Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

A kimért zselés és gumicukros a legnépszerűbb

Szeged - Többtucatnyi különböző ízesítéssel lehet kapni szaloncukrot a boltokban. Egyre kevesebben engedhetik meg maguknak a karácsonyi édességet, amelyből emiatt inkább a kimértet vásárolja a magyar.
– Egyszerűen odavannak az emberek a gumicukorból készült szaloncukorért, amelyből a Mars téren már egy szemet sem lehet kapni! A háromfajta zselésemből is elfogyott már az egyik, a másik kettőből még van. Ötvenféle kimért szaloncukorral kezdtem az árusítást, tízfajta már elfogyott – mondta András Szilárd a szegedi piac Irén csarnokában. Sziszi sütiboltját kedd reggel is megrohamozták a vásárlók: szinte mindenki többféle ízt vett – a kimért szaloncukrok között az azonos gyártótól származókat mindenhol egy árban lehet kapni.

– Éppen ezért nem veszek már évek óta dobozos szaloncukrot. A jó minőségűek már olyan drágák, hogy nagyobb tételben nem engedhetem meg magamnak. Kimérve olcsóbb, és több fajtát is meg tudok kóstolni a kedvencemből, a Vadászból. Ráadásul én döntöm el, hány dekát veszek belőle – magyarázta Nagy Szilvia.

Szín- és ízkavalkád: sokan vesznek a kimért szaloncukrokból a Mars téri piacon. Fotó: Frank Yvette
Szín- és ízkavalkád: sokan vesznek a kimért szaloncukrokból a Mars téri piacon. Fotó: Frank Yvette

A GfK Hungária kutatása szerint egy magyar háztartás tavaly átlagosan 4026 forintot költött egyenként 2,9 kiló szaloncukor megvásárlására, miközben szűkült a vásárlók köre: a háztartások 39 százaléka engedhette meg magának a szaloncukrot, miközben 2010-ben még 46 százalékuk vett az édességből az ünnepek előtt. Erősen emelkedik a kimért szaloncukrok aránya a teljes eladásból – ez olcsóbb: 2010 karácsonyakor az eladott mennyiség kevesebb mint fele volt lédig, tavaly már 60 százalék fölé emelkedett.

A szegedi piacokon és bevásárlóközpontokban legolcsóbban 745 forintért láttuk a lédig szaloncukor kilóját, de a legtöbb helyen a jobb minőségű kimértért már 1200–1500 forintot kérnek. A közép-felső kategóriásnak számító Vadász szaloncukor kilója 3000 forint felett van, míg a kimért Stühmeré 4500 forinthoz közelít. A dobozos édességek többsége 340 grammos: a Tescóban egy valódi belga csokiba mártott szilvakrémes vagy pörkölt mandulás szaloncukor dobozát 2000 forintért kínálják, ami kilónként 5879 forintot jelent. A felmérés szerint a zselés vezeti a szaloncukrok népszerűségi listáját, amelyet a vegyes ízesítésű szaloncukrok csoportja és a marcipános íz követ. Gyuris László mestercukrász, a szegedi A Cappella tulajdonosa elmondta: vannak nagyon jó minőségű szaloncukrok a boltokban, de olyanról is tud, amikor a gyártó a név mögé nem teszi bele azt a minőséget, ami elvárható lenne. A kézműves cukrászdáknak csak prémium kategóriás szaloncukrokat érné meg készíteni, de azt is csak a kereslet mértékében. Ők karácsonyra szaloncukrot nem készítettek, de ünnepi bonbonokat igen, amelyekkel a szaloncukor akár kiváltható.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felezhetik a segélyt, ha nincs együttműködés

Eddig 25 százalékot vonhattak meg Hódmezővásárhelyen, most megduplázták. Tovább olvasom