Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

A köztisztviselők pihentek, az ügyfelek morgolódtak

Szeged - Volt, aki erővel próbált meg bejutni a szegedi okmányirodába, más a portás figyelmét játszotta ki – hiába, az irodákban csak az üres székek fogadták volna. Tegnap volt hazánkban a köztisztviselők napja. Zárva tartottak a minisztériumok, ügyfélszolgálatok, okmányirodák.
– Ezt elfelejtettem! – hallottuk egy nőtől a szegedi okmányiroda előtt. Hiába ragasztottak ki több plakátot is a „Zárva" felirattal, sokan lenyomták a kilincset, és megpróbáltak erővel bejutni. Egy fiatal fiú azt használta ki, míg a portás az épület előtt egy másik ügyféllel beszélgetett. Belépett a nyitva hagyott ajtón, de nem jutott sokáig, még az előtérből kitessékelték.

Tegnap volt hazánkban a köztisztviselők napja, a minisztériumok, közigazgatási hivatalok, önkormányzatok ügyfélszolgálatai, okmányirodái nem fogadtak ügyfeleket, a köztisztviselők pihenhettek. Erre a médiában is figyelmeztették az embereket, ennek ellenére ottjártunkkor egy óra alatt legalább harmincan próbálkoztak az okmányirodánál.

Rózsa Roland és Király Zoltán is hiába sétált el az okmányirodához. Fotó: Karnok Csaba
Rózsa Roland és Király Zoltán is hiába sétált el az okmányirodához.
Fotó: Karnok Csaba

Egy kék ruhás, kontyot viselő asszony többször is visszanézett a kapura, hátha csak tévedés, és mégis fogadják. Egy férfi taxival hozatta el magát. Ki sem szállt az autóból, onnan olvasta el a feliratokat. A portás csak egy idős nénit engedett be az épületbe, aki ebédért jött. – Volt, aki azzal próbálkozott, megbeszélte az ügyintézővel, hogy ma jön – mesélte a kapu fiatal őre, akitől megtudtuk: már korán reggel nagy volt a forgalom az okmányiroda előtt.

Rózsa Roland és Király Zoltán papírokkal a kezében érkezett. – A szociális segélyhez szerettem volna elintézni néhány dolgot. Még szerencse, hogy itt lakom a közelben, nem kellett sokat utaznom. Holnap újra eljövök – magyarázta Rózsa Roland, aki nem bosszankodott a szünnap miatt. Megértően azt mondta: „Sebaj, valakinek buliznia is kell!"

2001 óta munkaszüneti nap

A Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete 1996-ban kezdeményezte, hogy a rájuk vonatkozó törvény 1992. július 1-jei életbe lépésének emlékére Magyarországon ez a nap legyen a köztisztviselőké. Először 1997-ben ünnepelték meg, 2001 óta pedig munkaszüneti nap a köztisztviselők számára, az őket foglalkoztató intézmények ilyenkor csak ügyeletet tartanak.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. gróf 2009. július 03. 09:50
  „Javítsunk! Tisztelt Pocokkaa!

  -Már csak 50% helyi bérletet kapnak, de azt mindenki.
  -Földi munkahelyeken átlag 6000 a kaja jegy. Városházán 11900 ft a suli-host járandósága egy köztv után.+ ebédidő, cigiszünet 8 órában???
  - a városháza mögött nézd meg a Feketesas u.-ban mennyi engedélyes autó áll. Mennyi irodavezető van?
  -ha ott dolgoztál, akkor tudod, hogy aki ingyen bérletet kap, az szolgálati autót + üzemanyag térítést, esetleg szolgálati lakást is kap. Továbbá, hogy az ott dolgozók 60-70% -a alibi munkás a többi meg bele pusztul az idegbe...

  Engem nem az bánt, hogy miket mondanak rám. Az, hogy kik...”
 • 30. pocokkaa 2009. július 03. 09:35
  „29.
  "Az irodák nagy részében egész nyáron zúg a ventilátor és a klíma...az ingyen ebéd elfogyasztása közben fojtott meleg van az ebédlőben és aki nem kap ingyen parkolót a városháza elé, annak ingyen bérlettel busszal kell hazamennie. Tényleg kimerítő!"

  Egy ideje már vállalkozóként dolgozom, de volt szerencsém lehúzni jó néhány évet ktv-ként is:

  - az "inyen ebéd" az a máshol adott étkezési utalványt helyettesíti: kedves gróf: gondolom azzal is bajod van, amikor valaki, aki dolgozik, étkezési utalványt is kap.
  - ingyen parkoló a városháza elé a kabineten kívül csak az irodavezetőknek jár, akik rendszeresen be kell hogy menjenek a Széchenyi térre.
  - ingyenes bérlet egy ideig járt mindenkinek. Kb 2 éve csak az kap ilyet, akinek elengedhetetlen a munkavégzéséhez. Tudod, vannak olyan cégek, akik autót raknak a munkatársak alá...

  Biztos vagyok benne, hogy a Te munkádban is vannak olyan dolgok, amiket előítélettel kezelnek, legyen az adózási vagy időbeosztási vagy épp kedvezményes vásárlási dolog. Valószínűleg ebben az esetben Rád is mondanak olyanokat, amik nem hazugságok, hanem roszabbak: részigazságok.... Gondolom, téged is bántani szokott...”
 • 29. gróf 2009. július 03. 08:53
  „Én örülök a pihenő napjuknak. Sokat dolgoznak hétvégén és éjszakás műszakban, rengeteget túlóráznak. Az idén nem kapnak májusban, októberben jutalmat, és 13 havi fizetést sem. Az irodák nagy részében egész nyáron zúg a ventilátor és a klíma...az ingyen ebéd elfogyasztása közben fojtott meleg van az ebédlőben és aki nem kap ingyen parkolót a városháza elé, annak ingyen bérlettel busszal kell hazamennie. Tényleg kimerítő!

  Ha valakinek dolga van MA a városházán, siessen, mert déltől ünnepelnek a partfürdőben. Nem ingyen, 100 kemény forintot kell fizetniük a strandbelépőért a sörért és egy tányér marhapöriért...
  Megünneplik a szerdai munkaszünetet...”
 • 28. atti414 2009. július 02. 22:42
  „pocokka

  Örülök, hogy van még intelligens hozzászólás a cikkhez.”
 • 27. pocokkaa 2009. július 02. 17:19
  „1. Van, hogy júl 1 hétvégére esik.

  2. Van olyan, hogy néhány ember a hivatalokban, áruházakban, orvosnál stb, azt hiszi, hogy neki minden jár,miközben egy tajt paraszt.

  3. Valóban, a törvényt meg lehet szüntetni, pont egy köztisztviselő ismerőstől hallottam, hogy sokan még örülnének is neki, mert csak a méltatlan támadások érik őket az egész miatt, ennyit nem ér nekik ez a nap.

  4. Aki szerint csak kávét főznek, annak ki kell próbálni egy két ilyen munkahelyet. Pakoljanak arra a "kedves" munkavállalóra egy feldogozhatatlan halom aktát meg ilyenekt.

  5. Ha el kell bocsátani ezen emberek egy részét, akkor bocsássák el a bunkón viselkedő egészségügyi dolgozót, a parasztul viselkedő buszvezetőket, a munkaidőben italozó szakikat, egy-egy gyártósoron lófráló és dolgozó embert meg az összes egyéb helyen lábat lógató emberkét. :)”
 • 26. babalala2 2009. július 02. 16:28
  „Csak egy kis szemelvény az e témához kapcsolódó cikkhez való hozzászólásokból : ( Szerdán zárva tart a hivatal ).

  ( szeged7733 2009.06.30. 19:20
  Én köztisztviselő vagyok és nagyon örülök, hogy holnap nem kell dolgozni. De hát így jár, aki tanul, és nem marad tanulatlan. Viszont szeretném, hogy sajnáljanak csütörtökön és pénteken, mert akkor kell behoznom az elmaradt szerdai napot. )

  Még mindig sajnálom ŐT!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 25. 1702 2009. július 02. 16:23
  „részegek és másnaposok napja...”
 • 24. nanemaaa 2009. július 02. 16:02
  „... és ne feledkezzünk meg a kőfaragókról és a balettáncosokról se! :-D”
 • 23. Csirén 2009. július 02. 15:43
  „Legyen még: iparban dolgozók napja, magánszférában dolgozók napja, közalkalmazottak napja, munkaviszonyban állók napja, szolgáltatásban dolgozók napja, stb.”
 • 22. nanemaaa 2009. július 02. 15:22
  „Hogy másoknak nincs saját ünnepe? Jogász bál, Orvos bál...za bál? Köztisztviselők báljáról pl még nem hallottam. Építők napja??? Bíróságok 2 hónapos nyári szünete?
  OK... egyetértek, legyen a köztisztviselők napja is hétvégén, hogy senki ne vegye észre, hogy kinek hiányzik a munkájuk. Ha megnézzük akár az előző hozzászólásokat, hogy úgysem dolgoznak, akkor miért is tűnik fel bárkinek, ha nem dolgoznak? Vagy ez mégsem igaz? De hát a "mi bevallott adónkból élnek" az ingyenélők! A hátunkon! Ahová egyébként púpnak sem kellenének. De ha nincsenek, mert ne adj isten egy napot ünnepelnek...sőt néha el mernek menni szabadságra is!!! .... akkor ez már megér egy cikket!

  Én jobbat tudok! Ne ünnepeljenek, hanem dolgozzanak! Napi 8 órát, mint a többiek. Húzák le a rolót az ügyfél orra előtt, mert lejárt az ügyfélfogadás, akár az orvos a rendelési idejében, vagy a boltos... és sorolhatnám. Amikor meg mégis túlóráznak, akkor azt fizessék ki nekik...és ne évente egy nappal szúrják ki a szemüket ezek fejében.

  Ja! Orvos! Ahogy ellátja a beteget ha halálos beteg! Ahogy elküldi az ifarktusost - munkaidőben - mert másik körzetbe tartozik. Tessenek TV híradót is nézni. Tudom, az is hazudik.”
 • 21. 1702 2009. július 02. 14:19
  „Conquer

  Nem a köztisztviselőkkel van bajom, hanem a "megünneplésükkel"! Az orvos mint szakma, csak egy példa volt! Mondhattam volna a buszsofőröket is, és akkor szegény köztisztviselő gyalogolhat a munkahelyre mondjuk Sándorfalváról...
  Előttem már említették, és egyet is értek azzal hogy lehetne ez a nap pl július első vasárnapja. Csak itt a kérdés az hogy ünnepelni akarunk vagy "nemdolgozni"?”
 • 20. atti414 2009. július 02. 14:16
  „Conquer
  Teljesen egyetértek. Nem a "balkáni" állandó elégedettlenkedéssel kéne hozzáállni a dolgokhoz. Végre valaki leülhetne az asztalához, és tételesen végignézhetné, hogy hol megy a "láblógatás", és hol van gürizés. De olyan részletesen, hogy ide kell +2 fő, onnan meg 5 főt el kell küldeni. Így lehetne pénzt spórolni a közigazgatáson, nem úgy, hogy MINDEN köztisztviselőtől megvonunk x forintot, mert éppen annyi hiányzik a kasszából. Ehhez nem kell ész. De ilyen melót senki sem csinál, lehet hogy azért, mert kiderülne, hogy az Ő posztja is felesleges. :-)”
 • 19. Conquer 2009. július 02. 13:12
  „1702

  Nem érted a lényeget. Az orvos a gyógyításra esküdött fel, ha szívrohamod van, akkor köteles azonnal ott lenni (ez olyan mintha azt tagadnád, hogy szombaton és vasárnap nem folyik gyógyítás). Az ügyed ráér, határidők vannak (általában 30 nap). Sok köztisztviselőt ismerek, akik halálra vannak terhelve. Sokat, akik meg nem, azokat ki kéne rúgni a 3,14csába.

  Nem a köztisztviselők tehetnek róla, hogy ez ünnepnap. Mindenkinek van országgyűlési képviselője, ott lehet reklamálni, hogy miért lett megszavazva vagy miért nincs még eltörölve.

  Sajnos a bürokrácia ilyen, de azért nem kell általánosítani, mert vannak köztisztviselők, akik lelkiismeretesen végzik a munkájukat. Mondjuk lehet, hogy ők vannak kevesebben. :(”
 • 18. vito 2009. július 02. 13:08
  „...nekem mindig olyan rossz tapasztalataim vannak, az ilyen ügyintéznivalókkal kapcsolatban...
  Mivel nem szegedi vagyok, bár ott élek, elmesélem itthon mi folyik.
  Hétfőtől csütörtökig van nyitvatartás, pénteken hiába mész buktad, nincs ott a fene se. Szerdán vannak egyedül 15:00 -ig, a többi napon csak 13:00 -ig. Szóval, én megértem, a munkájuk fontos, mivel kell igazolvány meg stb...stb... De mi van a többi szakma képviselőivel??? Miért nincs kamionosok napja? Vagy halászok napja? Vagy asztalosok napja? Vagy mérnökök napja? stbstb.... Azt az egy napot sokkal korektebbül is meg lehetne oldani, pl.: ahogy előttem írták már a szabadságba belevenni, vagy valami, nem az, hogy totál leállnak, mert huuu....ma júl. 1 -je van...Nem tartom helyesnek, hogy ilyenkor semmi sem intézhető. Okosabb megoldás kellene.”
 • 17. vito 2009. július 02. 12:59
  „1702 ott a pont! :D”
 • 16. 1702 2009. július 02. 12:42
  „Az orvosoknak is van ilyen? Mert akkor a köztisztviselő se hívja őket ha infarktusa van! Majd másnap...”
 • 15. Krampampuli 2009. július 02. 12:02
  „Félreértés ne essék. Nem azt mondtam, hogy nem érdemlik meg! hanem azt, hogy más is megérdemelné!”
 • 14. Logaritmus 2009. július 02. 12:01
  „"Volt, aki erővel próbált meg bejutni a szegedi okmányirodába"

  Hajrá, Magyarország! Éljenek a vadbarmok!”
 • 13. Krampampuli 2009. július 02. 12:01
  „atti414 a kommented hiteltelen. Mi a helyzet a közalkalmazottakkal vagy a pl. a postásokkal?
  Hiteltelen... cöcöcö... hol van a hitelesség manapság...”
 • 12. kutyuka 2009. július 02. 11:41
  „Azert ne sajnaljuk mar oket!

  Eppen kedden voltam ott,az interneten foglaltam idopontot,mikor beleptunk az egyik ugyfeles a baratnojevel eppen csengohangot valtott es diskuraltak ki mit fozott,a masik meg el volt nagyon foglalva egy ugyfellel.
  Miutan befejeztek a csengohang-valtast es elment a baratnoje(de persze nagyon ugy tettek,mint akik csinalnak is eppen valamifele kartyat),odaleptunk hozza,de nem is akart minket kiszolgalni,mert megnyomta a gombjat,hogy johet a kovetkezo ugyfel odakintrol,annak ellenere,hogy nekunk foglalt idpontunk volt. Ott tobben is raszoltak,hogy ugyan mi voltunk ott elobb es csinalja mar meg a mi dolgunkat,mivel jo ideje mar ott alltunk. Ja, es persze nem sikerult elintezni amiert mentunk:-S
  Ennyit roluk!”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két órát kell várakozni Röszkén kilépéskor

Röszke - A határ teljes kapacitáson működik, de a forgalom dinamikája növekvő, így elképzelhető,… Tovább olvasom