Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 4°C Még több cikk.

A kúszás-mászás szerelmesei

Bár Szeged környékén egy fia barlang sincs, a város nevével fémjelzett barlangkutató egyesület mégis működik. A szegedi barlangászok a Mecsekben kutatnak, oda viszik a vállalkozó kedvű csoportokat is, hogy felfedezzék a föld mélyének szépségeit. Szegeden csak gyakorolnak: egy helyben másznak.
A szegedi barlangkutatók között is több a nő – képünkön 6:3 az arány. Fotó: DM/DV
A 13 éve alakult JATE Barlangkutató Csoport 1997-ben vált Szegedi Karszt- és Barlangkutató Egyesületté, hogy pályázhassanak a kutatáshoz szükséges pénzekre. Raisz Péter 2000 augusztusa óta tagja a csoportnak, vezetőként harmadik évét kezdi. Mivel Szeged közelében nincsenek barlangok, a föld alatti világ szerelmesei a Mecsekbe járnak kutatni.

Nem mindenki bírja

– Eleinte csak kutatással foglalkoztunk, ma már oktatjuk is a barlangászatot, és iskolai csoportokat túráztatunk. Van, hogy csak kirándulunk, de legtöbbször barlangba is levisszük őket. Orfű mellett két, amatőrök által is járható barlang van. A járhatóság idézőjelben értendő, sok helyen kúszni, mászni kell, csak néha lehet felegyenesedni – mondta az egyesület elnöke. Általában az elején kiderül, ha valaki ezt nem bírja. Vagy már a bejáratnál megijed, vagy sikerül leimádkozni, de hamar visszafordul. Raisz Péter szerint a legtöbben inkább élvezik a túrát.
A mecseki Szuadó-völgyben három helyen végez kutatómunkát az egyesület: a Szuadó, a Gilisztás és a Trió nevű barlangokban. Ezek feltárása komoly fizikai munka. Vésővel szélesítik ki a járatokat, a lebontott követ vödrökben hordják ki a szabadba. – A fekve bontás nem túl kényelmes. Jobb esetben ki tudunk építeni egy kötélpályát, amin a vödröt végighúzhatjuk – mesélte Raisz Péter. A bontásnál körültekintően kell eljárni: ha megkopogtatják a követ, hallatszik, hogy masszív-e a kőzet vagy törmelékes. Időnként a biztonság kedvéért ácsolatot készítenek. A feltárt részekről térkép készül, a kutatás eseményeit dokumentálják.

Raisz Péter. Fotó: Gyenes Kálmán
Több a nő, mint a férfi


A főként egyetemi hallgatókból álló szegedi egyesület taglétszáma 50-60 fő körül változik. Három éve székhelyüket áthelyezték Pécsre, azóta egyre több baranyai tagjuk is van. – 16 éves barlangász is van közöttünk, de rengeteget segített a mecseki feltárásokban 80 éves, tiszteletbeli tagunk, Vass Béla, aki 70 évesen még barlangászott – mondta
Raisz Péter. Érdekes módon a barlangászok között valamivel több nő van, mint férfi. – Valahogy a lányok nagyobb lelkesedéssel csinálják ezt, mint a fiúk. Nem tudjuk, mi lehet ennek az oka, de mi, fiúk, örülünk neki.
Mi lehet a jó a nyirkos, sötét, szűk helyek felfedezésében? – A veszélyesség izgalma, a kúszás-mászás élménye, a csend adja a barlangászat szépségét. Persze a látvány sem utolsó, gyönyörű karsztképződmények vannak a föld alatt – mesélte lelkesen az egyesület elnöke.

Helyben másznak a szigeten

Sokakat éppen a balesetveszély riaszt vissza. – A maga nemében minden barlang veszélyes, a lényeg, hogy mindenkinek tudnia kell magáról, mennyit bír – magyarázta Raisz Péter. Nem szabad szégyellni, ha valaki elfárad, vagy vissza kell fordulnia. A legveszélyesebbek a függőleges járatok, ezekben kötelezve lehet közlekedni, ezt pedig jól meg kell tanulni. – A „köteles" barlangokra előzetesen edzünk. Tornatermet bérlünk, jó időben pedig kijárunk a Boszorkányszigetre vagy az újszegedi roncshídhoz – mondta az elnök. Ilyenkor az újoncok kötélpályán gyakorolják az alapokat, a gyakorlottabbak pedig 60-100 métert is másznak, időre, oly módon, hogy egy csigán vezetik át a kötelet, amit a többiek engednek utánuk. Amíg ők egy helyben másznak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Táblától tábláig csupán egy óra és tizenöt perc Budapest

Mennyi idő alatt lehet Szegedről Budapestre eljutni és onnan visszajönni hétköznap az autósztrádán?… Tovább olvasom