Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 3°C Még több cikk.

A kistelepüléseket is spórolásra szorítja a kormány

Nem szünteti meg a kistelepülési önkormányzatokat a kormány – csak előírja, hogy az ezernél kisebb lélekszámú falvak együtt működtessenek hivatalt, körjegyzőséget. A megyében tizennégy olyan község van, ahol ezernél kevesebben laknak. Több helyen már korábban létrehozták a körjegyzőséget.

Gácsi Zoltán körjegyző a klárafalvi hivatalban. Ferencszállással közösen már tizenhat éve elkezdték a spórolást. Fotó: Karnok Csaba
Az ezernél kisebb lélekszámú településeknek nem lesz önálló közigazgatásuk – olvasható a Népszabadság szombati számában, Kiszivárgott intézkedési tervek cím alatt. Mint kiderült: szó sincs arról, hogy ezekben a falvakban megszüntetnék az önkormányzatokat. Lesz képviselő-testület, polgármester is.

– Ez a törvénymódosító javaslat már rég nem titok, nem kellett kiszivárogtatni; arról szól, hogy azokon a településeken, ahol ezernél kevesebben laknak, ezután nem működne önálló hivatal, azaz jegyzőség, hanem a község önkormányzata – más önkormányzatokkal együtt – összefog, és körjegyzőséget működtet; ilyenek már jó ideje léteznek nálunk – felelte kérdésünkre Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára. – A törvény eddig csak javasolta ezt a megoldást.

A főtitkár hozzátette: arra nagyon kíváncsiak, hogyan zajlik le a változás a gyakorlatban. Mert azt nem szeretnék, ha az egyébként is sok szempontból hátrányos helyzetben élő falusi ember még nehezebben boldoguljon, ha hivatalos ügyeit intézi.

A megyében tizennégy érintett kistelepülés működik: Ambrózfalva, Árpádhalom, Csanádalberti, Dóc, Eperjes, Ferencszállás, Királyhegyes, Klárafalva, Kövegy, Nagyér, Nagylak, Nagytőke, Óföldeák, Öttömös. Több helyen már korábban létrehozták a körjegyzőséget. Az 530 lelkes Klárafalván már az első szabad önkormányzati választások után eldöntötték, körjegyzőséget alapítanak a szomszédos Ferencszállással, ahol 670-en élnek. Később ez a kapcsolat megszakadt, de 2000-ben újraéledt. Idén a 81 milliós költségvetésből 10-11 milliót adnak át a közös körjegyzőség fönntartására.

Ha saját maguk, önálló hivatalt tartanának fönn, az megközelítően húszmillióba kerülne. Fekete József klárafalvi polgármester kérdésünkre azt mondta, szerinte luxus fönntartani ekkora településeken az önálló hivatalt. Hozzátette rögtön: azért a képviselő-testületekre kellene bízni a döntést ebben, szerinte a második Gyurcsány-kormány terve alighanem sérti az önrendelkezés jogát, és kicsit a közös tanácsok korát idézi.

– Mindazonáltal nem ez fogja agyonvágni az önkormányzatokat, hanem például a gázáremelés – véli Fekete. – Ami pedig a polgár érdekét illeti: már az sem szolgálta a falusi ember érdekeit, amikor létrejöttek az okmányirodák a városokban, és sok ügy elintézéséhez utazni kell, ami nem olcsó. Én emellett azt is sajnáltam, amikor nemrég a kistérségi társuláshoz kerültek az építési hatósági ügyek: az a három városi ügyintéző nem tud tizenhét falura odafigyelni. Ezt a tervet most reformnak nevezik, szerintem pedig inkább improvizáció. De hát láttunk már ilyet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Műemléki védelem a belvárosnak

Hamarosan befejeződhet az az eljárás, amelynek végén Szeged belvárosát műemléki védettség alá… Tovább olvasom