Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

A körjegyzőség a sláger

Nagyjából 20-30 százalékkal kevesebb pénz csorog a központi kasszából a településeknek. Körülbelül ilyen arányban csökken a polgármesteri hivatal munkatársainak száma – például Deszken. Ugyanakkor az állam anyagilag is ösztönzi a körjegyzőségek alakítását, amivel a szegedi kistérségen belül elsőként Tiszasziget és Újszentiván kacérkodik.
Bár nincs központi ukáz, de az anyagi források csökkentésével eléri az állam, hogy csökkenjen a közigazgatásban dolgozók száma – a konvergenciaprogram szerint 2007-ben az országban mintegy 20 ezer fővel. A nadrágszíj szorosabbra húzására kényszerülnek a települési önkormányzatok is. Szeged elé ment a trendnek: a múlt év őszén a polgármesteri hivatal 25 munkatársától vált meg. A most 510 fős apparátus további karcsúsítása nem várható, már csak azért sem, mert időközben az építési ügyek területén újabb, kistérségi feladatokat is el kell látnia a hivatalnak – tudtuk meg Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármestertől.

A pénz számít

A körjegyzőséget alakító falvakat anyagilag is támogatja az állam: az e célra adott plusznormatíva nagyjából a két faluban dolgozó egyetlen jegyző éves bérét fedezi. Míg 2005-ben csak hat kistelepülés három körjegyzőséget (Csanádalberti – Ambrózfalva, Födeák – Óföldeák, Ferencszállás – Klárafalva) alkotott, addig tavaly az Árpádhalom – Eperjes, és Királyhegyes – Kövegy pár is létrejött. (Ez utóbbihoz idén talán Nagylak is csatlakozik.) De ha ma Tiszasziget és Újszentiván testülete is úgy akarja, akkor megalakulhat a szegedi kistérség első körjegyzősége.

A kistelepüléseken is át kell gondolni, hogyan lehet hatékonyan felhasználni az egyre csökkenő állami pénzforrást.
– Már 2002-től arra törekszünk, hogy a számítógépet is dolgoztassuk, mint például az önként vállalt feladatunk, a temetői nyilvántartás elvégzésében. De a kistérségi kooperáció lehetőségeit is kihasználjuk: például a közterület-felügyeletet Újszentivánnal együtt oldjuk meg. Közben már korábban hatra csökkentettük a köztisztviselők számát, de mindegyikük több szakterület feladatát is ellátja – magyarázza Molnár Róbert, a körülbelül 1600 lelket számláló Kübekháza polgármestere.

Átszervezi hivatalát Deszk is. A hatékonyság a lényeg – hangsúlyozza Simicz József polgármester, mikor közli: a 3500 lakost és 450 vállalkozást szolgáló hivatala létszámát a jelenlegi 17-ről 14 fősre csökkenti. Ugyanakkor április 1-jétől univerzálisnak kell lenniük a deszki köztisztviselőknek, ami azt jelenti, hogy többféle szakfeladatot is képesek ellátni.

A jegyzői állásokkal is spórolni lehet. A szegedi kistérségben is megalakulhat az első körjegyzőség. Erről dönt ma együttes ülésén az egymástól 800 méterre lévő két, nagyjából 1600-1600 fős falu, Tiszasziget és Újszentiván képviselő-testülete – tudtuk meg Bodó Imrétől. Tiszasziget polgármestere elárulta: ha ez anyagilag nem billenti helyre költségvetésüket, akkor kénytelenek lesznek az önkormányzati dolgozók, például a hétfős hivatal létszámához nyúlni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két héten belül kezdődik a kullancsirtás Szegeden

Az enyhe tél miatt a megszokottnál hamarabb és nagyobb számban támadnak a kullancsok Szegeden. A… Tovább olvasom