Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

A kezelés hatásos – vagy nem

Természetes gyógymódokkal, hatékony és nem hatásos kezelésekkel is megismerkednek a szegedi gyógyszerészhallgatók ötödévben. Patikusként tudnak majd tanácsot adni a gyógyteák, az indiai gyógymódok, a fürdőterápia rejtelmeiben is.
A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán végzett patikusok nem jönnek zavarba, ha a beteg gyógyteákról, fürdőterápiáról, kínai gyógymódról érdeklődik.

Egy szemeszter a természetről

Ötödévben egy szemeszteren keresztül ismerkednek a természetes – hatásos és nem hatásos – gyógymódokkal.
– Az előadások látogatottsága nagy, az óra érdekes, időnként izgalmas. A hallgatók olyan dolgokkal találják magukat szembe, melyeket a reklámokból már ismernek – magyarázta Gáspár Róbert. Az adjunktus hozzátette: ahhoz, hogy a diákok később jó szakemberek legyenek, el kell tudni dönteniük, hogy egy gyógymód hatásos-e. A patikákban dolgozó gyógyszerészek ugyanis sokszor hamarabb találkoznak a beteggel, mint az orvos.

Színterápia


A hallgatók az előadások során megismerkednek azokkal a nem gyógyszeres eljárásokkal, melyeket a tudományos orvoslás elfogad: gyógynövényes gyógyítások, fizioterápiás eljárások, elektromos, ultrahangos kezelések, hőterápia, meleg-hideg kezelések, vízkezelések, mozgás- és táplálkozásterápia. A félév második részében azokról a gyógymódokról hallanak, amit a tudomány nem tekint minden szempontból megbízhatónak. Ilyenek a kínai, indiai gyógyászat, a homeopátia, a színterápia, a gyógyító érintés.

– Csodaszerek mindig is voltak – folytatta Gáspár Róbert. – A 19. század végén ilyen volt a kokain, melyet többek között általános közérzetjavítónak használtak. A Coca-Colának is egyik összetevője volt, ahogy a vörösbor is. Először ez utóbbit vonták ki az italból, mondván, ártalmas. Nincs olyan kitalált gyógymód, amelytől egy-két ember ne lenne jobban. Igyunk petróleumot, jó a rák ellen – ez a hiedelem ma is él. Színterápia során Szegeden hangzott el ez a tanács: megfázás ellen viseljünk piros sapkát.

Attól, hogy valamit pirula formájában kap a beteg, nem biztos, hogy az szintetikus anyag. Sok gyógyszer származik a természetből – tudtuk meg a kar oktatójától.

Kígyóméreg és vérnyomás

A szalicilsav – az aszpirin hatóanyagának alapvegyülete – a fehérfűzfa kérgében található. Van olyan vérnyomáscsökkentő, melynek alapötletét egy kígyó mérgében talált anyag adta, gyomorsavcsökkentők között pedig számos ásványi anyag található.

Gáspár Róbert felhívta a figyelmet: megtévesztők azok a kampányok, amelyek azt sugallják, hogy ami a természetben található, az csak jó lehet. A tudományosan elfogadott természetes gyógymódnak, a gyógytea fogyasztásának is lehet mellékhatása. A medveszőlőlevél húgyúti fertőtlenítő, de ha három hétnél tovább issza valaki, hormonális problémákat okozhat. Ha a beteg nem a számára megfelelő gyógyfürdőkezelést kapja, felléphet az úgynevezett fürdőfáradtság, ami két-három hétig tartó rosszulléttel, begyulladt ízületekkel jár.
A hatásos eljárásoknak, ha természetesek is, van mellékhatásuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évadnyitó közgyűlés: végtelen vita

Hamar elszállt tegnap a szegedi évadnyitó városi közgyűlésen az ünnepi hangulat, mert a… Tovább olvasom