Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

A költöző Diána szabadsága

Mozgáskorlátozott és mozgássérült szegediek életét teszi könnyebbé az önkormányzat azzal, hogy kifejezetten a számukra alakítottak ki lakásokat. A Cserzy Mihály utcai új fecskeház földszintjén a Viczián Diánához hasonlóan kerekes székbe kényszerülők egy közösségben élnek az emeleti lakásokat bérlő ifjú házasokkal.
Viczián Diána pályázott, és rámpás bejáratú önkormányzati lakást nyert. Fotó: Schmidt Andrea
– Egy tízemeletes panelházban, az egyik bátyám lakásában laktunk eddig, ezért a saját otthon óriási ajándék nekem. Azért pedig külön is hálás vagyok, hogy a ház bejáratát és a lakás belsejét is úgy alakították ki, hogy abban kerekes székkel is könnyedén mozoghatok – néz körbe új otthonában Viczián Diána. A fiatal nő öt évvel ezelőtt a Szegedi Tudományegyetem hallgatója volt: először történelem, aztán pszichológia szakosként élte a diákok szabad életét. De zsibbadni kezdett a bal keze, s az okokat kereső orvos kiderítette: agydaganat betegíti a lányt. Itt kezdődött a zuhanás: műtét, kezelés, s végül a kerekes szék.

– Jól tanult a lányom. Most meg? A végtagjait sem tudja mozgatni, kerekes székhez kötött, s már a látása se tökéletes, írni se tud. Nem ismernek rá egykori évfolyamtársai! De visszük ezt a keresztet is – néz biztatóan Diánára édesanyja.

Viczián Diánának sokat segít legkisebb testvére, Zsuzsi is. Fotó: Schmidt Andrea
Diána édesanyja, Zsuzsa asszony oszlopa családjának: öt gyereket nevel, iskoláztat, egyedül. – Hét éve beteget ápolok: először az anyámat, aztán az apámat, és öt éve a lányomat gondozom. Ebbe szinte én is belebetegedtem, de azért küzdök... Az egyik fiam betegséggel született, de eddig dolgozott – a napokban küldték el a munkahelyéről. Most ő is beadott egy pályázatot: a Szegedi Tükörben olvastuk, hogy mozgáskorlátozottak és mozgássérültek kérhetnek így lakást. Megmondom őszintén: nem nagyon bíztam az egészben, azt hittem, csak protekcióval lehet lakást kapni.

– Összesen hat lakást alakítottunk ki könnyített, illetve akadálymentes megközelítésűre – mutatja a rámpát Németh István. Az IKV Zrt. vezérigazgatójától megtudjuk: egy paraolimpikon, s egy mozgáskorlátozott asszony kapta meg az első három lakást.

– A kórházi kezelésről már a berendezett lakásomba térhettem – haza. Nagyjából minden berendezés megvan, amire szükségem lehet. De mégsem. Egy hűtőszekrény még elkelne. Apu segített a költöztetésben – utal arra Diána, hogy bár szülei elváltak, azért számíthat az édesapjára is. A kerekes székbe kényszerülő fiatal lány mellett él édesanyja és az egyik húga, mert hol az egyikük, hol a másikuk segítségére szorul. A konyhaasztalon a testi táplálék maradéka mellett két könyv hever. Kinyitva az agyonolvasott Biblia, mellette csukva Erich Fromm kötete: A szeretet művészete.


Fecskeház

Nem szegregáltan, vagyis elkülönülten élnek Szeged új bérházában a mozgássérültek, illetve mozgáskorlátozottak. Az emeleti lakásokat ifjú házasok pályázhatták meg a Cserzy Mihály utcai „fecskeházban" – halljuk Kenyeres Lajostól. Az önkormányzati képviselő kezdeményezésére módosították a helyi rendeletet, így ezután az új „rámpás lakásokra" azok is pályázatot nyújthatnak be, akik saját tulajdonú házban, lakásban élnek, vagy időskorukra lettek mozgássérültek vagy mozgáskorlátozottak, de ingatlant cserélnének. 

Olvasóink írták

  • 1. Bakó Márta 2007. december 16. 16:40
    „Én Viczián Dia felöl szeretnék érdeklődnni,Kunhegyesen az általános iskolában évfolyam társak voltunk,sokat jártam hozzájuk,és szeretném tudni mi van vele.Krisztián bátyjától megtudtam már egy-két dolgot,de bővebb infóm azóta sincs.
    Évfolyam találkozott szervezünk jövőre,és hátha esetleg vele is találkozhatnánk.Ha kaphatnék róla bővebb információt nagyon megköszönném.
    Üdvözlettel
    Bakó Márta”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden szinten, szinte minden változik

Szeged érdeke, hogy az élet sok területén változtassunk. Ezt akkor is meg fogom tenni, ha tudom,… Tovább olvasom