Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

A klinikum érzékeny pont

Szeged - A Szegedi Tudományegyetem tudományos és külkapcsolati rektorhelyettesi feladatait az elkövetkező egy évben Palkó András látja el. A radiológus professzor – a klinikum, az orvostudományi kar rektori kabineten belüli képviselete mellett – fontosnak tartja, hogy szélesebb körben ismertté tegye a szegedi universitas tudományos munkáját és javítsa a külkapcsolatokban rejlő lehetőségek kiaknázását.
Alulnézetből ismerte eddig a Szegedi Tudományegyetemen folyó kutatói és nemzetközi kapcsolathálót Palkó András radiológus professzor. Március 1-jétől azonban rektorhelyettesként, azaz fölülről ismerkedik és foglalkozik az universitas tudományos és külkapcsolataival.

– Meglepetésként ért, hogy Szabó Gábor rektor – Dékány Imre új tisztsége, az MTA SZAB elnökké választása miatt – fölkért a rektorhelyettesi feladatra – ismerte el Palkó András. – A megbízatást elfogadtam, mert fontosnak tartom, hogy a rektori kabinetben – a méretei, hallgatói létszáma, költségvetési súlya és tudományos potenciálja miatt is jelentős – orvostudományi kar képviseletet nyerjen. A klinikum itteni jelenléte pedig azért lényeges, mert érzékeny pont például az egyetem megítélésben, de az universitas anyagi stabilitása szempontjából is, nem szólva arról, hogy a klinikával kapcsolatos pályázatok a célegyenesbe fordultak.

Palkó András szívügyének tartja a tudomány népszerűsítését is. Fotó: Frank Yvette
Palkó András szívügyének tartja a tudomány népszerűsítését is. Fotó: Frank Yvette

A multidiszciplinaritásban látja a radiológia vonzerejét Palkó András, akit Pécsről 1998-ban hívtak Szegedre az Általános Orvostudományi Kar Radiológiai Tanszéke élére. Az egyetemi tanár szűkebb szakterülete a gasztroenteorológia, vagyis a hasi és emésztőszervek betegségeinek CT- és MR-készülék segítségével végzett diagnosztikája, illetve a májban lévő daganatok kezelése. E kihívásokat ugyanúgy élvezi, mint a gyógyításból vállalt szerepet, illetve az oktatást.

Névjegy

Budapesten, 1953-ban született Palkó András, aki 1977-ben summa cum laude minősítéssel diplomázott a Pécsi Orvostudományi Egyetemen. Számos szakmai társaság tagja, eddig közel száz közleménye, 14 könyvfejezete jelent meg, több mint száz előadást tartott. A medikusok oktatásában 1980 óta vesz részt, Szegeden magyar és angol nyelven tart radiológiai előadásokat. Matematikatanár feleségével három gyermeket nevelnek.

– Autonóm intellektuális műhelyekként dolgoznak az egyetem különböző szakmai csoportjai, vagyis a tudományos tevékenység nem igényel valamiféle fölső irányítást az adminisztratív szerepkört játszó rektorhelyettes részéről. Segíteni kell viszont a zavartalan környezet és az optimális körülmények megteremtését az egyes kutatóhelyek, karok, doktori iskolák számára – fogalmazza meg alapállását Palkó András, aki szerint előre kell lépni az itteni, a publikációs aktivitásból jól láthatóan sokoldalú tudományos tevékenység összefésülésében, illetve egyetemen belüli és az intézményen kívüli megismertetésében.

A tudományos tevékenység élénkülésére példaként említi, hogy a múlt évben az SZTE kutatói-oktatói közül 17-en habilitáltak, a korábbinál 11 százalékkal több (összesen 116) hallgatót vettek föl államilag is támogatott PhD-képzésre.

– A tudományos tevékenység teremti meg azt az értéket, ami megadja az egyetem valódi súlyát. Ezt a külkapcsolatokban is hasznosítani lehet – mondja az általa felügyelt két terület közötti kapocsról Palkó András. Példaként említi, hogy az oktatói mobilitás 2001–2006. évi adatai alapján Európa 10 legjobb egyeteme közé sorolták az SZTE-t, amelynek 26 ország 290 felsőoktatási intézményével megkötött több mint 520 kétoldalú egyezménye jelent élő kapcsot. Az új rektorhelyettes először a szlovéniai ljubljanai egyetemmel való együttműködés kialakításával foglalkozik. Ugyanakkor azt is feladatának tekinti, hogy a kutatói csoportok, a karok, a doktori iskolák szerteágazó kapcsolatrendszerét feltérképezzék, az esetleges egybeeséseket feltárják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ösztöndíj a General Electricnél

Szeged - „Az oktatás célja nem az, hogy befejezett tudást adjon, hanem az, hogy szilárd alapot teremtsen a továbbhaladásra" – Öveges József e bölcsességét a General Electricnél (GE) is megszívlelik. Tovább olvasom