Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

A kis herceget és a Voyager-t is kerestük a Dóm térről

Szeged - Saint-Exupéry világhírű utazója vagy éppen Janeway kapitány űrhajója után is érdeklődtünk a Dóm téri Csillagászat napján. Képzeletünkön múlt, mit látunk az Orion-ködben.
Tűző napsütésben, áprilistól szokatlan hőségben vártuk, hogy A Csillagászat Napján belepillanthassunk a Dóm téren felállított távcsövekbe. Nem tévedés: vakító fényben is tisztán látszik a Hold, a napfoltok pedig éppen hogy napsütésben figyelhetők.

– Fehér képet látsz a keresőben, az apró fekete pontok földméretű hűvösebb foltok a Nap felszínén – magyarázta a szemet kápráztató látványt Barna Barnabás, az SZTE TTIK csillagász szakos hallgatója. A Partiscum Csillagászati Egyesület (PACSI) által szervezett, többnapos, ingyenes csillagászati programsorozat szombaton, a Dóm téri égboltfigyeléssel zárta tudományos ismeretterjesztő sorozatát.

A Csillagászat Napja a Dóm téren - GALÉRIA

Megtudtuk: a napkitörések tanulmányozása Galileo Galilei-nek még a szeme világába került, a speciális szűrő miatt minket effajta sérülés már nem fenyegetett.

– Érdemes kihozni az utcára a csillagászatot, megmutathatjuk, amit egyébként csak mi, csillagászok látunk – magyarázta Illés Tibor, a PACSI vezetője. Kiemelte: az ingyenes rendezvényre lelkes amatőr barátai saját felszerelésükkel készültek. – Láthatunk itt közel másfél méteres távcsövet is, de hoztunk egy Kepler-modellt is. A Hold kráterei mindenkit lenyűgöznek, amikor lemegy a Nap az Esthajnal csillagot, azaz a Vénuszt is megnézhetjük – mesélte az amatőr csillagász. Nem éppen tudományos kérdésünkre, miszerint: merre keressük a kis herceget? – Illés Tibor meglehetős nyugalommal azt válaszolta: ha a Holdon van, akkor a dél-nyugati oldalán. Az Orion-köd kapcsán a Voyager után is érdeklődtünk, pontos válasz híján képzeletünkre bíztuk, merre is járhat Janeway kapitány és legénysége. Megtudtuk, 10 távcsővel kémlelik az eget, a rendezvény kedvéért az EDF DÉMÁSZ térítésmentesen lekapcsolta a Dóm és környéke dísz- és közvilágítását.

A Csillagászat Napja a Dóm téren - GALÉRIA

– Nemsokára elkészül a szegedi Naprendszer-túra: így nem csak távcsövekkel nézhetjük, hanem be is járhatjuk a Naptól a Plútóig tartó galaxis minden egyes fontos állomását – mesélte Illés Tibor. Elárulta, a túra kiinduló pontja a Móra Ferenc Múzeumnál felállított 110 centiméteres Nap lesz. A méretarányosan kicsinyített rendszerben a Plútóig a szegedi repülőtérig kell sétálni.

Az éjszakai program éjfélkor, 16-60 millió fényévre lévő csillagvárosok valamint „planetáris" ködök megfigyelésével záródott.

Olvasóink írták

 • 7. sevenof9 2012. április 30. 12:35
  „A Plutot mar lefokoztak...csak szolok!”
 • 6. antiorange 2012. április 30. 11:47
  „Én voltam, de nagyon gyengére sikeredett. A tavalyi nagyságrendekkel jobb volt.”
 • 5. xene@freemail.hu 2012. április 29. 09:58
  „"pontos válasz híján képzeletünkre bíztuk, merre is járhat Janeway kapitány és legénysége"

  A Star Trek 10. Nemesis című filmjében (amiben utoljára szerepelt az Új Generáció és csapata) egy rövidke jelenet erejéig bejelentkezett Janeway ADMIRÁLIS (már nem kapitány)....ugyanis miután hazatért a Földre csapatával, előléptették...ez ebből a 10. Star Trek filmből derül ki...
  A Voyagert már a Földön kell keresni...:)

  "During a cameo appearance in the film Star Trek Nemesis, now-Admiral Janeway instructs Captain Jean-Luc Picard to travel to Romulus at the invitation of the film´s antagonist."
  http://en.wikipedia.org/wiki/Kathryn_Janeway

  Első 34 másodpercet érdemes megnézni:
  http://www.youtube.com/watch?v=l0HINK7k5Y4”
 • 4. Queenmargareth 2012. április 29. 09:51
  „persze, hogy lemaradtam:(”
 • 3. pmagori 2012. április 29. 09:51
  „Ezt már én is milliószor meg akartam kérdezni...most azonban szerencsém volt, mert valahol olvastam, hogy lesz ilyen, és előre felírtam magamnak. Az ilyen híreket, mint hogy a dóm tornyába fel lehet menni, vagy valamelyik víztorony nyitva lesz jó lenne előre megírni.
  Ja és már most szólok, hogy május 8-án I. szegedi éjszakai villamosfutás lesz. :D”
 • 2. achilleus 2012. április 29. 09:47
  „"hanem be is járhatjuk a Naptól a Plútóig tartó galaxis minden egyes fontos állomását "

  Hangsúlyozni kellene, hogy a "galaxis" átvitt értelemben értendő, kb. úgy, mint a Guttenberg-galaxis. Ha valaki felvetné, hogy nem fordulhat elő, hogy valaki azt hiszi, hogy a Naprendszer a Galaxis, az sajnos téved, gyakrabban előfordul, mint gondolná. Ráadásul ez a tévképzet ezzel a mondattal még úgymond megerősítést is nyer.”
 • 1. vuk 2012. április 29. 08:59
  „Az ilyeneket miert nem lehet ELORE megirni, hogy lesz?
  Akkor esetleg tudnank rola.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halásznapot rendeztek Ópusztaszeren

A hagyományos népi halászat módszereit ismerhették meg, és ízletes halételeket is kóstolhattak a látogatók a szombati halásznapon, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. Tovább olvasom