Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

A kórházak még tavalyi számlákat rendeznek

Pénzinjekció az egészségügyi ágazatnak a stabilizálása érdekében. E jelszó jegyében tavaly októberben 4,5 milliárd forintot, idén januárban 6-ot utalt az OEP az egészségügyi intézményeknek. Ez utóbbi összegből Csongrád megyébe több mint 323 millió jutott. A felgyülemlett tavalyi számlák rendezésére talán elég.
– Köszönettel fogadtuk, január 4–5. között meg is érkezett több mint 238 millió forint az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól, többletteljesítmény címén – mondja Resch József. A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjának gazdasági igazgatója elárulja: nehezen vészelték át a múlt év utolsó hónapját. Az októberi munkájuk teljesítése és az országosan 6 milliárd forint többletfinanszírozásból rájuk eső 238 millió 385 ezer 900 forint nagyjából egy időben érkezett. Ebből végre rendezhetik a felgyülemlett számlákat, de többletmegrendelésekre nincs lehetőség. A január 14–18. közöttre ígért, a tavaly novemberi teljesítéseknek megfelelő összeg felhasználására kész a stratégia, de ennek részleteiről nyilatkozni idő előtti lenne.

A kormány 2009. október 7-én megállapodott a kórházak és szakrendelők szakmai szervezeteivel, hogy az év közben elvont OEP-támogatásból visszaad az egészségügyi ágazatnak. Így az OEP tavaly október 20-án 4,5 milliárd, most 6 milliárd forintot utalt. Ez utóbbi pénzforrásból Csongrád megye 15 egészségügyi intézménye és vállalkozása több mint 323 millió forintot kapott.

A szentesi kórház csak a fenntartó megyei önkormányzat pénzügyi segítségével élte túl a tavalyi évet. A most utalt OEP-pénz csak töredéke az elvett összegnek. Fotó: Tésik Attila
A szentesi kórház csak a fenntartó megyei önkormányzat pénzügyi segítségével élte túl a tavalyi évet. A most utalt OEP-pénz csak töredéke az elvett összegnek. Fotó: Tésik Attila

– A múlt év túléléséhez, a nem időben kiutalt támogatás miatt elengedhetetlen volt a fenntartó vissza nem térítendő támogatása: a szentesi kórház 90 milliót, a makói 45,8 millió forintot kapott a megyei önkormányzattól. Az OEP-es többletfinanszírozásból nekünk utalt összeget szomorúan konstatálom, mert ez töredéke az elvont összegnek: a szentesi kórház számlájára 34,3 millió, a makóiéra 13,4 millió forint érkezett. Szomorú vagyok továbbá, hogy nem a megállapodásnak megfelelően osztották el a 6 milliárdot – fogalmaz Baráth Lajos. A szentesi és makói kórház főigazgatója kijelentése magyarázataként hozzáteszi: a román határhoz közel legalább 8 ezer olyan beteget is elláttak, akit nem lettek volna kötelesek, mert Szeged lett volna illetékes, ugyanakkor a gyógyítást tartották elsődlegesnek. E gesztust azonban az OEP Makó esetében most nem vette figyelembe. Kijelenti: ez a fajta utalás nem felel meg a megállapodásnak.

A nadrágszíjhúzás marad

– A takarékoskodási intézkedéseken nem lazíthatunk, de további szigorításra már nem kerülhet sor – jelenti ki Resch József. A szegedi klinika gazdasági igazgatója a többlettámogatásként érkező 238 millió arányát úgy érzékeltette, hogy elmondta: évi 21,5–22 milliárd forintból gazdálkodnak. Alulfinanszírozásuk a progresszivitás e szintjén továbbra is fennmarad.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Afgánok határokon át

Szeged - Kilenc afgán határsértőt fogtak el csütörtök délután, illetve péntek reggelre a szegedi… Tovább olvasom