Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

A komplett temetés ára 130-150 ezernél kezdődik Szegeden

Mennyibe kerül elhunyt hozzátartozónk méltó búcsúztatása? – kérdeztük szegedi temetkezési irodákban. Legolcsóbb, 44 ezer forint a temetés nélküli hamvasztatás, de láttunk olyan koporsót is, amiért félmillió forintot kérnek.
Ahány elhunyt, annyi igény merül fel a hozzátartozókban: milyen módon temettetik el szerettüket, illetve milyen szolgáltatásokat rendelnek meg a temetkezési vállalkozóktól.

A konkurenciaharc miatt nem mondja el Benák Mihály, a szegedi Pietas temetkezés vezetője, hogy miért és mennyit is számít fel irodája szolgáltatási díjként. Az összegben a halottszállítástól kezdve a ravatalozásig minden benne foglaltatik.

Papok és szónokok

Ha búcsúztató beszédet is szeretnénk a szertartáson, erre papot vagy polgári szónokot kérhetünk föl. Kondé Lajos, a belvárosi plébánia vezetője elmondta, a római katolikus szertartás szerinti búcsúztatás ára a legutóbbi stóladíjszabály szerint: kántor nélkül 4000, kántorral 10 ezer forint. A polgári szónokok egyéni vállalkozóként állnak a családok rendelkezésére: díjazásuk szintén körülbelül 10 ezer forint.

Gönczy Judit, a Szögi és Társa temetkezési iroda ügyvezetője azt mondta, egy komplett urnás szertartás nagyjából 20 ezer forinttal kerül többe a koporsós temetésnél. Ez utóbbi 130 ezer forintjába kerül a hozzátartozóknak.

Egyre többen választják a legolcsóbb megoldást: szerettüket elhamvasztatják, majd a krematóriumból kiadott, úgynevezett belső urnát hazaviszik – tudtuk meg az ügyvezetőtől. Mindez megközelítőleg 44 ezer forintba kerül. Ennél olcsóbban nem lehet „temetni".

Ha azonban az ember az önkormányzati fenntartású sírkertekben – ilyen a belvárosi, a tápéi, a dorozsmai és a gyálaréti – szeretné örök nyugalomra helyezni hozzátartozóját, kiadásai is megnövekednek.

Hamvasztásnál a díszurnát – ami az egyszerű, néhány ezer forintos műanyag és kerámiaurnáktól egészen az 50-60 ezer forintos muránói üvegből és bronzból készült urnákig tart –, hagyományos temetésnél a különböző anyagú és formájú koporsókat kell kifizetnie a hozzátartozónak.

Virág és gyászhirdetés

Egy kisebb, 50 szálas családi koszorú ára – természetesen ez függ a virág fajtájától is – megközelítőleg 20 ezer forintba kerül. A gyászhirdetés újságban való megjelenési díja szószámtól és fényképtől függően 3900-tól 15 ezer 600 forintig terjed.

– Az emberek urnából a 15 ezer, koporsóból a 90 ezer forintosat keresik általában – mondta Gönczy Judit, akitől rendeltek már 430 ezer forintos egyedi, kézzel készített koporsót is. Benák Mihály pedig arról számolt be: kétévente üvegkoporsóra is érkezik hozzá megrendelés, aminek 400-500 ezer forint az ára.

További kiadás, ha a család azt szeretné, hogy az elhunytat fel is ravatalozzák. A belvárosi temető három ravatala közül a két szélső használati díja egy órára 38 ezer 280, a középső 46 ezer 680 forint. A ravatalozást – attól függően, hogy urnás vagy koporsós temetésről van szó – az irodák két-négy alkalmazottja biztosítja: ez újabb 5-10 ezer forintot vesz ki az ember zsebéből. Ha a családi sírbolton fedlap is van, annak le és visszatételéért további kilencezer, az urnasírásásért a talaj állagától függően 3200-4800, a koporsó helyének kiásásáért pedig 14 ezer forintot kell fizetni. A Szögi és Társától az elhunytak hozzátartozói 80 százalékban hamvasztásos, 20 százalékban koporsós temetést rendelnek.

Olvasóink írták

 • 1. Özv.Kovácsné 2011. május 11. 16:36
  „Igen, sajnos valóban borzalmasan magas árak vannak a temetkezési piacon!
  Szegény megboldogult érjem hamvasztását intéztem, s bár a Kórház boncmesterorvosa készségesen ajánlott egy kedvezőnek ígért temetkezést, de 100 - 130.000 Forintos árajánlatokat kaptam mindenütt (sajnos az ominózus helyen volt a legdrágább ajánlat: 130.000. Ft!)
  Mígnem rátaláltam a hirdetési portálon egy ÉLETFA Temetkezésre! 69.900. Ft-os bruttó számlás áron elvégezték tisztességesen ugyanazt a szolgáltatást amit mások a duplájáért vállalták volna!
  Felháborító, hogy ilyen árkülönbségek vannak még ebben az egyébként Kegyelettel foglalkozó cégek között is!
  HIÁBA A TEMETKEZÉS NYILVÁN SOKAKNAK IGEN NAGY BIZNISZ, KEGYELET IDE, VAGY ODA!
  Én mindenkinek csak ajánlani tudom őket! http://eletfa-tem.hupont.hu/ JA, ÉS AMI NEM MINDEGY IGYENESEN KISZÁLLNAK A TEMETÉSFELVÉTELEZÉSRE EGÉSZ BUDAPESTEN, ÉS PESTMEGYÉBEN!
  Nekem fél éve műtötték a lábam, és bizony nagy segítség volt, hogy nem nekem kellett futkosnom...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rossz szokás a sorbaállás Szegeden

Bővítette telefonos ügyfélszolgálatát az Égáz-Dégáz. Tegnap ki is próbáltuk. Miért tolong mégis a… Tovább olvasom