Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

A királylány megnyalja a békát és herceget hallucinál

Szeged - Zacher Gábor Szegeden hangsúlyozta: a jogszabályok szigorítása vagy enyhítése nem változtat a szerhasználaton. Azt kell tudatosítani, hogy a drogok használata megváltoztat.
Új évezred, régi-új szerek címmel tartott előadást a Tömörkény István gimnázium diákjainak Zacher Gábor toxikológus csütörtökön Szegeden. – A világon 25 millió drogfüggő van, a függőséget nem lehet gyógyítani. Ha abba is hagyja valaki, élete akkor is a függőség jegyében telik – mondta bevezetőjében a szakember, aki az addikció kapcsán a számítógéptől és a mobiltelefontól való függésről is beszélt.

– Évente 45 millió droghasználat történik Magyarországon. A drogfüggők száma 14 ezer. Érdemi prevenció nincs – közölte a toxikológus, és úgy fogalmazott: 7 perces ementáli gyerekek világát éljük. A kamaszkor „pszichés lukakkal" van tele, amelyeket be kell tömni, a 7 perc pedig azt jelenti, hogy ennyit foglalkoznak átlagosan a szülők egy nap a gyerekükkel. Pedig „a gyereknevelés extrém sport, a gyereknevelés olyan, mint a hasmenés és a halál, ha menni kell, akkor menni kell. És ha a gyerek szól, akkor menni kell" – fogalmazott Zacher, akinek egyébként egy fia van.

Zacher Gábor toxikológus előadása. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A különböző szerek hatását egy kísérlet képeivel mutatta be. Ennek során keresztes pók zsákmányába például chloralhydrátot, benzedrint, hasist, meszkalint juttattak, a hálóját pedig tönkretették. A pók a szerek hatására például aszimmetrikus vagy haránt irányú szálak nélküli hálót szőtt, illetve a háló egy részét el sem készítette.

Évente 30-an halnak meg drogok miatt Magyarországon, és 5000 rendőri intézkedés történik – ez elenyésző a 45 millió droghasználathoz képest. Halállal és rendőrséggel riogatni a gyerekeket nem érdemes. A pszichoaktív szerek megváltoztatnak – ezt kell hangsúlyozni Zacher Gábor szerint. A szerhasználat történetéről is beszélt a toxikológus, a drogozás elterjedését a rockzenéhez kötötte, a közönség ugyanis „együtt akart utazni" például Jimi Hendrixszel, Janis Joplinnal.

A drogok mesebeli felbukkanására példaként említette, hogy A békakirály című Grimm-mesében a királylány egy varangyot csókol meg. A béka fültőmirigyei méreganyagot termelnek, és a lány ennek hatására herceget hallucinál. – Manapság a királylány két nap múlva döbbenten látná a Facebookon a képeket arról, hogy mit csinált a békával – fogalmazott Zacher. A toxikológia a Harry Potter-könyvekben is megjelenik: aki a mandragóra sikolyát meghallja, meg is halhat. Ha a mandragóra hatóanyaga a szervezetbe jut, valóban okozhat halált. Ezek a történetek alkalomként szolgálhatnának a kábítószerekről való beszélgetésekhez – mondta a szakember, aki arról is beszélt, hogy a radikális tiltás és a legalizálás sem megoldás, mert a jogszabályok változása nem változtat a szerhasználaton. Az értékrendváltozástól lehet fordulatot várni – fogalmazott.

Olvasóink írták

 • 14. igazságkereső 2013. január 24. 10:29
  „Amit Zacher doktor kifejt hosszú évek óta az emberek megmentése érdekében, már igazán méltó lenne egy nagyon komoly és nagyon magas állami kitüntetésre! Gondoltak-e már erre az illetékesek?!!!”
 • 13. Bartina 2011. október 22. 14:07
  „Nincs új a nap alatt: mi mindent tudtak a Grimm fivérek!?”
 • 12. laca74 2011. október 22. 13:42
  „A kevés hiteles emberek egyike a doktor úr hazánkban,amit mond arra érdemes odafigyelni mindenkinek.”
 • 11. neso 2011. október 22. 13:03
  „Pilóta01.: tökéletesen egyetértek. Plusz legalizálni kell a bordélyházakat, és azokat is nagyon megadóztatni. Egy-kettőre kilábalnánk a válságból. :)”
 • 10. IVY 2011. október 22. 10:05
  „Istenem! De jó is volt kamasznak lenni a ´80-as években...!!!!”
 • 9. tol 2011. október 22. 08:27
  „NEM !!!!!!!!!

  NO DROG !!!!!!!!!!!

  Bőven elég a magyaroknak a pia!!!!”
 • 8. Pilóta01 2011. október 21. 22:45
  „Ha még az ország vezető toxikológusa szerint is mind1, hogy legális vagy sem, én megmondom mi az ország pénzügyi bajaira a megoldás: 50%-os adó ezekre a termékekre, garantáltan hatalmas adóbevételekhez jutna az ország. Tessék Viktorka így mentsed meg az országot!
  (csak nézzük meg Hollandiába mekkora az adó bevétele a fűből és a vele járó turisztikai bevételek)”
 • 7. tol 2011. október 21. 21:17
  „én MINDEN EGYES 14 éves fiatalnak bemutatnám a Trainspotting c. filmet. Ha az se használ, akkor semmi.”
 • 6. Pandora 2011. október 21. 19:52
  „3. neso 2011.10.21. 14:26
  A legalizálással pedig nem a drogdílerek járnának jól, sőt nekik elemi érdekük, hogy ne legyen legalizálva, különben az állam átvenné a szerepüket, és ellenőrzött, biztonságos alternatívát kínálna.

  pár éve baráti körben én is előadtam ezt az alternatívát. mindenki kinevetett. :)”
 • 5. varadipal 2011. október 21. 16:28
  „Ebben az évben az első, a tartalomhoz illő humoros cikkcím.Beírtam egy piros pontot az újdondásznak.”
 • 4. Zotya100 2011. október 21. 14:36
  „Zacher kiváló szakember, aki érthetően fogalmazva, szuggesztíven adja elő a mondanivalóját, ráadásul rendkívül szimpatikus ember, nekem legalábbis. Érdemes rá hallgatni!”
 • 3. neso 2011. október 21. 14:26
  „Zacher pont azt hangsúlyozza, hogy a szerhasználatot jogszabályokkal (tiltással, legalizálással) nem lehet visszaszorítani. Magyarul akár legalizálhatjuk is, bár ő ezt így sosem mondaná, meg tudom, hogy nem is gondolja ezt. De a lényeg, hogy ez nem jó eszköz.
  A legalizálással pedig nem a drogdílerek járnának jól, sőt nekik elemi érdekük, hogy ne legyen legalizálva, különben az állam átvenné a szerepüket, és ellenőrzött, biztonságos alternatívát kínálna.
  A hozzászólásod alapján horvathi, nem vagy túl okos ember, vagy nem tudod értelmezni az olvasottakat, nem is vagy túl művelt, illetve korlátozottak az ismereteid. EZ nem gond, de ne írj ekkora marhaságokat.”
 • 2. MakaiRozália 2011. október 21. 11:46
  „"Minden szabad nekem, de nem minden használ.
  Minden szabad nekem, de ne váljak semminek rabjává."
  (BIBLIA 1Kor 6:12) Makai Rozália: Drog, alkohol, nikotin http://www.vargamakai.com/attekint.html”
 • 1. horvathi 2011. október 21. 11:19
  „Néhány héttel ezelőtt - vélhetően egy drogdíler szponzorációjának eredményeként - a Délmagyar két cikket is leközölt, amelyben azt bizonygatták, hogy az ún. "light drogok" mennyire ártalmatlanok. Akkor nagyon sok drogdíler álneveken még tovább támogatta a legalizálásukat a topicokban.

  Ennek a mostani cikknek az ismeretében érdemes lenne újra megfontolni, hogy ha már a szakember is ennyire támadja a kábítószereket, akkor valóban érdemes lenne-e legallizálni bármilyen szert is, vagy csak a drogdílerek rövid távú hasznonszerzését vegyük-e alapul?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Haramiák: Bodolay Géza rendezésében ma mutatják be

A szegedi teátrum drámai tagozatával Bodolay Géza főrendező állította színpadra Schiller első és talán legnagyobb hatású darabját, a Haramiákat. Tovább olvasom