Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

A Kispál hangulatfestő zenekar

A Kispál és a Borz szegedi koncertje előtt Lovasi Andrással és Dióssy D. Ákossal, a zenekar billentyűsével beszélgettünk. Dióssy szerint a zenekar világmegáltó törekvése 10-es listán hetes.
– Ki dönti el, hogy ki az előzenekar a fellépéseiteken?
–Egyfolytában csöngetnek nálunk a baráti meg nem baráti zenekarok, hogy szeretnének játszani előttünk. Azt mondjuk, hogy jól van fiúk, megpróbálunk valamit elérni, aztán néha megdöbbenve tapasztaljuk, hogy egyszer csak nem ők vannak. Néha a menedzsment dönt, máskor mi. Attól függ, ki ér oda a labdához előbb. De a menedzsmentünk szűrője is elég jól működik. Szerintem az előzenekar legyen valamennyire jó, mert nem az a cél, hogy elüldözze a közönséget. Az meg szinte mindegy, hogy egy stílusban van -e velünk. A Nils (ők léptek fel a Kispál előtt a szegedi koncerten - a szerk.) egy normális zenekar. Mi magunkat is ebbe a kategóriába soroljuk. Tudásunkhoz mérten megpróbálunk szórakoztató zenét játszani, még akkor is, ha sokak számára ez hallgathatatlan vagy alternatív. A 10-es skálán hetes szinten akarjuk megváltani a világot.

– Ki van a tízesen?
– Rengetegen hála istennek. Én szeretem az elszántabb zenekarokat is – játszottam is egypár ilyenben, mint az Európa Kiadó –, akik azt mondják, hogy teljesen lényegtelen, hogy a közönség szemében sikeresek-e, ők ki akarják zenélni magukból ami bennük van.

Dióssy: világmegváltás 10-ből 7-es
Világmegváltás 10-ből 7-es - Fotó: Segesvári Csaba

– A most egy kicsit visszavonuló Kaukázus jó példa erre?
– A Kaukázus nagyon igyekezett irányt mutatni, szellemiségében kifejezetten avantgárd elemeket is hozott, a zenéjében viszont egészen modern és trendi elemeket használ. Remélem nem az okozza a mostani leállásukat, hogy túl nagy fába vágták a fejszéjüket. Szinte törvényszerű ez egy fiatal zenekarnál, amelyik körbefutotta a maga magyarországi köreit. Kis vízben könnyebb egy kicsivel nagyobb halnak lenni, de fennáll a veszélye, hogy a körbe-körbe úszástól az ember egy kicsit elfárad.

– Nálatok is volt amiatt válság, hogy túl gyorsan mutattatok utat?
– Egyfolytában van válság, de nem az útmutatás miatt. Mi nem vagyunk annyira messianisztikusak. A Kispál inkább hangulatfestő zenekar.

– Amelyben egy ideig fekete báránynak számítottál.
– Én mindig az vagyok, ami teljesen normális dolog. Nekem rengeteg gitárcentrikus kedvenc zenekarom volt, ha én ott megláttam volna, hogy elkezdenek egy billentyűssel puhítani, ugyanúgy felháborodtam volna, mint ahogy a Kispál közönségének az ortodoxabb része prüszkölt. Én mindig is azt mondtam, hogy a zenekarnak óvnia kell a gitárcentrikus gyökereit és nem szabad eltérni a bevált recepttől. Ugyanakkor egészen bizarr módon emiatt rengeteg kritikát kapok a zenekaron belül, hogy nem teszem oda magam eléggé, hogy sokkal több számot kellene írnom. Mostanra úgy néz ki, hogy 2010 erről fog szólni, úgyhogy újra lehet rettegni a billentyűutálóknak, nekem feladta házi feladatba Lovasi is, Kispál is, meg a pszichiáterem is hogy írjak számokat.

– Hagyjátok hatni az aktuális trendet?
– Jó példa erre a Kispál, akire a 80-as évek végén a gitárhangzása és bizonyos témái miatt azt mondták, hogy Cure-os elemeket használ. Kispi teljesen jogosan utasította ezt vissza, mert nem hallgatott Cure-t. Mi viszont mindannyian hallgattunk, és valahogy átszűrődött. Érdekes dolog, hogy kell-e figyelni a trendeket vagy nem. Kispál nálunk nem figyeli, Lovi nagyon figyeli, de menekül előle. Én meg hagyom hogy hasson. Nem vagyok ilyen szempontból hisztis.

Széttépték a Kispál klipjének főszereplőjét

A Többiektől című klip szegedi forgatásáról, szomorú számokról beszélgettünk Lovasi Andrással a szegedi Kispál és Borz koncert előtt.

– A Többiektől című szám klipjét Szegeden forgatták. Van ennek jelentősége, vagy szimplán akkor értek rá?
– Három fellépésem is volt a SZIN-en, három egymást követő napon egy helyen voltunk, így szükségmegoldásként választottuk. De utólag örülünk neki, mert így bekerült a SZIN és a város is a klipbe. Az volt a cél, hogy minél kevésbé vegyék észre az emberek, hogy ez egy forgatás, és minél természetesebben viselkedjenek. Ezért nem kamerákkal, hanem nagyteljesítményű fényképezőgépekkel forgattunk, egyszerre hárommal.

Lovasi: A munkám, a zenekar mellett sok órára nem tudtam bemenni - Fotó: Segesvári Csaba
Lovasi: A munkám, a zenekar mellett sok órára nem tudtam bemenni - Fotó: Segesvári Csaba

–  A város nem hangsúlyos a filmen, inkább csak háttér. Se dóm, se Széchenyi tér
.
– Direkt nem turistacsalogató filmet csináltunk, nem akartuk, hogy ordítson róla, hogy Szegeden van. Ha Pécsett lettünk volna, akkor se forgattuk volna bele a székesegyházat.

– A klip másik főszereplőjével, a bábuval mi lett?
– Már közben is több ízben renoválni kellett, az utolsó éjszaka a fiatalok kitépték a kezemből, és darabokra szedték, így a baba „kislányával" fejeztük be a forgatást. Egyébként a története az, hogy ezeket egy barátunk, a klip egyik rendezője találta Görögországban egy kuka mellett. Három bábu volt, egy anyuka és két kisgyerek. Ő utána csinált is egy kiállítást abból, hogy amerre járt a világban, mindenhová magával hurcolta a babákat, és lefotózta őket.

Szomorú szám

Lovasi másik zenekara, a Kiscsillag játssza a világ – szerintem – egyik legszomorúbb számát, a Szomszédot. A jelzőre Lovasi így reagált: – Amikor a Velőrózsák című, szerintem utólag hallgatva elég szomorú lemezünk megjelent, én annak idején arra is azt mondtam, hogy milyen vicces. Az emberi érzések ennél sokkal bonyolultabbak... Ez egy viccesen szomorú szám.

– A közönségből többen vannak kispálos pólóban. Feldobja a rajongásnak ez a módja?

– Nem vettem észre, hogy sokan abban vannak, de örülök neki. Biztos jól keresnek azok, akik a Kispál-pólókat árulják. Mi még nem láttunk belőle pénzt.

– Nemrég tiszteletbeli geográfus címet kapott a Pécsi Tudományegyetemen. Miért?
– Kedves gesztusként, tréfás jóvátételként, hiszen én onnan nem tiszta körülmények között kerültem ki. Tehát nem azért, mert megbuktam, hanem mert nem engedett egy tanár vizsgázni, mondván, hogy nem jártam az óráira, miközben a félévemet meg aláírta. Van ilyen, szó sincs arról, hogy ne packázhasson egy egyetemistával egy oktató, de hogy a személyiségét jobban jellemezzem, ő volt az, aki annak idején egy nem tudom pontosan milyen tudományos védését úgy írta meg, hogy a nagy részét egy szegedi tanársegéd kolléganőjétől plagizálta. Ez országos nyilvánosságot is kapott. Miután a pert is elvesztette, le kellett mondania a pozícióiról.

– Más lenne most bármi is, ha aznap vizsgázhat?
– Nem, de lenne egy diplomám. Előtte soha még utóvizsgám sem volt. A munkám, a zenekar mellett sok órára nem tudtam bemenni, de a vizsgákra lelkiismeretesen felkészültem. Ez a diplomaátadós dolog úgy alakult, hogy engem meghívtak mint volt diákot, beszélgessünk az emlékekről. A végén kaptam ezt a tiszteletbeli címet. A bulvársajtó tálalásában rosszul csengett, hogy Lovasi diplomát kapott, olyanok jelentek meg, hogy a bukott diplomát kapott a semmire. Picit hülyén érzem magam, hogy engem meghívtak valamire, ahol kaptam egy ilyen papírt, azután megjelent, hogy hogyan lehet ma diplomát szerezni Magyarországon.

Olvasóink írták

 • 9. kampec 2009. november 24. 09:48
  „azért a legnépszerűbb magyar együttes mellett az antipopuláris jelző kicsit erős asszem :P”
 • 8. meska 2009. november 23. 20:02
  „Naköszöntemszépen , ez így MÉG NEKEM IS érthető, tisztes komment. /Egy farok, aki ott is volt :)/”
 • 7. flexsnake 2009. november 23. 19:49
  „5. autók a tenger felé, régen sokat hallgattam, szerettem de már akkor is semmilyen volt. Az a műfaj ami túl antipopuláris. Nem rossz, nem azt mondtam hanem semmilyen. <moderálva>”
 • 6. vuk 2009. november 23. 08:40
  „Kedvencem :)”
 • 5. meska 2009. november 22. 22:25
  „Alternatív egyenlő semmilyen: Flexsnake, aki ezt így egyben összehozza...:) . Tkp. ő is így kommentel: talán elolvassa, aztán odagurít alá egy hangsort, olyan majdnem elvont alternatívat...olyan semmilyent.

  Kispálban meg Emeséig jutott / Az a Kicsit szomorkás a hangu után a félemelet/,ez tetszene Lovasinak, jót mosolyogna rajt. /Úgy , ahogy ő szokta...:) /”
 • 4. flexsnake 2009. november 22. 21:11
  „elég elvont alternatív.... olyan semmilyen... emese most már indul a buszod :D”
 • 3. valoperes_zugugyved 2009. november 22. 20:02
  „érdekes én még egy számukat se hallottam. ennyi.”
 • 2. pocokkaa 2009. november 22. 17:33
  „Jók. Ennyi.”
 • 1. rolee 2009. november 22. 17:22
  „Én meg hangutánzó vagyok ^_^ (nyelvtan)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Születésnap a fogdán

Szeged - Betöréses lopás kísérletének felderítése vezetett kerékpár-tolvajok elfogásához az elmúlt… Tovább olvasom