Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

A kormány hadat üzent a GMO-nak

Szeged - A testi és lelki egészséget veszélyeztetik a genetikailag módosított szervezetek a Vidékfejlesztési Minisztérium szerint: hazánk GMO-mentességét az alaptörvénybe is belefoglalták. Dudits Dénes akadémikus állítja: az Unióban eddig engedélyezett génmódosított növények egyike sem jelent nagyobb egészségügyi kockázatot, mint a hagyományos úton nemesített növények – egyes fajták még a környezetre is jó hatással lennének.
Dudits Dénes
Dudits Dénes
A genetikailag módosított szervezetek (GMO) elleni roadshow-t rendezett 8 városban a Vidékfejlesztési Minisztérium. – A génmódosított szervezetektől mentesség egyike azon kevés kérdésnek, amelyben egyetértenek a magyar politikai erők, a civilszervezetek, és az alaptörvényben is szerepel, hogy Magyarország GMO-mentes – hangsúlyozta Budai Gyula államtitkár. Az alaptörvény kimondja: mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez.

Magyarországon az első genetikailag módosított növényt az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában csinálták 1986-ban: a VM roadshow-ja Szegedre nem látogatott el. – Minden növény vagy állat, amelyet termesztünk vagy tenyésztünk, genetikailag módosított: minden nemesített fajta keresztezéssel és szelekcióval módosított génállománnyal rendelkezik. A GMO-k viszont géntechnológiával nemesített növények vagy állatok – mondta Dudits Dénes. Az akadémikus elmondta: a világ minden részén alaposan megvizsgálják a hatóságok a géntechnológiával nemesített növényeket, ami az EU-ban egy biztonsági hivatal, az EFSA feladata. – Jelenleg 43 olyan Unióban engedélyezetett élelmiszer és takarmány van, amelyet fogyaszthatunk: az importált szója szinte kizárólag génmódosított. A parizerben vagy a virsliben évek óta fogyasztunk ilyen szóját. Ugyanakkor az alaptörvény szerint génmódosított szóját nem termelhet magyar gazda, hiszen a szöveg szerint ez veszélyezteti az ember lelki és testi egészségét. Lényeges, hogy az Unióban megvizsgált és eddig engedélyezett génmódosított növények egyike sem jelent nagyobb egészségügyi kockázatot, mint a hagyományos úton nemesített növények – közölte a kutatóprofesszor.

Kukoricabotrány

Tavaly nyáron 7000 hektárnyi kukoricát kellett kiszántani, mert genetikailag módosított anyagok is voltak egyes mintákban. A vetőmagot valószínűleg Romániából hozták be. – Magyarország GMO-ellenességének, még ha ez járna is nehezen bizonyítható gazdasági előnnyel, akkor sincsenek meg a feltételei, hiszen több szomszédunk is termeszt GM-növényeket – mondta Dudits Dénes. Az akadémikus lát esélyt a GMO-ellenes hangulat enyhülésére. – Amint olyan GM-növények termesztését engedélyezi az EU, amelyek a magyar gazdáknak fontosak, fel fognak lépni az érdekeikben: mindenki a jobbat és olcsóbbat akarja majd termeszteni – mondta.

A GMO-kutatásokat hivatalosan ugyan nem tiltották meg hazánkban, de a kutatók egyre kevésbé mernek nyilatkozni a GMO-k mellett. – Az Unióban csak két GM-növény termesztését engedélyezik: az egyik egy kukoricamoly-ellenálló hibrid, a másik egy burgonyaféle, amelyet keményítőgyártásra használnak; a magyar gazdáknak egyiknek a termesztése sem jelentene gazdasági előnyt – nyilatkozta Dudits Dénes.

Viszont több olyan, géntechnológiával nemesített növény termesztése is engedélyeztetés alatt van, amely már a magyar gazdáknak is fontos lehet. – A szárazságtűrő kukorica igen fontos a termésbiztonság szempontjából. Idén Magyarországon a nagy szárazság miatt jelentős volt a terméskiesés. A szárazságtűrő hibridek, mivel géntechnológiával eredményesen nemesíthetők, előtérbe kerülnek a probléma kezelésében – mondta az akadémikus. A másik ilyen növényhibrid a kukoricabogárral szemben ellenálló. – A magyar gazdák évente 4 milliárd forintot költenek a kukoricabogár elleni vegyszeres növényvédelemre. Az ellenálló GM-hibridek termesztése jelentősen csökkentené az önköltséget és a környezet szennyezését. A statisztikai adatok szerint a GM-növények termesztése csökkentette a szén-dioxid-kibocsátást, a vegyszerek használatát. Érdekes, hogy éppen a zöldek ellenzik leghevesebben a géntechnológiával való nemesítést, pedig pontosan a zöldproblémák megoldásában segíthetnének az új típusú növények – magyarázta az akadémikus. Megtudtuk: a világon 160 millió hektáron termelnek GM-növényeket, főleg Amerikában, Kínában és Indiában, de Anglia, Olaszország és Spanyolország is sokat áldoz a növényekkel folytatott géntechnológiai kutatásokra.

Duduts Dénest bátran védi a GMO-kutatások eredményeit. Fotók: Frank Yvette
Duduts Dénes bátran védi a GMO-kutatások eredményeit. Fotók: Frank Yvette

– Semmilyen adat nincs arra, hogy ezen nemzetek polgárainak egészsége rosszabb lenne, mint akiknek az országa nem engedélyezi a GM-növények termesztését – közölte a kutatóprofesszor.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. nanatodo 2013. január 17. 21:38
  „Kedves gyukolac,
  kérlek engedd meg, hogy bemutassam, kinek a jólképzettségében kételkedsz: http://mycite.szbk.u-szeged.hu/kereso/slist.php?kozid=80123

  Személyesen ismerem a professzort és amit látok, az nem a bármilyen nemű túlfizetettségéről árulkodik.

  Bálint gazda pedig egy szimpatikus reklámarc, míg Dudits Dénes a saját véleménye és a tudomány mellett áll ki, amikor a génmódosított növények előnyeiről beszél. Azt tudjátok - amikor bíráljátok őket -, hogy ezek a kutatók a munkájukat is veszélyeztetve nyilatkoznak pozitívan a GM növényekről? Hogy emiatt egyébként olyan kutatásokra sem kapnak pénzt, aminek hírből sincsen köze a géntechnológiához?”
 • 20. purgator 2012. december 25. 10:40
  „18. nobody13 2012.12.25. 05:35
  "Kalkutta, tetszik a tiszta lelked... "
  Tiszta a lelke? Ebbe is a tokos politikai visszamaradottságát tudja belevinni magyarázat gyanánt?
  Teljesen igazad van úgy az élelmiszer és a gyógyszer hamisítás terén, a mocskos munka mai folyik, az majdnem valamennyiünk sorsát meg fogja pecsételni. Qrva okosak a "tudósok" is, szintén jó pénzért...
  Mióta is bravúroskodnak génmanipulációval? Ja, hogy hosszú távú, szélesebb körű gyakorlati tapasztalatok nem is állhatnak rendelkezésre? Akkor miről balbettázik itt néhány töltöttfejű ősokos?”
 • 19. purgator 2012. december 25. 10:22
  „8. kalkutta 2012.12.24. 12:13
  "Nem kell ide oktatás. Nem kell ide tudomány.
  A turulok majd jól megtrágyázzák a kukoricát oszt jó napot."

  A kedvedért 12 tányérral - ha nem is a "turulok", hanem a szellemi testvéreid karácsonyi menüt készítettek neked a Reök palotában. Remélhetőleg jutott belőle neked is, nem csak a "művész" és rajongói vitték haza mindet.”
 • 18. nobody13 2012. december 25. 05:35
  „Kalkutta, tetszik a tiszta lelked...
  "Vajon milyen lelkülettel rendelkezik az aki feltételezi, hogy a GMO fejlesztő tudósok és az engedélyező hivatalnokok (akik maguk is tudósok vagy szakértők véleménye alapján döntenek) mind lefizetett, felelőtlen és emberellenes tevékenységet folytatnak?"

  Vajon milyen lelkülettel rendelkeznek azok a tudományos szakemberek, kutatók, aki a régi jól bevált gyógyszereket sutba dobják, és lecserélik őket összehányt alkotórészű generikumokra, amelyek sajnálatos, igen széles körű tapasztalat alapján 10 emberből legfeljebb egynél nem okoznak súlyos mellékhatásokat, illetve ugyanaz a hatásuk, mint az eredetié? Eljutottunk odáig, hogy már a jó érzésű orvosok sem ajánlják, a jó érzésű gyógyszerészek sem, hiába vesztegeti, zsarolja őket az OEP, hogy ezeket forgalmazzák a drágábbak helyett. Neves klinikai orvosok állnak ki ellenük, elismerve, hogy a legtöbb sokkal többet árt, mint használ.
  Az élelmiszerrel pont ez van. Minél olcsóbb előállítás, a többi senkit nem érdekel. Tudod, van az a pénz, amiért a kutató (esetleg biztos állás, szakmai előmenetel stb.), hajlandó azt mondani, hogy minden rendben. Az atomenergia lényege sem a bomba volt, valakinek mégiscsak "ráfért a lelkére", hogy elkészítse, majd másnak, hogy két japán várost embermilliókkal elpusztítson vele... Az ember olyan lénnyé vált, amely már csak a profitot nézi, az, hogy milyen áron éri el, nem érdekli.”
 • 17. deszkás 2012. december 24. 22:01
  „Gyújtsd meg a petróleumlámpát.”
 • 16. kalkutta 2012. december 24. 15:24
  „Vajon milyen lelkülettel rendelkezik az aki feltételezi, hogy a GMO fejlesztő tudósok és az engedélyező hivatalnokok (akik maguk is tudósok vagy szakértők véleménye alapján döntenek) mind lefizetett, felelőtlen és emberellenes tevékenységet folytatnak?

  Most a legfejlettebb országokra gondolok.

  "A génmódosított szervezetektől mentesség egyike azon kevés kérdésnek, amelyben egyetértenek a magyar politikai erők, a civilszervezetek, és az alaptörvényben is szerepel, hogy Magyarország GMO-mentes - hangsúlyozta Budai Gyula államtitkár."
  Másként fogalmazva a legsötétebb tudatlanságban egyesülnek.”
 • 15. gyukolac 2012. december 24. 14:46
  „13. zehn 2012.12.24. 13:47
  Kérdés, hogy a jól képzett(?) akadémikusokat ki fizeti...
  Emlékeztek még, amikor Bálint gazda a Monsanto Roundup nevű totális gyomírtóját (hatóanyaga ugyan az mint a glialkáé) úgy reklámozta, hogy ember még meg is ihatja, annyira veszélytelen? Én láttam a szerződést és nem kis zsetont vágott zsebre.

  A szóját (és a többi hüvelyest), tejtermékeket és mindenféle gabonából készült élelmiszert (kenyér, tészta, stb) kerülni kell a finomított szénhidrátokkal együtt és nem lesz gond az ember emésztésével, testsúlyával, vérnyomásával, magyarula civilizációs betegségekkel.
  Az nagy kérdés, hogy a piacon fellelhető zöldségek, gyümölcsök közül melyik a nemesített és melyik GMO. Az tény, hogy a természetben hosszú idő kell egy faj evolúciójához, a genetikai módosítás pedig ennek felgyorsítása és sokszor (mint ahogy azt már az interneten elérhető) van sajnos negítív tapasztalat is.

  Vissza a természethez!!!!”
 • 14. deszkás 2012. december 24. 14:13
  „Látszik is az árainkon.”
 • 13. zehn 2012. december 24. 13:47
  „Mi az, aminek ezek az elmebetegek még nem üzentek hadat? Én inkább hiszek egy jól képzett akadémikusnak, aki profi a témában, mint az olyan politikusoknak,akiknek minden ezredik szava igaz talán. Mellesleg halvány fogalmuk sincs az egészhez.”
 • 12. nobody13 2012. december 24. 13:01
  „Lukrécia, na, ekkora marhaságot sem hallottam még... Már bocs.
  "nagy elégedetlenséged az ételek ellenében éppen önmagad válogatósságában keresendő"
  Nem válogatok. Azaz de. Próbálok természetes kajákat enni, pl. házi sajt a bolti helyett. Házi tejfölt, ami majdnem a felébe kerül, mint a bolti poharas (nem elírás!) Sajnos ha úgy van, ahogy mondod, akkor a szervezetem nem normális, ugyanis csak a régi alapanyagú gyógyszereket tudom szedni teljes árért, mert a "szuper" generikumoktól betegebb vagyok, mint azok nélkül. Vagy húsz éve nem vagyok vegetáriánus. Annyira nem, hogy az étrendemben a szalonna éppúgy benne van, mint a kolbász, a tejföl, mint a kenyér. És nem a "koszos" ételektől vagyok rosszul, hanem a mű, sz... (úgyis kimoderálnák), az E betűs jelzővel anyagokkal teletömött kajákkal. Nem akarok jóslásba bonyolódni, de a most felnövekvő gyereke szülei igen el fognak csodálkozni úgy 15-20 év múlva, hogy a gyerekük 25-30 évesen mitől szívbeteg, mitől daganatos, mitől egyéb, ami egy generációval ezelőtt még az öregek betegsége volt, vagy nem is ismerték. Egekbe szökött a meddőség világszerte a nyugati civilizációkban. Ha ez nem az élelmiszer-manipulációtól, ivóvízben oldott hormonoktól, vegyszertől, van, akkor megeszem a kalapomat. Csak egy példa: a szegényeknél, akik nem jutnak hozzá a zacskós csodakajákhoz meg az effélékhez, de többé-kevésbé mindenféle tápanyag jut a szervezetükbe (mondjuk, a szülő otthon termett, nevelt, készített alapanyagokból főz), sokkal egészségesebbek, mint az, aki mű vackokat eszik.”
 • 11. nobody13 2012. december 24. 12:48
  „Ebgondolat, a magyar nem a szárazság miatt fog éhen halni, hanem a lustaság miatt. Vagy 20 éve kezdődött a tendencia, hogy elkezdték a kétkezi embert lenézni, a szellemi, az irodista, a diplomás volt a felsőbbrendű. Ezért senki nem akart paraszt meg kétkezi munkás lenni, most tele vagyunk kizárólag külföldön elhelyezkedni tudó diplomással, jogásszal, közgazdásszal, bölcsésszel, marketingessel egy olyan világban, amikor az ennivaló kezd érték lenni. Vajon kinek volt érdeke Magyarországon tönkreverni a gazdaságot, szétverni a téeszeket, totálisan a külföldről behozott silány minőségű áruk piacává tenni az országot? Ha ebben az országban normális mentalitás lenne, és az emberek hajlandóak lennének dolgozni, akkor nem lenne élelemhiány, nem kellene uniós élelmiszersegély, ami azért szerintem gyalázat egy ilyen mezőgazdasági adottságokkal rendelkező országban. Kell, de akkor is gyalázat. Nem vagyok fideszes, de azzal őszintén egyetértek, hogy több gazdálkodó, termelő, előállító ember kéne, de még vidéken is alig találni ilyet. Azután ehhez megteremteni a feltételeket, munkahelyeket, és máris élhető lenne az ország, és nem éhezne senki. A fiatalok meg tessenek olyan szakot választani, ami nem csak bulizásból áll, hanem mondjuk, le is kell tenni valamit az asztalra. Mérnök, orvos, reál szakos tanár stb. Ha nincs meg házzá az ész, akkor lehet menni gazdálkodni. Egy-két generáció alatt meg lehetne pl. családi gazdaságot alapozni. Hogy lapátolni kell, hajnalban kell kelni, meg melóval jár? Ja??”
 • 10. Esovaro 2012. december 24. 12:47
  „"Ott az internet, írjátok be, hogy a génmódosítás veszélyei... Amit ott találtok, csak a jéghegy csúcsa! Nem az esetleges veszélyekről, hanem a megtörténtekről is találhattok információt."

  Az internetre barki felkteheti a legvadabb marhasagot is, nem tudomanyosan lektoralt es mindenki megtalalhatja a sajat nezeteinek megfelelo igazolast barmire.

  Azert jobb lenne ha valaki a temat tanuilmanyozni akarja, akkor a nemzetkozi ,lektoralt szakfolyoiratok irasait olvassa, igaz az kicsit nehezebben ertheto a nem szakmabelinek, vagy egyaltalan nem”
 • 9. Esovaro 2012. december 24. 12:34
  „Vajon hany molekularis biologus van az GMO-t ellenzok kozott?

  Emlekeim szerint a Bos -Nagymarost ellenzok kozott se volt vizugyekjhez erto mernok”
 • 8. kalkutta 2012. december 24. 12:13
  „Nem kell ide oktatás. Nem kell ide tudomány.
  A turulok majd jól megtrágyázzák a kukoricát oszt jó napot.

  Csak aztán ne csodálkozzunk, hogy egyre hátrébb sorolódunk mindenben.”
 • 7. cumania 2012. december 24. 12:05
  „A génmódosított növény egyáltalán nem "gyorsított" nemesítés! Addig örüljetek, amíg itt tilos!
  Ott az internet, írjátok be, hogy a génmódosítás veszélyei... Amit ott találtok, csak a jéghegy csúcsa! Nem az esetleges veszélyekről, hanem a megtörténtekről is találhattok információt.
  Amíg a pénz az első, addig nincs sok reményünk, hogy megússzuk, de bízom, hogy az emberek előbb-utóbb észhez térnek! A szegények élelemhez juttatása, pedig egy nagy maszlag! Ha számítana ezeknek, akkor már most sem lenne éhező ember sehol a világon!”
 • 6. lukrecia 2012. december 24. 11:46
  „Lekopogom mindent megeszek , nem vagyok válogatós, lekopogom semmi bajom nincs, orvos már régen látott.
  tejet is bármennyi mennyiségben iszom, nem csap ki . Válogatásom az étkezésben csak annyiból áll, kevés szénhidrátot, ellenben sok húst fogyasztok. A zöldségeket lehetőleg nyersen. Nem iszom semmiféle cukrozott üditőt, csipszeket nem eszem.
  2 Nobody: nagy elégedetlenséged az ételek ellenében éppen önmagad válogatósságában keresendő.
  A koszos indiai emberek is ritkábban betegszenek meg , mert immunitásuk sokkal erősebb a magyar vegetáriánus emberekénél”
 • 5. Ebgondolat 2012. december 24. 11:19
  „Nagyot fog majd nézni a GMO-ellenes ország (végül is miért pont a GMO ellen ne állnánk hadban), amikor azon országok mezőgazdasága, akik pl. szárazságtűrőbb növényeket termesztenek, messze lepipálnak minket!
  Ugyanis azon országok, ahol a szárazságtűrőbb (génmódosított) növényeket termesztik, aratni fognak, mi pedig éhen döglünk a szárazságban életképtelen mezőgazdaság miatt. Esetleg majd importálunk aranyárban. A magyar mindig is egy fafejű népség volt, ezért is tartunk itt! Inkább a rovásírás felé haladunk, semmint az új, modern világ felé.”
 • 4. Mike3 2012. december 24. 10:22
  „3: Jól látod... Nehéz lenne letagadnom, hogy érdekel a téma, hiszen Dudits Urat többek között a nagyapám is tanította szakmája hajnalán. Nyilvánvalóan elfogult vagyok, de azt látni kell, hogy minden cselekmény, ami az egyed bizonyos tulajdonságainak kiemelésére szolgál nem más, mint génmódosítás. Növénynemesítés, kutyatenyésztés, stb... A növénynemesítés egyik eleme a gének elemzése, összehasonlítása. Vagyis a klasszikus módszerben is tudatosan a gének megváltoztatása a cél, csak sokkal, de sokkal lassabban, mint a géntechnológiai úton. Azt gondolom, hogy manapság, amikor millióak éheznek a bolygón, megengedhetetlen egy ilyen hatékony technológia hátráltatása.

  Az élelmiszerekkel nem a génmódosítás miatt van baj, hanem a sok E miatt. A sok szemét miatt lesz nagyobb, több az étel, vagyis többért tudnak eladni, kevesebb értéket. A húsok is rosszak. Nézzétek meg, hogy a méregdrágán vásárolt csirkemell a felére sül össze és egy ehetetlen tapló lesz. Tele vannak koksszal az állatok, ezért vizes a húsuk. Nem lenne jobb olyan fajtát előállítani, ami nagyobb izmokat épít fel élete során? Akkor lehet, hogy nem ennénk meg egy csomó szteroidot és nem fél Kg vízért adnánk a boltban jó esetben is 600 Ft-ot.

  Ezt nem vitaindítónak írtam. Olyan tudományos kérdésekben, amik kitöltik a családom életét már 70 éve, nem vagyok hajlandó vitázni.

  Dudits Úrnak pedig nagy boldog Karácsonyt kívánok! Ragyogó ember!”
 • 3. kontrapista 2012. december 24. 09:29
  „Sajnos, ebben a témában egyetért a 2/3 és az 1/3, hátráltatva ezzel a mezőgazdaság fejlődését. Egy példa a kukoricatermesztésből : a gazdák legnagyobb része vetés előtt olyan rovarölővel keveri a vetőmagot, amely alkalmazása után zöld állapotban tilos annak takarmánykénti használata. Génmódosított növénnyel a rovarölő szerek használatát el lehetne kerülni, de a kormányrendelet ennek gátat emel. Egészségü (n) kre !”
 • 2. nobody13 2012. december 24. 09:15
  „"az importált szója szinte kizárólag génmódosított"
  "A parizerben vagy a virsliben évek óta fogyasztunk ilyen szóját"

  Jaja. Ezért van az egyre több ember, aki már nem képes ezeket megenni, mert az emésztőrendszere nem bír vele. De sajnos egyre több olyan élelmiszer van, ami egy az egyben ételallergiát okoz, kinél lassabban, hosszabb fogyasztás után, kinél azonnal. A szója ezek között az élbolyban van. Követi a tej, a liszt. Hiába, az élő szervezet nem E-k, műanyagok és vegyszerek feldolgozására "készült".
  A furcsa csak az, hogy anno, a rendszerváltás után lehetett kapni nálunk szójakockát és szójafasírtport. Elég sokat megettem, mert akkoriban vegetáriánus voltam, imádtam, semmi bajon nem volt tőle. Mostanában ha a szója a közelembe kerül, kicsattog a bőröm, felpuffadok. De sajnos sok élelmiszerrel vagyok így, olyanokkal, amik 15-20 éve semmiféle tünetet nem okoztak.
  Egy kérdésem lenne, hátha olvassa illetékes... Miért van az, hogy a boltok polcain lassan csak jódozott sóval készült mustár, torma és hasonlók kaphatók? A gyártók nem hallottak még arról, hogy a plusz jód fogyasztása pajzsmirigybetegségek kialakulásához vezet? Arról nem beszélve, hogy a már meglévőben súlyos rosszabbodást okozhat? Aztán az orvosok keresik a betegségek okait, de "nem találják"... :-((
  Tele van minden adalékkal, tartósítóval, ízesítővel, állományjavítóval, lassan a szalonna lesz az egyetlen egészséges étel :-D”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötszázan a deszki falukarácsonyon

Deszken ünnepi műsorral kedveskedtek a helybelieknek a kistérségi működtetésű deszki Zoltánfy István Általános iskola diákjai és pedagógusai még pénteken. Tovább olvasom