetének határidejére.

Holott keltettek a KÉSZ-szel szemben feszültséget elég rendesen: a legjobban Gyárfás Tamás, az úszószövetség elnöke aggódott hangosan amiatt, hogy elkészül-e a beruházás. Ez az, amit Varga Mihály még utólag sem ért: egy huszonöt éve a hazai és a közép-európai építőipar élvonalában helyet foglaló cég miért ne tudná tartani a határidőket? Miért ne lenne tisztában azzal, mi a beruházás tétje? Magyarországon még ilyen színvonalú uszodát senki sem épített, a szegedi székhelyű KÉSZ az első, amelyik egy Európa Bajnokság megrendezésére alkalmas uszodaberuházást levezényelt.

Az úszók már javában tesztelik és dicsérik a medencéket. Fotó: Segesvári Csaba
Varga Mihálynak az esett rosszul, hogy nagy nyilvánosság előtt azt kezdték el feszegetni, vajon elkészül-e határidőre a sportuszoda. Nem hagyták, hogy a KÉSZ Kft. tegye a dolgát, hanem tévéműsorokba citálták, és magyarázkodásra kényszerítették. Ez ártott a cég megítélésének, mivel nemcsak a közvélemény, hanem még partnereik, megbízóik előtt is kényelmetlen helyzetbe kerültek. A társaság fennállása óta egyszer sem fordult elő hasonló szituáció.

Egy építkezés feltételei soha nem a legkedvezőbbek, és mindig vannak előre nem látható akadályok, amelyekre egy ekkora tapasztalatokkal rendelkező cég fel van készülve – mondta Varga Mihály. Az árvíz után különben engedélyt kaptak éjszakai munkavégzésre, valamint hétvégeken is dolgoztak, aminek köszönhetően behozták a lemaradást. Remélhetőleg az úszók is ugyanolyan jól szerepelnek majd az Eb-n, mint az uszoda – tette hozzá a vezérigazgató.


Montenegróban a KÉSZ

Mivel a hazai piacon egyre szűkülnek a lehetőségek, a KÉSZ Kft. a környező országokban vállal el egyre több munkát. Jelenleg Romániában bízták meg a legtöbb munkával: kereskedelmi és ipari létesítményekre, autószalonokra kaptak megbízást. Ukrajnában 14 milliárd forint értékű elektrotechnikai gyárat építenek majd, amelynek a tervezését indították el nemrégiben. A közeljövőben pedig Montenegróban, Podgoricában két iskolát hoznak tető alá. Ez azt jelenti, hogy egy nemrégiben önállóvá vált országba sikerült betörni és piacot teremteni. Itthon több kereskedelmi létesítményt építenek jelenleg, valamint a budapesti műszaki főiskola kollégiumi szárnyát, a szombathelyi tudásközpontot és könyvtárt, a tiszalöki börtönt, a mátrai és a nyíregyházi erőművet. A napokban nyerték el a kiskunfélegyházi sportcsarnok építésére kiírt tendert. A szűkebb pátriában, Szegeden és Csongrád megyében azonban csak néhány tízmillió forintos nagyságrendű feladataik vannak.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bánffi István: A magyar ember az erős szódát szereti

A rendes forgalom másfélszeresét méri a mostani forróságban Bánffi István. A szegedi szódás… Tovább olvasom