Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

A kisteleki Kistér Tésznél mentik a menthetőt

Kistelek - Június 21. óta áll felszámolás alatt a Kistér Tész. Tegnap a 60 tag csaknem fele azért jött össze a közösségi házban, hogy megbeszéljék, ebből a mélységből van-e felfelé vezető út. Első lépésként a közgyűlés összehívását kezdeményezi a felügyelő bizottság. A tagoknak, termelőknek, beszállítóknak becslések szerint 1 milliárd forinttal tartozik a szövetkezet.
Azok közül, akiknek nem fizetett a kisteleki Kistér Tész, senkinek sem érdeke, hogy a szövetkezetet felszámolják, hiszen egy fillért sem látnának a pénzükből – ebben a 60 tag közül 24-en egyetértettek tegnap. Úgy néz ki azonban, kissé későn kapcsoltak, hiszen két hitelező már február 21-én kérte a felszámolást – ezt az eltelt pár hónapban nem akadályozták meg –, a bíróság pedig június 12-én meghozta a határozatát, amely 21-én jogerőre emelkedett.

Akkor most hogyan tovább? Ezt akarták eldönteni azok a tagok – ahogy magukat hívják: a tész nyomorultjai –, akik a tegnap délutánra, a kisteleki közösségi házba hirtelen összehívott megbeszélésre eljöttek. A gyűlést Palotás Ferenc, a felügyelőbizottság elnöke kezdeményezte, aki „civilben" a pusztaszeri Hétvezér Szövetkezet vezetője. A pusztaszeri szövetkezet ugyanis tagja a kisteleki tésznek.

Kistér Tész: Nem érdek a felszámolás Kisteleken. Fotó: DM/DV
Kistér Tész: Nem érdek a felszámolás Kisteleken.
Fotó: DM/DV

Palotás Ferenc lapunknak, valamint a gyűlésen megjelenteknek is elmondta: a banki tartozásokkal együtt durván 1 milliárd forinttal adós a 7 esztendeje létrejött, évi 700–800 millió forintos forgalmat lebonyolító Kistér Tész, vagyonának könyv szerinti értéke azonban csak 600, piaci értéken valószínűleg mindössze 300 millió. A felügyelő-bizottsági elnök az elmúlt évek gazdálkodásával kapcsolatban keményen fogalmazott, és élesen bírálta a tész elnökét, Kreiniker Sándort. – A sorsunkat a magunk kezébe kell venni, kísérletet kell tennünk a pénzünk visszaszerzésére – mondta.

Kistelek nem Mórahalom

A megbeszélésen többször szóba került, hogy a Mórakert szövetkezet a konszolidáció során, állami segédlettel megmenekülhet. Kisteleknek az a rossz, hogy elindult a felszámolási eljárás – ezt szeretnék leállítani. Nagy Sándor elmondta: másfél hónapja Nógrádi Zoltánnal együtt írtak levelet Orbán Viktornak, és együtt kértek segítséget.

A megbeszélésen ott volt Nagy Sándor, Kistelek polgármestere is, mivel az önkormányzat tagja a szövetkezetnek. A polgármester javaslataival határozott irányba terelte a vitát: leszögezte, nem visszafelé kell most már mutogatni, hanem előre kell nézni. Azt kell elérni – mondta –, hogy állítsák le a felszámolást, váltsák le az elnököt, működtessék a tészt, és állami segítséggel konszolidálják a szövetkezetet. A cél: megmenteni és visszakapni. – Azonnal felveszi a kapcsolatot a felszámolóval, tárgyal Kreinikerrel, az agrártárca vezetőivel. Valamint bankkal, földhivatallal is: hiszen az önkormányzat tudta nélkül jelzálogjogot jegyeztek be arra a tulajdonrészre is, amelyik Kisteleké. Emiatt különben ismeretlen tettes ellen június 25-én feljelentést is tettek.

Harmath Sándor, aki teherfuvarozással foglalkozik, és akinek mintegy 38 millióval tartozik a cég, azt javasolta: menteni kell a menthetőt. A gyűlésen megjelent Szabó Bálint követeléskezelő szerint a folyamat nem visszafordíthatatlan. Ezért döntöttek legvégül úgy a jelenlévők, hogy jogilag a felügyelőbizottság kezdeményezheti a közgyűlés összehívását, és ezt minél előbb meg is teszik. Ezen kérhetik a mérlegadatokat, és elmozdíthatják a tisztségviselőket.

30 nap a mérlegre

Telefonon beszéltünk tegnap Kreiniker Sándor elnökkel, aki azt ígérte, egy későbbi időpontban válaszol lapunk kérdéseire. Elértük a felszámolóbiztost, Fórián Csabát is, aki még nem tudott nyilatkozni, hiszen csak másfél hete jogerős a felszámolásról szóló határozat. Az elnökségnek június 21-étől számítva 30 napja van arra, hogy elkészítse a mérleget, a hitelezők pedig 40 napot kapnak követeléseik bejelentésére.

Olvasóink írták

 • 9. síkvidéki 2010. július 06. 23:02
  „8. egytermelő

  teljesen jogos a felháborodásod és az aggodalmad is: pénzt tuti nem fogtok kapni (bár ne lenne igazam). a vagyon a Kistérnél már régen ki van mentve az elnök-igazgató új cégeihez és nem lehet semmit csinálni. a korábbi DATÉSZ-en keresztül érkező támogatásból sem lehetett tartozást visszafizetni és nyilvánvaló, hogy az esetleges kormány vagy állami segítség sem fogja megoldani a termelők problémáját...a polgármester is csak most avatkozott be,, holott felhívták a figyelmét a helyzetre...szerintem teljesen reménytelen a történet, pedig anno sokra hivatott volt...sajnálom az érintetteket. úgy látszik, hogy ebben az országban tényleg mindent meg lehet tenni büntetlenül. a FEB-elnök már tavaly felhívta a taggyűlés figyelmét a jelentős tartozásra, a felelőtlen gazdálkodásra, mégsem történt semmi előrelépés, sajnos.”
 • 8. egytermelo 2010. július 06. 09:56
  „Iszonyuan fel vagyunk háborodva mert ugy látszik ugyanazt akarják csinálni a Mórakertnél mint amit a Kistéresek csináltak! Az odaszállito ismeröseim elmonták, hogy ott is ugyenez volt elöször csak csökkent a termelés utánna meg teljesen leált és ide juttottak. A Mórakert is leáll aztán nem is fog ujraindulni mi?!!!
  Nekünk az államtitkár úr megigérte, hogy akarnak segiteni csak még pontositani kell hogy hogyan, de ha kirugnak mindenkit meg lecsökentik a termelést akkor ez biztos nem igaz!
  Van egy ügyvéd rokonom aki utánnanézett és azt mondta hogy vannak akik felszámoltatni akarják a céget és ha nagyon gyorsan nem kapnak pénzt akkor ez összeisjön nekik. Minket meg azzal riogatak hogy hiába akarjuk fölszámoltatni ugyis a bankok kapnának csak pénzt. Most akkor aszthiszik hogy mi vagyunk csak a balek meg hogy nem veszük észre, hogy ha megálnak az azt jelenti hogy ök se hiszik hogy gyorsan vagy egyátalán kapnak majd pénzt a Fidesztől?!!!! És hova fogjuk vinni az árút akkor? Meg ki fogja megint igérgetni hogy megkapjuk amivel tartoznak?!!!!”
 • 7. síkvidéki 2010. július 05. 16:11
  „6.
  hiú leányálom, hogy majd az állam milliárdokkal konszolidálja a csődben lévő tészeket...miért is tenné?hogy még több pénzt lopjanak el a felelőtlen/hűtlen kezelő vezetők?mindig fejétől bűzlik a hal...az egész történetben az a szánalmas, hogy annak idején azért létesültek ezek a tészek, hogy a környékbeli termelőknek rendszeres megélhetést, az árujuknak rendszeres piacot biztosítsanak...ezzel szemben ugyanott vagyunk, hogy mindenki viszi a nagybanira a termékét ugyanúgy mint 5 éve...a vezető nem tehet semmiről, válság van, stb...közben vannak az országban remekül működő Tészek, mint pl. az üllési...vagy ott más talán a makrogazdasági környezet? ne vicceljünk...jöjjön az elszámoltatás, ahogy a FIDESZ tervezte...és ha érintettek benne a polgármesterek is, akkor ők is feleljenek. Kreiniker Sándor egyébként jelen pillanatban is FIDESZ által bejuttatott önkormányzati képviselő Kisteleken....”
 • 6. igerethelyett 2010. július 05. 12:07
  „Nagy Sanyi már egy ideje le akarta váltatni az elnököt csak nem jött ösze. Pedig a másik Sándor megéri a pénzét, nézzétek csak meg egy félév múlva a "rosszul menö" cégeit.....

  Viszont amit emlegetnek hogy irtak Nógrádival Orbánnak na abból semi hasznot nem látott még a város. Söt a Mórakert is ugyanakkora szarba van most ugyanugy bezárják mint a Kistért nemrégen (ott is megállt a termelés nincs árúmozgás és elküldik a dolgozokat) nem értem mért írják a cikkben hogy Kistelek nem Mórahalom. Dehogynem pont ugyanolyan gázos. Csak legfeljebb itt nem tartunk sokadalmat....”
 • 5. síkvidéki 2010. július 05. 08:59
  „gyorsan hozzáteszem: az elnök (és a holdudvara egy része) a helyi FIDESZ támogatásával 2006 óta települési képviselő...úgy gondolom most ősszel már nem kell indulniuk.”
 • 4. trallala 2010. július 02. 22:30
  „Ha ne adj Isten, ezt +ussza akkor van még mit csiszolni az országunkon. Ennyire belenyulni, hihetetlen.”
 • 3. karaly 2010. július 02. 18:15
  „Szétlopták a vagyont, élükön az elnökkel.”
 • 2. síkvidéki 2010. július 02. 12:41
  „1.
  már átalakult. ott van a főszereplők szekrényében.”
 • 1. deszkás 2010. július 01. 13:28
  „A pénz nem vész el csak átalakul.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betemették a gödröket a Sándorfalvi úton

Szóvá tettük a Sándorfalvi úton gödör méretűre növekedett kátyúkat: a sztráda kivitelezője kijavította az aszfaltszőnyeg hibáit. Tovább olvasom