Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

A koraszülés terápiája

Mi az oka a koraszülésnek? Új gyógyszerekkel megakadályozható-e, hogy éretlen, ezért betegségekre érzékeny magzat jöjjön világra? E kérdésekre is válaszol a Mindentudás Egyeteme – Szeged sorozatban elhangzó előadásában Falkay György professzor, a szegedi gyógyszerésztudományi kar Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézetének vezetője.

Koraszülésről akkor beszélünk, ha a 37. terhességi hét előtti fájások nyomán világra jön az újszülött – rögzíti kiindulópontját dr. Falkay György professzor. A jelenség veszélyességét pedig adatokkal érzékelteti: a csecsemőkori halálozások 80–85 százaléka és a megbetegedések jelentős aránya is a koraszülöttek közül kerül ki. Ugyanakkor – országtól és népcsoporttól függően – az újszülöttek 6–22 százaléka, vagyis nagyjából minden tizedik gyerek az ideálisnál korábban jön a világra.

Például az Amerikai Egyesült Államokban a fekete lakosság körében 20 százalékos az arány. Tény: emelkedik a koraszülések aránya – főleg a fejlett országokban. E jelenség magyarázata lehet a stressz, a dohányzás és a fizikai túlterhelés, a rendszertelen és túlhajtott életmód. Egyes kutatók szerint az ideálisnál korábbi szülés elindulását gyulladás, mások szerint bizonyos hormonok hiánya, vagy éppen többlete okozza.

Nagyon sokat tudnak az orvosok a terhesség fiziológiájáról és lélektanáról, csak épp azt nem tudják, mi az első lépés, amely beindítja a szülést. Hippokratész, a nagy görög orvos kétezer évvel ezelőtt azt mondta: a szülés azért következik be, mert a magzat éhes, vagyis a magzatból kiinduló információk indítják be a születést. Ma úgy vélik a kutatók, hogy összetett és finom mechanizmusok összjátéka a folyamat.

Ennek bonyolultságát érzékelteti, amit mindannyian tudunk: a terhesség idején a méhszáj zárt, a méh laza állapotú, viszont a szülés indulásakor épp fordítva: a méhszáj ellazul és a méh izmai megfeszülnek. Ha túl korán indul be a folyamat, akkor visszafordításához olyan gyógyszeres terápiás eszközre lenne szükség, amely a magzatot az anyaméhben tartja. Ezért keresnek a szegedi kutatók olyan molekulákat, melyek új, potenciális gyógyszerként az eddigi terápiás eszközöknél jobbak lehetnek. A munka az állatkísérletek fázisánál tart. Az eredmények biztatóak, három mechanizmust előadásában is ismertet a professzor, de hangsúlyozza: sok-sok év is eltelhet, mire világra jön a koraszülést gátló gyógyszer.

A Mindentudás Egyeteme – Szeged következő előadása november 30-án 18 órakor kezdődik Szegeden az egyetemi TIK kongresszusi termében (Ady tér 10.). A Mindentudás Egyeteme a Magyar Tudományos Akadémia tudományos vezetésével és a Magyar Telekom társadalmi szerepvállalásával jött létre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged a bűnügyi toplista élmezőnyében

Budapest után Szegeden történt a legtöbb lopás az elmúlt évben. Ennek ellenére a toplista élén… Tovább olvasom