Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

A kukások engedtek, az adóhivatal nem

A kukások engedtek, az adóhivatal nem
Elengedte a tartozását a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. annak a férfinak, aki egy Szeged melletti tanyán szemétdíjtartozást halmozott fel. Az adóhatóság viszont követeli az 5000 forintos végrehajtási díjat.
A Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. mint végrehajtáskérő elfogadta Tari Ferenc méltányossági kérelmét, az adóhatóság törölte a férfi közel 35 ezer forintos köztartozását – írta a Szeged melletti tanyán élő férfinak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Tari Ferencről még tavaly decemberben megírtuk (2015. december 2.: Elvitte az adóhatóság a szociális segélyt), hogy szemétdíjtartozás miatt az adóhatóság leemelte a bankszámlájára érkező segélyt. A férfinak cikkünk megjelenésekor a környezetgazdák javasolták, kérjen méltányosságot, ezt meg is kapta.

Az ügy itt viszont nem ért véget: mivel végrehajtást kértek Tari ellen, így az 5000 forintos díjjal ma is adós.
– Több marad ételre és gyógyszerre. Végre nem kell kifizetnem a havi közel 3000 forintos díjat, miközben szemetet sem termelek – mondta lapunknak Tari Ferenc, aki megköszönte lapunk közbenjárását is. A férfit segítő szociális munkás, Csorba László megjegyezte, a szemétdíj bevezetésekor is jelezték a környezetgazdáknak, hogy nincs mit elszállítani, de akkor – állítása szerint – nem ajánlottak semmilyen megoldást.

Az eset kapcsán az adóhatóságot is megkérdeztük, hogy köztartozás végrehajtásánál minden esetben elviszik-e a segélyt. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtóosztálya azt közölte, „az adózó bankszámláján lévő pénz eredetét (az milyen jogcímen és kitől származik) sem a NAV, sem a pénzintézet nem vizsgálja az inkasszó során. A NAV-nak az inkasszó kiadásakor nincs is rálátása a számlaforgalomra." Vagyis az adóhatóság elviheti a segélyt, egyetlen kitétel van: az öregségi nyugdíj legkisebb összege (28 ezer 500 forint) mentes a végrehajtás alól, tehát az nem vonható le a bankszámláról.

Borítókép: Nincs szemete, most már nem is kell fizetnie Tari Ferencnek. A végrehajtás díja viszont a férfit terheli. Archív fotó: Segesvári Csaba

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

4-es villamos: útközben csönget egy picit

4-es villamos: útközben csönget egy picit
A szegedi villamosvonalak közül a 4-es pályája a legbalesetveszélyesebb. A vonalon tavaly 14… Tovább olvasom