Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

A Kossuth nyomdászai csak félpénzt kaphatnak

Április közepén rendelték el a tavaly szeptemberben bezárt Szegedi Kossuth Nyomda Kft. felszámolását. Hiába ígérték a dolgozóknak, hogy az ingatlan vételára fedezi a végkielégítések összegét, az emberek a járandóságukat már csak a bérgarancia alapból kaphatják meg.
Még azt megelőzően adták el Szegedi Kossuth Nyomda Kft. épületét tavaly szeptemberben, hogy a dolgozók végkielégítését kifizette volna a vezetés. Az utolsó igazgató, Névery Tibor azzal nyugtatta a megmaradt közel száz nyomdászt, hogy részint az ingatlan vételára, részint a gépek eladásából befolyó bevétel fedezi járandóságukat, csak meg kell várni, amíg a pénz a cég számlájára megérkezik. A dolgozóknak ezt követően, október elején mondtak fel.

Azóta már hét hónap telt el, de még senki sem kapott végkielégítést. Bóka Angéla szegedi ügyvéd, aki 58 dolgozót képvisel, korábban fizetésképtelenség iránti kérelmet adott be a bíróságra, ám ezt „felülírta" egy beszállító felszámolási kezdeményezése. Az eljárás nemrégiben, április 13-án jogerőre emelkedett. Az ügyvéd szerint most már csak a bérgarancia alapból kaphatnak pénzt a dolgozók, mivel a felszámolási eljárásban az első helyen sorban állók – köztük az adóhatóság – igényeit elégítik ki. Viszont aki nem adja be a követelését, az később még nehezebben juthat hozzá. Május 20-án jár le a követelések benyújtásának határideje.

Futnak a pénzük után

Fejenként 500 ezer és másfél millió forint közötti összeggel tartozik a nyomda volt dolgozóinak, hiszen sokan több mint harminc évet húztak le a Szegedi Kossuth Nyomda Kft.-nél. A bérgarancia alapból azonban fejenként mindössze bruttó 582 ezer forintot kaphatnak, vagyis ebből még levonják a járulékokat. Hári Ferencnek például 750 ezer forint járt volna, de kénytelen lesz kevesebbel is beérni. A volt nyomdász két hónapig keresett munkát, ma egy épületgépészeti áruházban dolgozik korábbi bére kétharmadáért.

Bóka Angéla 58 dolgozó nevében már a múlt héten regisztráltatta az igényeket, közel negyvenen azonban még nem jelentkeztek. Ezt az információt a felszámolóbiztos, Nagyné Ábri Katalin is megerősítette. A felszámolást végző budapesti székhelyű KERSZI Rt. képviselője elmondta, a dolgozóktól vagy egy munkáltatói igazolást vár, hogy mekkora összeggel tartozik neki a cég, vagy egy munkaügyi bírósági végzést, amennyiben már ott is megfordult az ügy. A felszámoló azzal kapcsolatban, teljesen elfogyott-e az ingatlanért kapott összeg, egyelőre nem tudott felvilágosítást adni. Elmondta: nagy káoszt talált a cég könyvelésében, a vagyontárgyakat pedig csak a tevékenységet lezáró mérleggel együtt veszi át. Az azonban biztos, hogy maga az üzemépület jelzálog- és végrehajtási joggal volt megterhelve.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mentősök vizsgálata

Belső vizsgálat lett a vége a mentőszolgálatnál annak a történetnek, amelyről lapunk keddi számában… Tovább olvasom