Délmagyar logó

2016. 09. 28. szerda - Vencel 9°C | 22°C

A kölyök a kisszínházban

Szeged - Charlie Chaplin klasszikussá lett némafilmje nyomán írták A kölyök című musicalt, amelyet az egyik szerző, Pozsgai Zsolt rendezésében ma este 7 órától mutatnak be a kisszínházban. A Csavargó emblematikus szerepét Gömöri Krisztián alakítja.
A számos nagy slágert komponáló Nagy Tibor, Pozsgai Zsolt drámaíró és Bradányi Iván dalszövegíró Chaplin emlékének szentelte A kölyök című musicalt, amelyet Mikó István főszereplésével 1993-ban mutattak be az Arizona Színházban – a mai Tháliában. Óriási siker lett a zenés darab, azóta több hazai színház is műsorára tűzte, sőt külföldön is játszották. Most a Szegedi Nemzeti Színház társulatával Pozsgai Zsolt állította színpadra a kisszínházban.

– Hiteles forrásokból igyekeztem felkészülni: megvettem Chaplin Életem című könyvét, és 8–10 filmjét is megszereztem. A filmekből szinte mozdulatról mozdulatra levettem a jellegzetes mozgáskultúrát, amit a próbák során ötvöztem az énekkel és a tánccal. Talán ez volt benne a legnehezebb – mondja a legendás Csavargó figuráját és magát Chaplint is alakító Gömöri Krisztián. A népszerű szegedi színész szerint Chaplin klasszikus némafilmjei megunhatatlanok, ma is frissnek hatnak, izgalmasak. – Hihetetlen lélek van bennük! Chaplintől a mai színész is megtanulhatja, mi a pontosság. Nyolcéves gyerekemmel kezdtem nézni a filmjeit, nagy meglepetésemre őt is teljesen lekötötték. Bindics Botond alakítja a darabban Jacky, a kölyök szerepét; élvezet vele játszani, mert profikra jellemző természetességgel létezik a színpadon, és jó belenézni a szemébe. Szerencsés csillagzat alatt született a produkció, remek munkát végzett Pozsgai Zsolt rendező, aki nagy figyelemmel, odaadással dolgozott a társulattal. Mindannyian nagyon szeretjük az előadást – ha ez a szeretet átsugárzik a nézőkre is, akkor elértük a célunkat.

A Kölyök című darab főpróbája a kisszínházban. Fotó: Frank Yvette (galéria)

A további szerepekben többek között Csorba Katát, Szilágyi Annamáriát, Márkus Melindát, Bánvölgyi Tamást, Szívós Lászlót, Rédei Rolandot és Flórián Antalt láthatja a publikum. A Dömötör-díj csúcstartója, Papp Janó tervezte a produkció jelmezeit: kilencven öltözet ruhát kellett megálmodnia. A 20-as évek fekete-fehér némafilmes világát mutatja meg színesben. Ami nem változott: Chaplin figurája a jellegzetes kalappal, sétapálcával végigvonul a történeten.

Charlie Chaplin
Charlie Chaplin

Első nagyjátékfilmje volt

Charlie Chaplin első egész estés játékfilmje az 1921-ben bemutatott A kölyök (The Kid), amelynek ő volt a rendezője, forgatókönyvírója, zeneszerzője, vágója és főszereplője. Partneréül a 6 éves Jackie Coogant, Amerika egyik legismertebb gyerekszínészét választotta. A komédiát a melodrámával ötvöző sztori egyszerű: a fiatal anya újszülött gyermekét elkeseredésében egy gazdag család autójában hagyja, amit azonban tolvajok ellopnak, és a csecsemőt egy szegénynegyedben kirakják. A csavargó talál rá, és hazaviszi. Öt évvel később a kisfiú és a csavargó elválaszthatatlan társak. Közösen dolgoznak: a fiú kitöri az ablakokat, amelyeket a csavargó beüvegez. A kisfiút intézetbe akarják küldeni, és befutott művésszé vált édesanyja is vissza akarja kapni.

Olvasóink írták

  • 2. ametiszt51 2011. február 20. 23:22
    „Ma láttam. Csodálatos a darab. Gömöri Krisztián szerintem jobb, mint Mikó, Szilágyi Annamária csúcs szuper! A kis gyerekszínész, Bindics Botond olyan természetességgel játszik, mintha mindig ezt csinálta volna. Köszönöm Nekik az élményt.”
  • 1. k.elvis 2011. február 19. 21:20
    „Vazze, ekkora melleket!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízmillió forint egészségnevelésre

Közel tízmillió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek az alsóvárosi ferencesek. Ezért azt vállalták, hogy egészséges életmódra nevelik a fiatalokat. Tovább olvasom