Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

A kevés szomszédban bíznak a tanyaiak

Szeged - Szomszédjaikban és családtagjaikban bíznak a domaszéki tanyavilágban élő idős emberek. Az elmúlt hetek fagyhalálaira gondolva kérdeztük őket: ki segítene rajtuk, ha bajba kerülnének otthonukban?
– Mióta meghalt a feleségem, egyedül élek a tanyán. A fiam Romániába nősült, egyetlen társam a kutya – mutatott a domaszéki tanyavilágban élő Rácz Lajos a mellette szökdécselő, aranyszínű labradorra, Csokira. A korábban disznótenyésztéssel foglalkozó, 75 éves férfi előbb a szomszédos, majd a házával átellenben levő lakatlan épület felé intett, majd felsorolta azokat a közeli tanyákat is, ahova csak alkalomadtán látogatnak ki tulajdonosaik. A legközelebbi lakott porta jó ötven méterre található házától.

A szokatlanul nagy hideg, az odafigyelés és a segítség hiánya miatt negyvennél is többen fagytak halálra januárban hazánkban. Közülük minden negyedik ember teste a saját fűtetlen otthonában hűlt ki. Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa arra kérte a lakosságot, figyeljenek jobban egymásra, tegyenek bejelentést, ha tudnak olyanról, akit bármi okból kihűlés veszélyeztet. – A tüzelőt már jó ideje beszereztem, van elég télire. Ha csúszik az út, el sem indulok itthonról, még a lábamat sem szívesen teszem ki az udvarra. Délután négykor pedig már záróra van nálam, a sötétben nem járkálok ki – beszélt az idős férfi az elesés és a kihűlés ellen tett óvintézkedéseiről. Kihez tudna fordulni, ha mégis valami baj történne?

A 75 éves Rácz Lajosnak Csoki nevű kutyája az egyetlen társa a tanyán. Fotó: Schmidt Andrea
A 75 éves Rácz Lajosnak Csoki nevű kutyája az egyetlen társa a tanyán. Fotó: Schmidt Andrea

– Csak feltűnne valakinek, hogy nem lát – révedt el a távolba Lajos bácsi tekintete. – Kálmán szomszéd, ha reggelente erre jár, mindig nézi, hogy kinyitottam-e már a házam ajtaját. Ilyenkor hangosan beköszön. Ő biztosan észrevenné, ha baj történne – magyarázta az idős férfi, akinek tanyájától néhány száz méterre, Domaszék központjától több kilométerre már a 84 éves Pintér Istvánt kérdeztük a tanyai életről.

A férfi 83 éves feleségével él együtt a tanyájukon, így mindketten biztonságban érzik magukat. Ha bármelyikük megcsúszna, elesne az udvaron, a másik telefonon rögtön tudna segítséget hívni. – Nemrég költözött szembe egy fiatal pár, az asszony át-átjár hozzánk – mesélte boldogan István bácsi. Látszott az öregen, mégiscsak örül annak, hogy a fiatalabb korosztály is megtalálható közvetlen közelükben. Az idős férfi hosszú gondolkodás után még egy tanyát tudott megnevezni a környéken, amelyet laknak. Tulajdonosaival, ha összefutnak az úton, váltanak ugyan néhány szót, de István bácsi a nevüket nem tudta megmondani.

Több munkája van a tanyagondnoknak

A domaszéki térségben az idős, magányos embereket három tanyagondnok látogatja. Őket – a fagyos, csúszós idő miatt – a polgármesteri hivatalban arra is megkérték: most azokra is figyeljenek, akikről tudják, sűrűn nyúlnak a pohár után. A tanyagondnokok naponta ötven embert keresnek fel.

Olvasóink írták

  • 1. lacipapa68 2009. január 17. 00:33
    „Tisztelem ezeket az idős embereket,akik nem adták fel hagyományos életmódjukat.Ez az igazi puszta-romantika,nem a Hortobágy.Ha egy kicsit odafigyelnek egymásra,nem lesz semmi baj.Szüleimnek 1980 óta van hétvégi tanyája Szatymaz mellett,azóta "sejtem" ezeket az embereket.Minden tiszteletem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A káoszból mese születik

Szeged - Ef Zámbó István korunk extravagáns képzőművésze, képeit január 31-étől a REÖK-ben láthatják… Tovább olvasom