Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

A kiskundorozsmai Majális utcában is lesz majális

Az idegenre is ráköszönnek az itt élők. A földszinti szoba utcai ablakát nyitva hagyják. Itt, Szeged-Kiskundorozsma határán, a Majális utcában így szokás. A csöndes utca lakói saját majálisra készülnek.
Sátortetős házak. Virágos előkertek. Gyümölcsfák a házak előtt. A csatornázás után leterített aszfaltszőnyegen a srácok zavartalanul bicajoznak és gördeszkáznak. Az idegenre is ráköszönnek az itt élők. A földszinti szoba utcai ablakát nyitva hagyják. Itt, Szeged-Kiskundorozsma határán, a Majális utcában így szokás. A csöndes utca lakói saját majálisra készülnek.

Megállt az idő Szeged-Kiskundorozsma határában, a Majális utcában. A sátortetős házak mutatósak. A virágzó orgona és labdarózsabokrok, a színpompás előkertek illatoznak. Az idős, innen a temetőbe költöző lakó után sem marad sokáig üres a ház – jönnek a fiatalok. A sarkon régen használt közkút. A ház előtt férfi söpröget.

Csak a „kiskun" azonos

– A kisebbik lányunk után jöttünk el Félegyházáról – magyarázza a söprűnyélre támaszkodva Pántos László, miért költöztek négy éve a Kút és a Majális utca sarkán álló házba. Igaz, a kiskundorozsmai férjet választó lányuk új családjával már a szegedi Vadaspark lakópark lakója, szülei viszont Dorozsmán maradtak, ami csak a „kiskun" előtag miatt emlékeztet a régi lakóhelyükre, az ottani emeletes házra. – Százszor több ismerőst hagytam hátra Kiskunfélegyházán, mint amennyit itt találhatok – kesereg egy kicsit a négy évtizedet az ottani Volánnál lehúzó sofőr. Vigasztalja viszont a tudat, hogy a kertes ház örömeit a neje roppantul élvezi. Ebbe az is beletartozik, hogy itt fogadhatják az unokákat. – A május 1-jére úgy készülünk, mint május másodikára – tréfálkozik. Kertészkedést, kertbeli napozást, esetleg egy kis vásárlást terveznek, merthogy a lányáék hollandiai utazást kötöttek a négynapos ünnephez.

Szocialista lakópark


– Gyerekkoromban is nagyon tetszett a Majális utca: az új sátortetős házak, a sok virág, az itt élők összetartása miatt. Már akkor is a nyugalom szigetének tűnt – mondja a háza előtt Pereiné Ocskó Erika. A duruzsoló fűnyírót ő tologatja, a vezetéket meg hol a férje, hol az édesanyja igazítja. – Egyéves volt az első fiunk, amikor egy ismerős mondta, hogy eladó itt egy ház. Rögtön ezt választottuk, ide költöztünk, ahova gyerekkorom óta vágytam. De arra is gondoltam, milyen jó lesz a mi gyerekeinknek itt felnőni, ahol még az úttesten is nyugodtan görkorcsolyázhatnak – magyaráz a fiatalasszony.

– Barackos és szántóföld volt errefelé, mikor 1961-ben építkeztünk – beszél a kezdetekről a szembeszomszéd, Vasas Mihályné Pannika. Örültek a telekosztásnak a dorozsmaiak, szép házakat, kerteket építettek, figyeltek egymásra. Így van ez most is errefelé. Az se változott, hogy az egykori Úttörő (ma Kút) utcából induló Majális végén, amerre a szem ellát: szántóföldek, s most is messzinek látszanak Szeged tornyai.

Majális vagy anyák napja

Május 1. volt az utca neve, később, még a rendszerváltozás előtt lett Majális. Igazi majálisra a közeli ligetben szoktak összejönni a dorozsmaiak. De Pannika néni úgy tudja, már tavaly sem rendeztek az önálló faluból lett szegedi városrészben majálist. Inkább otthon örülnek a szabadnapnak az emberek, mint a vele élő egyik fia, és a kert végébe a maga házát fölhúzó másik is. Pannika néni most körömpörköltre várja a nagy családot – így ünnepelnek, együtt.

– Szépek voltak a régi május elsejei fölvonulások, igaz, akkor fiatalok voltunk. Most a gyerekek a majálist összekeverik az anyák napjával – nevet föl Pannika, miközben megsimogatja kislány unokája fejét. – Mi se tudjuk, mit ünnepelnénk, mert hát munka se nagyon van már errefelé.
– Nagyon szerettem a május 1-jét gyerekkoromban! – lelkesedik Erika. – A textilesekkel vonultunk, mert anyukám ott dolgozott. Minden gyerek kapott lufit, kis zászlót. Aszfaltrajzversenyt szerveztek nekünk a KISZ-esek. Most? Kertrendezés. Ezzel telik a négynapos ünnep. Mindketten dolgozunk, csak ilyenkor van egy kis időnk a ház körüli munkára. Muszáj csinosítgatni, bár nem épp a munkát, hanem a munka eredményét szeretjük a kertes házban – mentegetőzik Erika. – Munkahelyi majális már régen nincs, mert a férjem is, én is vállalkozóként próbálkozunk megélni és többet együtt lenni a két fiunkkal.

– A marhahús a hűtőben, már csak hagymát és zöldségfélét, s persze sört kell venni – teszi hozzá Erika édesanyja, Ocskó Mártonné, vagy ahogy az unokái hívják, Juci mama. Merthogy majálisra is készülnek a Majális utcában. Aztán, ha kedvük lesz, a kisfiúkkal elautóznak az újszegedi ligetbe is a nagymajálisos hangulatért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint 240 millió forintból újult meg a kisteleki iskola

Az elmúlt napokban már az utolsó simításokat végezték a kisteleki általános iskola új részlegében:… Tovább olvasom