Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

A kifogások nem, csak a módszerek változtak

Bliccelők nyomába eredtünk SZKT-s ellenőrökkel, akik elmesélték, a potyázók kifogásai semmit sem változtak az évek alatt, a módszerek viszont igen. Ma már naponta foglalnak le hamisított bérleteket. A tapasztalatok szerint egy nap legfeljebb tíz esetben bírságol egy ellenőr, de van, hogy egyszer sem.
Fotó: Schmidt Andrea
A Széchenyi téri nagypostánál találkoztunk Sz. Zoltánnal és S. Angélával, akik korábbi rossz tapasztalataik miatt nem járultak hozzá teljes nevük közléséhez. A férfi két éve, kolléganője egy éve járja a Szegedi Közlekedési Társaság villamosait és trolijait, de mint mondták: ennyi idő éppen elég, hogy tapasztalttá váljon az ellenőr. Többnyire párban dolgoznak, mert ha egyiküknek „kapása van", a másik addig végig tudja nézni a kocsi többi utasának bérletét, jegyét. Egy vonalat – amit két szakaszra osztanak – két páros ellenőriz egyszerre.

A „Jegyeket, bérleteket legyenek szívesek ellenőrzésre felmutatni!" felszólításra megnyíltak a női retikülök, előkerültek a farzsebekből az utazási okmányok az 1-es villamoson. Mindenki kényszeredetten mutatta a tömött járművön fényképes igazolványát. Meglepő módon azonban a kétkocsis Tatrán nem találtunk senkit, aki potyázna.

Fotó: Schmidt Andrea
– Nem az a célunk, hogy minél több embert megbírságoljunk, hanem, hogy érezzék a jelenlétünket – vallja Angéla, aki szerint ez ösztönzően hat az utazóközönségre, javul a bérletvásárlási morál. Tapasztalatuk szerint egy nap legfeljebb tíz esetben bírságol egy ellenőr, de van, hogy egyszer sem.

Két megállóval később leszálltunk, és amíg vártuk a következő járatot, Zoltán felsorolta, mire hivatkoznak leginkább a lebukott bliccelők: 1. pár perce veszítette el a bérletét, 2. most akart jegyet venni, 3. otthon maradt a kabátjában. A kifogások nem sokat változtak az évek alatt, a módszerek viszont igen. A jegykazallal közlekedő potyázók helyett inkább az okirat-hamisítás terjed: napi egy-két összeollózott, átsatírozott bérletet foglalnak le. Ezeket a jegyvizsgálók azonnal felismerik. A bérlet használója ellen pedig büntetőeljárás indul. A turista típusú potyautasok nem értik az ellenőrt, látszólag nem fogják fel, hogy a villamoson jegyet is kell venni.

Amikor ellenőrnek nézték az ellenőrt

Zoltán elmesélte: egyik ellenőrkollégáját már annyira ismerték arcról az utasok, hogy amikor a műszak után hazafelé tartott a bevásárlásból, és trolira szállt – noha egy szót sem szólt, hiszen civilként, nem pedig ellenőrként utazott –, többen elővették és megmutatták neki a bérletet. Mások viszont azonnal a leszállásjelzőhöz siettek...

Az ellenőr persze „ütközőzóna" is az SZKT és az utasok között: sokan mondják el neki a társasággal kapcsolatos gondjaikat, panaszaikat. A szegedi ellenőröknek atrocitásokkal is számolniuk kell, de Angéla szerint az a megfelelő taktika, ha nem is szállnak vitába az erőszakra hajlamos utassal – a bunyóhoz ugyanis két fél kell. Ha ilyesmi mégis kialakulna, azonnal rendőrt hívnak. Zoltán szerint a kötekedőket, részegeket és jegy nélkül utazókat mindig megpróbálják szép szóval leszállítani a járműről, sok esetben azonban a vezetőnek meg kell állnia, és addig nem is indul el, amíg a problémás utas nem távozik. Ilyenkor a többi utas mindig az ellenőrök mellé áll. Egy-egy szimpatikusabb potyázónál viszont előfordul, hogy az utasok győzködik az ellenőrt: ne büntesse meg a bliccelőt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tímárné elindulhat a választásokon

Indulhat a szegedi 3-as választókerületben pénteken elutasított Tímárné Horváth Magdolna, az MDF… Tovább olvasom