Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

A körkép Fesztyje 150 éve született

Feszty Árpád (1856–1914) ópusztaszeri monumentális festményét nem az eredeti címén emlegetjük, annyira híres így együtt a kép és atyja: a Feszty-körkép. A tehetséges festőnek ez az egyetlen közismert alkotása majdnem az életébe került.
Fotó: Miskolczi Róbert
Százötven esztendeje éppen karácsony napján született a felvidéki Feszty-család tizedik gyermeke, Árpád. Egy, az ógyallai birtokra érkező vándorfestő keltette fel a fiúcska érdeklődését a rajzolás iránt. Berlinben, Párizsban, Bécsben, Budapesten képezte magát.

Milyen ember volt a tehetséges művész? A közvetlen fiatalembert kora egyik legszebb férfijaként tartották számon, aki megannyi hölgy szívét összetörte. Köztük Jászai Mari színésznőét, aki féltékenységében meg is lőtte az ifjú szívtiprót, aki harminchárom évesen állapodott meg, elvette feleségül Jókai Mór nevelt lányát, Jókai Rózát. Az írófejedelem pártfogása remek háttérnek számított, Fesztyt ostromolták a megrendelők.

Megemlékezések

Ma délben ünnepi megemlékezést tartanak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. Ünnepi beszédet mond Bereczky Loránd, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója. A szegedi Somogyi-könyvtárban Szerdahelyi Péterné rendezésében látható emléktárlat. A közgyűjtemény őrzi többek között Feszty Masa Juhász Gyulához írt levelét és Feszty Árpádné kézírásos névjegyét.

A 1890-es években Feszty Árpád kapta a megbízást, hogy divatos panorámaképet fessen. A gigantikus (120X15 méter) méretű alkotásnak Pesten külön épületet emeltek. Feszty eredetileg a bibliai özönvizet akarta megörökíteni, ám végül Jókai meggyőzte: a honfoglalás ezredik évfordulójához közeledve inkább magyaros téma dukál. Feszty végül a Magyarok bejövetele címmel komponált képet. A munkához huszonkét festőt szerződtetett, köztük a legismertebb árvízi festmény alkotóját, a szegedi Vágó Pált. Ő ábrázolta a lovakat, Feszty a főalakokat. Nem csoda hát, ha a fess festő vonásai fedezhetők fel a névrokon, Árpád vezér arcán. Szorított a határidő. Így juthatott feladat Feszty szintén tehetséges festő nejének. Jókai Róza ecsetvonásait az elesett alakok őrzik. A körképnek „sajtószóvivője" is lett: az előtte Szegeden újságíróskodó Gárdonyi Géza.

A megbízatás kifogott a festőcsoporton, éjjel-nappal folyt a megerőltető rabszolgamunka. Fesztyt kóros álmatlanság gyötörte. 1896-ra elkészült körkép és ugyanabban az évben megszületett a festő egyetlen gyermeke, Masa. Ő is festőművész lett, részt vett a sokáig hányatott sorsú körkép restaurálásban. A kép végül a magyarok bejövetelének 1100. évfordulója, 1996 óta látható az ópusztaszeri emlékpark körcsarnokába. Feszty képét a megyében egyedül ott, a lánya képeit pedig a domaszéki templom falán csodálhatjuk meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden szinten, szinte minden változik

Szeged érdeke, hogy az élet sok területén változtassunk. Ezt akkor is meg fogom tenni, ha tudom,… Tovább olvasom