Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

A konyhában a retro teremt hangulatot

Szélsőségek jellemzik a mai konyhabútordivatot: a modern és a retro stílus egyaránt hódít. Árban nincs nagy különbség, akár készen vesszük, asztalossal csináltatjuk, vagy felújítjuk bútorainkat, de az egyedi tervezésű szekrényeknél bátran használhatjuk fantáziánkat. Magyarországon a diófából készült bútorok a legértékesebbek.
A szürke konyhaszekrény bézs munkalapokkal és spotlámpákkal megvilágítva kellemes kontraszt a barackvirágszínű fal mellett. Az L alakú bútor három fekete bárszékkel kiegészítve a boltívvel elválasztott nappalit is hangulatossá teszi. Az egyedi tervezésű szekrény felfelé, illetve redőnyösen nyitható ajtajai a legmodernebb stílust képviselik.

Egy fiatal pár új lakásának konyhájában gyönyörködünk. A harmónia megteremtése azonban nem egyszerű feladat. Hogyan kezdjünk hozzá?
Pénzünktől és a rendelkezésre álló helytől függ, boltban fixen összeállított konyhaszekrényt érdemes vennünk, vagy egyedi tervezésű bútort tanácsos készíttetnünk. Ha örököltünk idősebb rokonainktól régi tálalót, kredencet, lehet, hogy érdemes felújíttatni.

Mennyibe kerül?

Attól függően, milyen fából és kiegészítőkkel készül a konyhaszekrény, az árak eltérnek. Fogantyút például vásárolhatunk 80 és 1500 forintért is. Az egyedi bútoroknál a fantáziánkra és a pénztárcánkra van bízva, milyen kívánságokkal fordulunk a szakemberekhez. A bútorlapból összerakott alapszekrény, juhar, illetve kőris fából készített ajtókkal és fiókokkal 260 cm-es falra körülbelül 100-260 ezer forintba kerülhet. Ha ugyanez a bútor akác-, cseresznye- vagy tölgyfából készül, akár 400 ezer forintot is fizethetünk érte. Az előre legyártott, ugyanilyen típusú, fixen összeállított konyhabútorokért is 160-220 ezer forint között fizetnénk. Ha antik, 70-80 éves fából készült kredencünket és tálalónkat kívánjuk felújíttatni, állapottól, mérettől, anyagtól és a munka idejétől függően 100-600 ezer forintig fizethetünk.

– A modern kialakítások mellett megint divatba jött a 60-as 70-es évek egyszerű konyhabútorainak stílusa. A népszerű cseresznyeszínt azonban felváltotta a wenge (sötétbarna), melyet előszeretettel kombinálnak drapp és bézs színekkel. A szekrényekhez használt alumíniumlábak és -fogantyúk pedig szintén az egyszerűséget éreztetik – magyarázta Kiss Zsolt épület- és bútorasztalos. Munkája során arra figyelt fel, hogy mostanában a színekben és a formákban népszerűek a végletek. Az emberek újra keresik az antik faajtós és fiókos konyhaszekrényeket, régies hatású kiegészítőkkel. A szakember azt is elmondta, négyféle gyártási technika közül választhatunk, attól függően, hogy a sima bútorlapot, a vákuumfóliás eljárással készült, több ezer színre festhető bútorlapot (MDF-bútorlapot), illetve az eredeti fát milyen módon kombinálják.

Gellér Attila, az egyik szegedi érdekeltségű lengyel bútoráruház értékesítője elmagyarázta, a konyhaszekrény hátsó és oldalsó oldalait azért nem készítik fából, mert nem látszik, illetve a bútorlap lényegesen olcsóbb. De azért fa és fa között is van különbség: – A dió különleges és ritka, ezért a legdrágább az európai fafajták között. Amellett, hogy jól megmunkálhatóak, a bükk, a tölgy és az akác középkategóriának számítanak. A puha fák közé sorolható fenyővel vigyázni kell, mert nagyon könnyen megsérülhet – figyelmeztetett a szakember.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VIP-vendégek a szegedi szabadtérin

Szeged - Nem kuriózum, hogy a nagyobb cégek sport- vagy éppen kulturális eseményre invitálják… Tovább olvasom