Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

A közös költség az idén is emelkedett

Szeged - A közüzemi díjak folyamatos emelkedése miatt idén is nő a közös költség tarifája. A kiadásokat növelheti, ha régi, felújításra szoruló házban élünk.
Az Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó Zrt. kezelésében lévő önkormányzati lakásokban tavaly átlagosan 10 százalékkal emelkedett a lakbéren felüli külön szolgáltatások – például a szemétszállítás, a víz és az áram – díja. Az idén is körülbelül ekkora árnövekedésre lehet számítani.

Kaplonyi György szerint átlag 8-12 százalékkal nőttek a közös költségek a társasházakban Fotó: Segesvári Csaba

– A száz százalékban önkormányzati tulajdonban lévő házaknál a költségelőlegeket mindig az előző év elszámolásai alapján számlázzák a bérlőknek, majd utólag, a következő év szeptember végéig számolnak el a lakókkal – magyarázta a díjfizetés részleteit Baranyi Irén, az IKV Zrt. gazdasági igazgatója. Hozzátette: ezeknél a lakásoknál a szegedi közgyűlés dönt az elszámolható költségekről, ami mindig fogyasztás alapján történik.

A társasházban lakók is több közös költséget fognak fizetni az idén. – Az áramdíj emelés várhatóan 20 százalékos lesz, és a szemétszállítás 2066-ról 2377 forintra fog emelkedni. A közös költséget tartalmazó többi díjtétel – például takarítás, liftköltség – átlagosan nyolc-tizenkét százalékos emelkedést mutat – mondta Kaplonyi György, a Magyar Társasházkezelők Országos Szövetségének elnöke. A szakember elmondta, a társasházak esetében, vagy négyzetméter vagy fogyasztás alapján határozzák meg a közös költséget, melynek részleteiről a közös képviselő beterjeszt egy javaslatot a társasház közgyűlésének, majd megszavazzák azt.

A közös képviselő

A saját házában bárki vállalhat közös képviselői szerepet, ha a többi lakó nem kéri, hogy szerezzen szakvizsgát. Ebben az esetben azonban a ház képviselőjét nem díjazzák. Ha valaki ezt a tevékenységet már üzleti tevékenység formájában, akár több ház felügyeletével együtt végzi, kötelező OKJ-vizsgát tennie. Abban az esetben már nem csak közös képviselő, társasházkezelő is lesz. A tizenkét lakás feletti társasházaknál a lakóknak 2008-ban minimum 1000-1500 forintot kell fizetniük a közös képviselőnek, ez a költség is tizenkét százalékkal emelkedett.


Olvasóink írták

  • 3. maci52 2008. február 02. 19:59
    „A közös költségtérítésből futi a tetű képviselőknek.”
  • 2. Marcsika 2008. február 02. 19:18
    „Mi nem emelkedett az idén, talán a seprű ára, mert abbol 2 évente egyet veszünk.”
  • 1. Higi 2008. február 02. 12:48
    „De még szelektíven is gyűjtsünk ám,ilyen ár mellett .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Papp Edina találkozott a fiával

Szeged - November 13-i letartóztatása és kedd esti felmentése majd szabadlábra helyezése óta először… Tovább olvasom