Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

A kolbász származását az árun jelölni kell

Szigeti Sándor, a Csongrád Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás igazgatója utánajárt: a húskészítményeken fel kell tüntetni azt is, honnan származik az áru. A Szegeden bevizsgált kolbász gyártója elismerte felelősségét.
Egy gyanúba keveredett, majd később rehabilitált kolbászról írtunk tegnap, amelyből az élelmiszer-ellenőrök vettek mintát két szegedi üzletben is. Az eredmény – többek között szalmonellára is – negatív volt, vagyis jó minőségű árut adott el a forgalmazó, ugyanakkor kiderült: hiányzik róla a gyártó azonosító jele, a húskészítményen csak a forgalmazó nevét tüntették fel. A kereskedő CBA-lánc egy 19/2004-es FVM/ESzCsM/ GKM együttes rendeletre, annak 4. paragrafusára hivatkozott, amely szerint a kolbászra vagy a gyártó, vagy a forgalmazó nevét kell ráírni, márpedig ez utóbbi szerepelt az árun. Tehát szerinte helyesen jártak el.

Szilágyi Sándor, a Csongrád Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás igazgatója már tegnapi lapunkban állította: tovább kell olvasni a rendeletet, amely egy másik jogszabályra is hivatkozik – húskészítmények esetében. Írásunk megjelenését követően elküldte a jogszabály 5. paragrafusának pontos szövegét. Ebből az derül ki, hogy külön jogszabály az ominózus 4. paragrafusban foglalt előírástól eltérhet. Ez a külön jogszabály a 20/2003-as FVM-rendelet, amely a húskészítmények és egyéb állati eredetű termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszer-higiéniai feltételeiről szóló speciális szabályokat foglalja össze.

Eszerint tehát az előállító és a forgalmazó is jogszabályt sértett – foglalta össze az ügy tanulságait Szigeti Sándor igazgató, főállatorvos. A kolbász csak úgy kerülhetett volna forgalomba, ha az egyedi csomagoláson szerepel az eredeti előállító üzem neve, címe, egészségügyi jele, a fogyaszthatóság ideje.

Az időközben tett intézkedések hatására a gyártó, az ÁSZ Kft., és annak szigetszentmiklósi üzeme beismerte az általa elkövetett hibákat. Meglévő raktárkészletén, valamint az ezután gyártott tételeken megkezdte az előírásszerű jelölés alkalmazását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ártatlan kolbász, kétértelmű jogszabály

Az élelmiszer-ellenőrök rutinellenőrzés során az egyik szegedi üzletben olyan kolbászt találtak,… Tovább olvasom