Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

A Kotányi adja a piros bugyira valót

Mórahalom – Negyven homokhátsági termelő vásárol kiváló minőségű paprikamagot a Kotányi Hungária Kft.-től. A cég hetven év után tér vissza a magyar paprikapiacra, Mórahalommal és a vidékfejlesztési minisztériummal is összefog.
– A legnagyobb probléma a magyar fűszerpaprikával, hogy a magyarok nem ismerik. Nyolcvan százalékban kínai, holland vagy éppen spanyol importterméket vásárolnak az emberek – mondta Nógrádi Zoltán. Mórahalom polgármestere sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a város önkormányzata a szegedi alapítású Kotányi Hungária Kft. és a Fűszermalom Kft. együttműködik a szegedi paprikatermelés ismételt fellendítése érdekében. A polgármester elmondta, a vidékfejlesztési minisztérium stratégiai partnerként vesz részt a programban, amit két évvel ezelőtt indítottak útjára Mórahalmon.

– A múlt század negyvenes évei óta először idén kóstolhatja meg a fogyasztó a hagyományos Kotányi édesnemes paprikát – mondta Ervin Kotányi, a Kotányi Hungária Kft. tulajdonosa, mielőtt aláírta az együttműködési megállapodást. Közölte, korábban 650 tonnányi paprika származott Magyarországról, ezt a mennyiséget próbálják ismét elérni.

A Kotányi adja a piros bugyira valót Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– A Kotányi Hungária megbízásából az önkormányzat és a Homokhátságért Egyesület negyven hektáron termeltet fűszerpaprikát a kitűnő adottságokkal és nagy hagyományokkal rendelkező homokhátsági területen, mintegy negyven családnak adva ezzel munkát. A minőséget az együttműködő partnerek garantálják. Évről évre sokszorosára nőhet a mennyiség. Ezzel párhuzamosan a piaci lehetőségek függvényében a Kotányi saját, több országra kiterjedő nemzetközi hálózatban is forgalmazni kezdi a hazai termelésű paprikáját – jelentette ki Nógrádi Zoltán.

Nemzetközi holding

Az 1881-ben Szegeden alapított cég, a Kotányi jelenleg is a család tulajdonában van, a vállalkozás ma Közép-Európa legnagyobb fűszerkereskedője. Ausztriában, Magyarországon, Csehországban, Oroszországban, Szlovéniában meghatározó, további tizenöt országban stabil jelenléttel bír. A nemzetközi holding forgalma évi 138 millió euró, 540 alkalmazottja van. Magyarországi leányvállalata 3,8 milliárdos forgalommal a hazai fűszerpiac vezető cége.

Hozzátette, ingyenes szaktanácsadással, technikai támogatással segítik a termelőket, megteremtik az ellenőrzés műszaki feltételeit is. Szeretnék a gyógynövények és más fűszernövények termelését is segíteni, céljuk, hogy a zöldségek, gyümölcsök feldolgozott formában is egyre nagyobb mértékben piacra kerüljenek. A polgármester kijelentette, a keleti nyitás politikájától azt várja, hogy ezek a magyar termékek egyre inkább meghódítják Oroszországot és a környező országokat.

– Tizenöt éve hagytuk abba a fűszerpaprika termelését, egyszerűen nem érte meg. Reméljük, hogy a támogatásnak köszönhetően idén ismét megéri majd ezzel foglalkozni. Fontos, hogy a Kotányitól megvásárolt magot ők maguk vásárolják vissza kész termék formájában. Így van biztos vevőnk, nem kell piacra járnunk, vásárlókat keresnünk – mondta a termelők képviselője, Vass Józsefné, aki családjával harmincöt éve mezőgazdaságból él. Elmondta, hogy jövő héten vetik a magokat, amiből egy zsákot már megkapott minden termelő. Az asszony hozzátette: bízik benne, hogy augusztus végén már szedhetik a paprikát, férjével 140-150 mázsára számítanak.

– Ha minden jól megy, kétszer szedünk, ha nagy szerencsénk van, akkor háromszor, de az már ajándéknak számít. Régen úgy mondtuk, a harmadik szedés adja a piros bugyira valót – mondta Vass Józsefné.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrök a vádlottak padján - ki bántotta a sakkozókat?

Az ügyben kedden kezdődött meg tárgyalás a Szegedi Törvényszéken. Tovább olvasom