Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

A külföldi diákokat is figyelték Csongrád megyében

Csongrád megye - Több Csongrád megyei kötődésű név is szerepel a kedden nyilvánosságra hozott szt-tisztek listáján.
A hódmezővásárhelyi önkormányzat támogatásából létrejött internetes lista a Kádár-rendszer Belügyminisztériumának hivatásos szolgálati jogviszonnyal rendelkező szigorúan titkos (szt) állományú tisztjeit sorolja fel. A kutatással foglalkozó történészeknek 668 szt-tisztre vonatkozólag sikerült adatot nyerni, akik közül 546 név szerint is beazonosítható volt.

Az összeállítás készítői a bevezető szövegben felhívják a figyelmet, hogy a kutatás nem kívánt állást foglalni abban a kérdésben, hogy ezek az emberek valóban szt-tisztek voltak-e, csupán azt mutatja be, hogy kik szerepeltek a nyilvántartásban.

Az adatok egyes esetekben rendkívül részletesek, például az illető korabeli lakcímét is megmutatja Google térképen – a történészek szerint ez szociográfiai szempontból lehet érdekes.

A kutatás a BM III/II. Csoportfőnökség állományába tartozó szt-tisztek iratanyagával foglalkozik. A III/II-es csoportfőnökség a kémelhárító csoportfőnökség volt, ennek volt a feladata többek között a nyugati hírszerző szervek ügynökeinek felderítése és tevékenységük elhárítása, valamint a Magyarországra utazó külföldi állampolgárok ellenőrzése.

A szigorúan titkos állományú tisztek hivatásos szolgálati jogviszony alapján, de fedőmunkahelyükön keresztül szolgálták az állampárt érdekeit, és hajtották végre az állambiztonság által kijelölt feladatokat.

A szigoruantitkos.hu adatai alapján a Csongrád megyeiek közül sokaknak a MÁV volt a fedőmunkahelyük. Cseh Gábornak (1932) például, akinek 1983-as minősítése fő erényeként a személyes példamutatást említette meg. A MÁV szegedi igazgatóságán dolgozott Ignác Gyula (1939), akiről azt írták a minősítésében, hogy „fiatal kora ellenére komoly tekintélye van az idős vasutas dolgozók előtt. Politikai és társadalmi problémák iránt érdeklődő". Kónya Károly (1918) osztályvezető volt a vasúttársaság szegedi igazgatóságán, és a MÁV munkatársa volt a tisztek közül Kovalcsik László (1941), Vízvári Albert (1931) és Valkó Pál (1931) is.

Dolgozott megyei szt-tiszt a röszkei határátkelőhelyen lévő vámhivatal egyik vezetőjeként (Belinyák Ferenc [1928]), illetve a szegedi postaigazgatóságon is (Barta Emil [1923]).

A belügy figyelte a külföldi egyetemistákat. Bella Károly Imre (1939) 1978-ban lett a SZOTE Kollégiumok igazgatója, az ő feladata volt az elhárítás a külföldi ösztöndíjasok között. A minősítésében a kutatók szerint többek között az áll, hogy „az egyetemen tanuló külföldi, arab, afrikai diákok tevékenységéről szerzett operatív szempontból fontos információkat."

Kollégiumigazgatóként dolgozott egy másik szt-tiszt is, Pignitzky György Ferenc (1929), aki – olvasható a honlapon – „több értékes jelzést adott a kollégiumban lakó külföldi – főleg afrikai, ázsiai, arab – hallgatók politikai jellegű rendezvényeiről, közöttük levő feszültségekről, ellentétekről, egyes személyek tevékenységéről."

4 alkalommal kapott dicséretétet és egyszer szigorú megrovást a konspirációs szabályok megsértéséért Kiss Imre (1935), aki Makó polgármesterének – akit szintén Kiss Imrének hívtak és 1945-től vezette a települést – volt a fia. Fedőmunkahelye Budapesten a Medicornál volt, a feladata pedig a minisztériumok preventív védelme.

A Royal Szállót vezette Vida Pál (1922), akit a szállóból, fedőmunkahelyéről szerveztek be. A róla szóló jelentésben az áll, hogy „a vezetése alá tartozó hálózati személyeket az operatív alapelveknek megfelelően irányítja. Az elhárítási területének átfogó és a kettős munkakörből adódó speciális feladatok kellő ismerete alapján helyesen, célirányosan vezeti, neveli az általa tartott hálózati személyeket."

A hírközlési elhárítás volt Kispál Antal (1937) feladata, aki a Szegedi Hírlapkiadó Vállalatnál dolgozott és a szegedi TV munkatársa volt. 1986-ban a Csongrád megyei lapkiadó vállalat igazgatója. A rendszerváltás után önkormányzati képviselő-jelölt.

Olvasóink írták

65 hozzászólás
 • 65. 3xhe 2011. március 05. 07:43
  „Nem Kovalcsik volt az ÁVO-s:-)))”
 • 64. 3xhe 2011. március 05. 07:42
  „1053-as Dudás László is szegedi, volt ÁVO-s Kovalcsikkal lakott egy házban, vajon figyelték egymást??? De hol van a listán a III/III egykori szegedi operatív vezetője Dr M.I.???”
 • 63. havranek 2011. március 04. 22:30
  „EAM
  Nagyot téved a CIA nem kémelhárítás. Beismerten hírszerző ügynökség ,éppen ezért az USA törvényei szerint nem is tevékenykedhetne saját országában . Tehát a CIA nem elhárít a CIA híreket szerez magyarul kémked ! Hogy mi mindent csinál még javaslom nézze meg azt az amerikai filmet (filmsorozatot) amit az MTV-1 mutatott be 1956 ötvenedik évfordulóján . Írásából arra következtetek nagyon meg fog lepődni azon amit erről a "cégről" maguk az érintettek beismernek persze 40-50-év után .”
 • 62. Adolf 2011. március 04. 17:25
  „60. aham, figyeld az olaj árát.
  Emlékezz vissza mi váltotta ki a mexikói kártelek háborúját. Olvass utána ki gyilkoltatta le a vezért...”
 • 61. EAM 2011. március 04. 12:23
  „Igy akkor a CIA a felelös a

  -Szovjetunio felbomlasaert,
  -Csehszlovakia szeteseseert,
  -Jugoszlavia felbomlasaert, a
  -Balkan haboruert,
  -Eszak-Koreaert, es az
  -1989-es magyarorszagi rendszervaltasert is...!

  Csunya amerikaiak!
  Csunya CIA...!

  :)”
 • 60. EAM 2011. március 04. 11:39
  „A CIA-nak annyi köze van az eszak-afrikai forrongasokhoz,
  mint nekem a disznotoros böllerfesztivalhoz...”
 • 59. EAM 2011. március 04. 11:34
  „58.

  Ez is egy allaspont.
  (van aki igy iteli meg, van aki ugy)”
 • 58. YESrasist 2011. március 04. 11:23
  „57.ebben tévedsz. A CIA is kémelhárítás, sőt tudományos hírszerző. Ők simán beszívárognak egy idegen országba ahol kavarnak egy kis szart. Lásd: egyiptomi felkelés, libia...
  A kémelhárítás mint olyan nem létezik ma már.”
 • 57. EAM 2011. március 04. 11:13
  „Többen emlitettek, hogy minden orszagnak, a legdemokratikusabbnak is van kemelharitasa.
  Ez igy van.
  De a különbseg a következö.
  Ugye, a kemelharitok keresik, felderitik a "kem"-eket.

  Egy demokratikus orszagban, ha nem talalnak, vagy egyaltalan nincs is "kem",akkor lezarjak az ügyet.
  Egy nem demokratikus orszagban, ha nem talalnak, vagy egyaltalan nincs is "kem", akkor
  "csinalnak egyet...!"

  Es ez mindenkit erinthet.
  Ez a tragedia.”
 • 56. unknown 2011. március 04. 10:02
  „52. Ferrer 2011.03.04. 00:44
  "...Ebben a rendszerben ez a szüntelen paranoia volt a legnevetségesebb..."

  Nem legnevetségesebb! A legtragikusabb. Ha nem az államgépezet elvárása szerint gondolkoztál, ha nem valamely ellenőrzött közösség kebelében tettél (gondoltál, kimondtál, alkottál, levelet küldtél, éltél, utaztál, szerettél, vagy nem szerettél és így tovább és így tovább...) megfigyelendővé minősítettek, rádállítottak figyelőket, jelentőket, akik jelentéseket készítettek tartótisztjeik számára, akik aztán elemzés után értékelték az információkat, mérlegelésük szerint lettél továbbra is figyelendő, lakásodban titkos lehallgató eszközöket szereltek fel, tudni akarták mit beszélsz, mit csinálsz. Így tettek tönkre engemet is, tartottak presszió alatt. És van olyan szervezett hálózatuk még ma is, akiknek léte még a múltban gyökerezik egy párt melletti elkötelezettség érdekében szervezve. Háttérbe vonulnak (most ismét háttérbe húzódtak) amikor gazdáik kikerülnek a hatalomból. Az újabb jobb időket várva. Egyáltalán nem csoda, hogy több ilyen szervezett titkosszolgálati szervezet, vállalkozás, formáció létezik tagozódva a szélesebb világi rendszerekhez.”
 • 55. macs 2011. március 04. 10:01
  „Azért a kémelhárítókat és a besúgokat nem kéne összekeverni. És nagyon elgondolkoztató pl. a Kubatov lista. Hány ilyen lista létezik még? Hány olyan ember van ma is, akik azt hiszik, hogy a hazájulkat szolgálják és alapvetően jót cselekszenek, amikor "besúgják" a környezetükben élőket?”
 • 54. SP 2011. március 04. 06:07
  „http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=400558#null
  Budapesten még mindig díszpolgárként bejegyzett Sztálint és Haynaut törlik a névsorból. Várhatóan még a fővárosi közgyűlés március 23-i ülésén.
  Akkor az minimum, hogy az ügynökökről is lerántják a leplet.”
 • 53. YESrasist 2011. március 04. 00:49
  „abban az időben a beszervezés eredményeképpen vagy részt vettél benne vagy a börtönben haltál meg mert rádvertek valamit. Csak a halottak nem voltak besúgók.”
 • 52. Ferrer 2011. március 04. 00:44
  „Mert az idióta külföldi orvostan / gyógyszerészhallgatók biztos összeesküvéseket szerveztek volna a szocialista Magyarország megdöntésére, mi? Ebben a rendszerben ez a szüntelen paranoia volt a legnevetségesebb :D”
 • 51. SP 2011. március 03. 23:43
  „http://www.teol.hu/tolna/kozelet/kiraly-modjara-eltek-a-szigoruan-titkos-ugynokok-363588

  """Tény, hogy nem egyforma súlyú az SZT-tisztek vétke. Akadtak, akik csak formálisan jelentgettek, s voltak olyanok is, akik emberéleteket tettek tönkre a nagy "aktivitásukkal". ""”
 • 50. nemecsekerno_007 2011. március 03. 22:14
  „43. EAM

  Parancsra tettem. Nem ismerős : (
  Ha ez nem nyilvános akkor szerinted bármi más az lehet? Nyílván nem véletlen, hogy eddig nem lettek azok.
  De ahogy a 2006 rendőri túlkapásokat tárgyaló bíró mondta: Ha most nem tesznek feljelentést akkor 20 év múlva ugyanígy fogják verni magukat.
  Hát ez a helyzet.”
 • 49. nemecsekerno_007 2011. március 03. 22:04
  „48. tarol

  Nagyon sajnálatos, hogy még mindig elhisszük a szép meséket. Többek között azt, hogy kevés munkával, kevés tanulással, hitelekből jól lehet élni. Lehet, de csak egy darabig.

  Egyébként meg senki nem akar veszekedni vagy gyűlölködni, egyszerűen nyilvánosságra kell hozni ezeket a dolgokat (is) és akkor mindenkinek adott a döntés szabadsága, hogy véleményt formáljon róla.
  Illetve nem ártana elgondolkodni baj-e az, hogy a budapesti ügyvédi kamara elnök-helyettese SZT tiszt volt. Esetleg jobb lenne ha az alkotmánybírák között nem lenne egy volt párttitkár-helyettes aki segített a pécsi egyetemen felszámolni egy diákmozgalmat. Biztos könyvekből meg lehet tanulni a demokráciát, ugye?!”
 • 48. tarol 2011. március 03. 21:44
  „dodó!
  Nem akarom védeni EAM-ot, de miért vagy benne olyan biztos? Tfh.: Volt 100 ezer ilyen ember. Abból mondjuk volt ötezer, aki önként dalolva vállalta, és az is lehet, hogy ez az ötezer emberből mondjuk 5 híján mind Somogy megyében élt (vagy bármelyik másikban, csak példának írtam). Valamint tfh.: tényleg manipulálták az embereket, és voltak olyanok, akik elhitték. Az emberi elme ilyen. Nézz körül ma! :D Nem sok olyan embert tudok mondani, aki minden szavát issza fűrerünknek (szándékosanhibásan), és meg se fordul a fejében az, hogy nagyon rosszat tesz nekünk...
  A felső vezetés MINDIG manipulálja az embereket!
  YESrasist jól írja: ma már teljesen mindegy, hogy mi volt akkor! lehet róla vitázni, veszekedni, gyűlölködni, de TENNI ellene semmit. Ellenben a "ma" problémája létezik, és van esély tenni ellene valamit! :)
  (utólag vettem észre, hogy gyakorlatilag kisregényt írtam, bocsánat!)”
 • 47. YESrasist 2011. március 03. 20:38
  „nem lehet nyilvános a vörösiszap katasztrófa nyomozati anyaga,
  nem lehet nyilvános a 2006-os Rebiszes műveletek tisztjeinek adatai,
  de nyilvános lehet olyan kór olyan adatai amik semmilyen jelentőséggel nem bírnak.”
 • 46. queenmargareth 2011. március 03. 19:14
  „sem a fekália, sem az ürülék semmi nem megfelelő itt. Mit legyen? emberi végtermék alulról és szilárd, ha minden oké”
65 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbikosok a tanyavilágban

Zagyva György Gyula jobbikos országgyűlési képviselő szerint baráti társaságával nem felvonult, hanem elsétált vasárnap este Sipos Sándor tanyájához. Tovább olvasom