Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

A kisszínházban 46 pontos a hibalista

A szegedi teátrum mindkét játszóhelyén gőzerővel dolgoznak a nyáron: a nagyszínház színpadát és nézőterét közel 60 millió forintból újítják fel, a kisszínházban pedig a 46 pontos hibalista alapján a kivitelező saját költségére végzi el a garanciális javításokat.
A Szegedi Nemzeti Színházban a rekonstrukciót követő 1986-os átadás óta nem végeztek komolyabb felújítást. Az elmúlt húsz évben teljesen amortizálódott a színpad, megkopott a nézőtér, kilyukadt a hatalmas bordó bársonyfüggöny, ezért nagyszabású felújítás indul. Hamarosan megkezdik a színpad padlózatának teljes cseréjét, és ezzel együtt a színpad alatti forgó elhasználódott kerekeit is kicserélik. A szakadozott, toldozott-foldozott előfüggönyt aranyrojtokkal díszített, a mostaninál sokkal elegánsabb, lángmentesített függönyre váltják, amely külföldön készül, a speciális tűzvédelmi előírásoknak megfelelően. A színpad két oldalán a portáltakarásokat, valamint a zenekari árok mellvédjének kikopott bársonyát is kicserélik. A közbeszerzési eljárással zajló felújítási munka mintegy 60 millió forintba kerül.

Székhelyi József, a színház főigazgatója elmondta: a céltámogatásból rendbe hozzák a nagyszínházi vizes blokkokat és a klubot is. Kijavítják a nehezen nyíló nézőtéri főbejárati üvegajtók mechanikáját. Kicserélik a ponthúzó pultokat, felújítják a vasfüggöny tönkrement vezérlését, lecsiszolják és újralakkozzák a nézőtér megkopott parkettáját, javítják a tetőt. A festéssel sem várhatnak, az előcsarnokokat, a lépcsőházakat és a szociális helyiségeket újítják fel. Gőzerővel zajlik majd a munka, hogy a Don Giovanni és a Ciao Bambino augusztus végi próbakezdésére mindennel elkészüljenek.

– A kisszínházban 46 pontból álló hibalistát készítettünk. Szerencsére az előre tervezett garanciális javítás összes költsége a kivitelezőt terheli, így ez nekünk nem kerül pluszpénzbe – mondja Krizsán István, a teátrum műszaki igazgatója. A hibák a legkülönfélébbek: lötyög a nézőtéri székek háttámlája, az udvari csatornatömb megsüllyedt, a fotocellás főbejárati ajtó szorul, az előcsarnok lépcsőjén felváltak a csúszásgátló csíkok, a távvezérlésű ablakok nem működnek, a vizesblokkok vakolata megrepedt. Lapunk is beszámolt arról, hogy az egyik balettelőadás előtt nem tudták lekapcsolni a világítást. A hibát ugyan ideiglenesen elhárították, de átfogó javításra csak a nyáron nyílik alkalom. A mennyezeti kiégett izzókat csak úgy tudják biztonságosan kicserélni, ha állványzatot építenek. Krizsán István szerint ha minden kivitelező tartja a tervezett határidőt, akkor az augusztusi próbakezdésre mindkét színházban rendben elkészülhetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamisan vádolják Szegedet hadisírok rombolásával

Szegedi és Bács-Kiskun megyei temetőkben orosz hadisírokat számolnak fel – egy moszkvai lap… Tovább olvasom