Délmagyar logó

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -8°C | 4°C Még több cikk.

A külföldiek rajonganak a halászléért

Kíváncsiak voltunk, igaz-e az állítás, hogy a külföldiek irtóznak a halászlétől. Tesztcsapatunk tagja két görög, egy iráni és egy dél-koreai férfi volt. A végeredmény: négyből négynek ízlik a szegedi specialitás.
– Előfordult, hogy a külföldi vendégeink megtapsolták és lefényképezték a kis bográcsban felszolgált szegedi halászlét. Sőt egyesek még a titkos receptet is el akarták kérni – meséli Rádai Tamás, a Roosevelt téri halászcsárda főpincére, akitől megtudjuk, mindenféle náció megfordult már náluk. – Turistaként természetesen a tipikusan magyaros ízeket keresik, ezért elsősorban csárdánk fő specialitását, a halászlét ajánljuk, hiszen Magyarországon és az ázsiai országokon kívül máshol nemigen ismerik ezt az ételt.

A főpincér állítását igazolja Lee-Bin, aki tíz éve él Szegeden, Szöulból költözött a napfény városába. – Imádom a halászlét, a barátnőmmel gyakran esszük étteremben. Nálunk otthon is van hasonló étel, de tengeri halból készül és sokkal fűszeresebb, csípősebb. Ezért is teszek az ittenibe mindig pluszpaprikát – mondja Lee, miközben vékony szelet paprikákat potyogtat a tányérjába. A férfi a marhapörköltet és a „pacsalt" is kedveli, amit kedvese szokott elkészíteni otthonukban.

Hallé görög módra

– Rodoszon is van egy hasonló leves, mint itt a szegedi halászlé. A neve psarosoupa, ami tükörfordításban hallét jelent – mondja Nikolaos Ntargakis, szegedi orvostanhallgató. Ezt kétféleképpen készítik: lehet piros, vagy fehér színű. Mindkettőben tengeri hal van, de a fehér színűben nincs paradicsom, csak rizs, tojás és citrom így nemcsak színében, ízében is különbözik a szegeditől.

– A halászlén kívül nem sok magyar ételt szeretek, mert a legtöbb sokkal zsírosabb, mint a mieink. Az otthoni étkek legfőképp zöldségből készülnek, így sokkal könnyebb azokat megemészteni – avat be a görög konyha rejtelmeibe Vassilis Dendrinos orvostanhallgató, aki hét évvel ezelőtt érkezett Athénból Szegedre. Itteni ismerősei kóstoltatták meg vele a halászlét, azóta ez az egyik kedvenc étele. – A barátnőmmel és Nicos barátommal sokszor ebédelünk halászcsárdában, már majdnem az összes étteremben megkóstoltam a hallét. Több tányérral is meg tudok enni belőle – mondja és nagy kanállal merít az asztalon álló bográcsból, majd megkínálja a mellette ülő barátját is.

Houman Mahjour még soha nem evett halászlét, most is csak a kedvünkért kóstolja meg. Félve veszi magához a merőkanalat és csak egy picit löttyint a tányérba. Kíváncsian figyeljük, mi lesz a reakció az első ízlelés után. – Ez nadzson finom! – kiált fel a teheráni fiú és kenyeret is kér a leves mellé, hogy ő is úgy tunkolhasson, ahogy azt a többiektől látta. A próbaszedés után még kétszer önti csurig a tányérját.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feloszlatott részönkormányzatok

Megszűnt az a két lakótelepi részönkormányzat Szegeden, amelyet még a tavalyi országgyűlési… Tovább olvasom