Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

A középiskolák után a megyei kórházak jöhetnek

Szeged - A középiskolák után most a szentesi, a makói és a deszki kórház összevonásán gondolkodik a megyei önkormányzat – ám a „gondolkodásról" szóló javaslatot a fideszes többségű szakbizottság sem szavazta meg.
Ezután az elnök napirendre se vette: saját hatáskörben vizsgáltatja meg, mit és hogyan lehetne integrálni. A három érintett polgármester azonnal megragadta a vészharang kötelét.

A szentesi kórházban lassan másfél éve dolgozik az önkormányzati biztos, de nem sikerült megbirkóznia az adóssággal. Legutóbb kétszázmilliós tartozásról szólt a hír. A makói kórház túljutott a nehézségeken, a deszki kórháznál viszont még plusz is mutatkozik, néhány tízmillió erejéig. Ez a jó gazdálkodás mellett a speciális gyógyító munka jobb finanszírozásának köszönhető.

A helyzettel kezdeni kell valamit: ez az, amiben egyet tud érteni a megyei közgyűlés vezető ereje és ellenzéke. A jobboldalon úgy látják, egy összevonással a megye elébe mehet a kormány terveinek. Az új miniszter a regionális egészségpénztárak létrehozásának híve, és annak, hogy ezek önállóan kössenek szerződést a kórházakkal. Egy három „telephelyből" álló, összevont intézmény azért lehet ilyen körülmények között sikeresebb, mert a szerződéskötéskor – a lefedett terület nagysága miatt – megkerülhetetlen, kihagyhatatlan: biztosítva lenne mindhárom tagintézmény jövője.

A makói kórház már túl van a nehezén. Fotó: Segesvári Csaba
A makói kórház már túl van a nehezén.
Fotó: Segesvári Csaba

A legutóbbi, rendkívüli közgyűlés előtt Magyar Anna elnök úgy tervezte, felhatalmazást kér a képviselőktől arra, hadd vizsgáltassa meg szakértővel, hogyan lehetne integrálni a deszki, a makói és a szentesi kórházat. A javaslatot végül az ülés elején napirendre se vette. Azt mondta, azért döntött így, mert közben kiderült, saját hatáskörben is végeztethet ilyen vizsgálatot. Az érintett települések polgármesterei – Szirbik Imre, Buzás Péter, Simicz József – a szünetben a biztonság kedvéért sajtótájékoztatót tartottak, és arról beszéltek, a megyei vezetés a három kórház összevonásával nyilván a deszki pluszra szeretné rátenni a kezét. De ezzel csak azt éri el, hogy a deszki kórház is mínuszba kerül, a másik kettő meg nem fog jobban boldogulni.

A fideszes képviselők is félnek az integrációtól, miután a középiskolákkal már megégették magukat. Az elnöki javaslatot az egészségügyi bizottság sem támogatta, pedig abban négy fideszes jut egy MSZP-sre. Az ülésen látni lehetett, hogy e grémium elnöke, Baláspiri Csaba nem szavazta meg a napirendet. Kérdésünkre a politikus azt mondta, a bizottság a kórházak közötti szakmai együttműködést támogatja, ennek lehet haszna, és eredményezhet megtakarítást is.

A makói kórház néhány tízmilliós pluszban van. Fotó: Segesvári Csaba
A makói kórház néhány tízmilliós pluszban van.
Fotó: Segesvári Csaba

– Nem kell itt megbízni szakértőt, össze kell hívni a gazdasági vezetőket, és meg kell nézni, hol vannak párhuzamosságok, és ezeket kell megszüntetni, ha lehet – mondta Simicz József deszki polgármester, a bizottság MSZP-s tagja. Hozzátette: – Ehhez nem kell tanulmányt íratni.

Egy összeesküvés-elmélet

Az ügyről félinformációk és hiedelmek cserélnek gazdát. Fideszes körökből származó háttér-információk szerint annak lehetne értelme, hogy a különböző orvosi szakmák megosszák egymás között a munkát: ami Makón nem működik olyan jól, azt Szentesen láthatnák el ezután. Erre a másik oldalon azt mondják, hogy a makói betegtől nem lehet elvárni, hogy ötven kilométert utazzon, főleg, hogy ott van közelebb például a vásárhelyi kórház. Az MSZP-sek szerint egy ilyen összevonás a vásárhelyi kórház pozícióit erősítené a szentesivel szemben.

Olvasóink írták

 • 16. egy aggodó 2008. július 18. 09:37
  „Az elnök asszony jobban tette volna ha a szalámi készítés mellett marad és nem probálná még jobban tönkre tenni az egészségügyet! Jó lenne ha befeküdne pár napra valamelyik kórházba mint egy átlag ember és akkor talán némi rálátása is lenne az ott folyó feladatokra és körülnényekre. Vissza kell adni a kórházakat a városoknak (mert az az övéik) és majd a lakosság
  eldönti, hogy hogyan tovább! Hogy képzeli az elnök asszony, hogy Csongrádról, Kunszentmártonból, Tiszaugból majd Makóra járnak?
  Tudja legalább térképen mekkora lenne ez a távolság?!
  Igazi politikai kétarcuság- mást mondanak mint amit csinálnak-
  sajnos vannak akik még hisznek nekik! Könnyen lehet azokat
  félrevezetni akiknek nincs rálátásuk és nem ismerik a konkrét adatokat! Lehet összadni-kivonni-szorozni a számokat csak, hogy kifelé jól mutasson! De a valós állapot attól még a régi marad!”
 • 15. Bakos András 2008. július 17. 08:08
  „Kedves Subway!
  Azt javaslom, hogy szolgasajtózás helyett olvass többet.”
 • 14. gret 2008. július 16. 14:53
  „Micsoda állatság ez már megint?! Ugyan ez lesz, ha országosan is hatalomra kerül a fidesz! Mindent szétb**z, ámbár már most is azt csinálja a háttérben!”
 • 13. Mekkmester 2008. július 16. 12:36
  „Ez a közgyűlési elnök egy Mekkmester, de ezt már akkor is sokan tudták, amikor megválasztották. Ráadásul beképzelt akarnok, de lassan már a fideszesek is kihátrálnak mögüle, mert félnek, hogy úgy megégetik magukat, mint a szegedi párttársak, és hamarosan kegyvesztettek lesznek a nagyvezírnél.”
 • 12. subway 2008. július 16. 12:02
  „Sztem gondolkodni lehet ,akkor amikor Horvát killer Ágnes csapdájából-amit a két szavazó gép is megszavazott(B.P.,SZ.I.)-
  valahogy ki kell mászni.Egyébként még sok minden változhat pl.
  eltörlik a tvk-t, vagy megbukik az ideggyenge stb.Ölbe tett kézzel ülni viszont nem lehet,mert óriásiak a károk az eügyben.
  Vasárnap motoros baleset(100km életveszélyes állapotban, mert vas megyében 1 érsebész van, Kolonics esete a fel nem szerelt mentővel stb....A szolga sajtó ezekről nem ir. Ezekért a megyét vagy a fideszt hibáztatni több mint gusztustalan.”
 • 11. vagy 2008. július 16. 11:35
  „a deszki kórház önálló, nem tartozik az egyetemhez.”
 • 10. realista 2008. július 16. 09:44
  „A tényállás és a szándék egyértelmű:előkészítik a lenyúlás(eltapsolás)feltételeit.Van már rutinjuk,meg tanultak is azóta...A bőr meg jó vastag....”
 • 9. Morgós 2008. július 16. 09:31
  „a deszki kórház a klinika része azt nem lehet integrálni sehova ezt illene tudni a cikkírójának pláne a közgyűlés elnökének. Micsoda felháboródás volt hordágy ágnes intézkedése során most hasonlót kíván végre hajtani a FIDESZ
  Egerben Fideszes képviselő vett részt az ellenálló kórházi dolgozók szekrény kutatásánál
  No comment”
 • 8. lakos 2008. július 16. 08:53
  „Magyar Anna, hááááttttt talán mégse kéne.:((”
 • 7. joy 2008. július 16. 08:23
  „Szeged városában közel egymáshoz klinika-kórház-SzTK, mindenhol hasonló laborok, műszerek, szakorvosok. Egymás munkáját természetesen egyik sem fogadta el.
  Orvosi beutalóval SzTK vizsgálasorozat, eredményével vissza az orvoskoz, aki beutal a klinikára, ahol az összes vizsgálatot megismétlik.
  No, ezek a párhuzamosságok kerülhetők az egyesítéssel.
  Az intézmények között a távolság százméterekben max 2 kilométerben mérhető.

  A megyei távolságok sokkal nagyobbak.
  Ha integrálni akarnak kórházakat, akkor VALAMENNYI intézményt össze kell vonni!
  Extrém marhaság, hogy a Szentes-Nakó közöt levő HMVHely kimaradjon belőle!”
 • 6. figyelő10 2008. július 16. 08:23
  „A megyei önkormányzatot kellene integrálni egy közép-szibériai vaskohóval! Természetesen ottani székhellyel...”
 • 5. boka 2008. július 16. 07:28
  „Az a megyei önkormányzat dönt, amelyik a szentesi középiskolák ügyét olyan "jól" megoldotta? Akkor a kórházak dolgozói már most kezdhetik a tiltakozó táblákat festeni vagy állapodjanak meg a szentesi tanárokkal, hogy ócsóé adják át az ő transzparenseiket. Megyei önkormányzat: a selejt bosszúja.”
 • 4. L.Miklós 2008. július 16. 06:40
  „Nincs e mögött valami kis lenyúlási szándék? Mert különben ki hinné el, hogy egy összevonás után érdeke lesz egy "tagintézménynek" a takarékoskodás? A "spórolás" itt legfeljebb a három főigazgató helyett egy című megoldás, ami viszont nevetséges.
  Esetleg interneten keresztül fog igazgatni?
  Mint hozott Csongrád megyének a többi összevonás? Na persze nem politikai lózungban, hanem kimutatott forintban, független szakértővel alátámasztatva!
  A kockázatmenedzsment remek dolog. Ezt tették az összevont szociális háló esetében is?
  A "független" sajtó már meg merte kérdezni erről Magyar Annát? Vagy most gyűjti az erőt?”
 • 3. PankaSopron 2008. július 16. 06:21
  „A szentesi kórház azért van folyton mínuszban, mert ott a betegek mindig megkapják a gyógyszert és a kezelést, amire szükségük van. És ez sajnos óriási luxusnak számít a mai finanszírozási rendszereket tekintve.”
 • 2. szemlelodo 2008. július 16. 05:56
  „Az integrációhoz egy ötlet:
  Létre kellene hozni a megyén egy kockázat menedzsmentet!

  A kockázatmenedzsment folyamata

  Az alábbiakban bemutatunk egy átfogó képet arról, hogy milyen szakaszok, tevékenységek merülnek fel a működési bizonytalanság kapcsán.

  Kockázatelemzés: Olyan céltudatos tevékenység, mely során az elemzők előre meghatározott szempontok alapján, feltárják a lehetséges kockázati tényezőket. A kockázat elemzés lépései:

  o Kockázati tényezők azonosítása
  o Kockázatok kvalitatív elemzése, a kritikus tényezők kiválasztása
  o Meghatározott értékhatár felett a kockázatok kvantitatív elemzése
  o A kritikus tényezők kezelésére kockázatkezelő javaslatok megfogalmazása

  A kockázatfeltárás és kapcsolódó kockázatelemzés csoportmunkában (teamwork) történik. A kockázatelemző-team öt alkalommal ül össze és a következő feladatokat látja le:

  1. csoportmunka (teamwork): a kockázati tényezők összegyűjtése és aktualizálása
  2. csoportmunka (teamwork): a feltételezések alapján forgatókönyvek megfogalmazása
  3. csoportmunka (teamwork): a forgatókönyvek értékelése
  4. csoportmunka (teamwork): az eredmények megvitatása, a kritikus kockázati tényezők kiválasztása
  5. csoportmunka (teamwork): a kockázatkezelő cselekvési program kidolgozása

  Kockázatkezelés: Az a költségvetési intézményi tevékenység, mely segít felkészülni a jövő eseményeire, és figyelembe venni a jövőben várható összes kockázatot.
  Lépései:

  o Intézkedési lehetőségek vizsgálata
  o A legjobb módszerek kiválasztása
  o A kiválasztott kockázatkezelési módszerek végrehajtása, a végrehajtás ellenőrzése”
 • 1. szemlelodo 2008. július 16. 05:02
  „Már az elképzelést is nonszensznek tartom. Olyan esetben,mint pl.adott közigazgatási egységen belül hasonló profilú több intézmény müködik akkor esetleg van ráció az összevonásban,mert kilehet küszöbölni,mind szakmai,mind adminisztrativ,mind veztői szinten a párhuzamosságokat,nagy-nagy-körültekintéssel végrehjtva,és még költségmegtakaritást és ellátási szinvonal növekedést is eredményezhet,ha ezt megelőzi egy alapos hatástanulmány.
  Bban az esetben amikor ekkora földrajzi távolság válassza el az intézményeket ennek kimenetele,nagyon aggályos. Fokozottabb információ áramlás/plussz számitógépes infrastuktúra/ a gazdálkodási folyamatok integrálása szinte lehetetlen,ez mindenképpen létszámnövekedéssel párosul. Megnehezűl mind a szakmai,mind a pézügyi ellenőzés hatékony lebonyolitása. a Vezetői ellenőrzés is jelentős plussz uj terheket teremt. A gazdálkodás terén fokozottan csökken az átláthatóság ami most elengedhetetlenül fontos.
  És utoljára csak hangsúlyozni kivánom HATÁSTANULMÁNY,HATÁSTANULMÁNY és harmadszor is HATÁSTANULMÁNY. És nem utolsósorban kiszürni az átszervezések eddigi valamennyi negativ tapasztalatát és nem átvenni bevett gyakorlatnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megúszta a viharokat Csongrád megye

Szeged - A hatalmas károkat okozó hétfői vihar elkerülte Csongrád megyét, de itt is 20 fokot… Tovább olvasom