Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

A labor és a gyár között, félúton

Dél-Alföld - A Szegedi Tudományegyetemen és az SZBK laborjaiban adott a tudás, a műszerezettség, az elismertség. Ám az ipar idevonzásához külön szakértelem kell. A kutatólaborok és a gyárak közti közvetítőket kérdeztünk szerepükről.
– Harmadával csökkent a gyógyszeriparban az innovatív kutatások száma. A finanszírozás mértéke hasonlóképpen olvadozik. Ennek ellenére sok műhelyről tudunk, ahol heroikus erőfeszítéssel irányítják a hasznosulás irányába a kutatómunkát – mondta Bernáth Sándor. A FontaMed Kft. ügyvezetője reméli, hogy az uniós Jeremie program – amely a magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozásokat megközelítőleg 190 milliárd forráshoz juttatta – az egyes konstrukciók áttételes hatásain keresztül akár 2000 milliárd forint pluszforrást is jelenthet a gazdaságnak.

– A technológiai transzfer szereplőit: kutatókat és az ipar egymásra találását segíteni kell. A tudományos eredmények hasznosítása nemcsak az egyén, vagy a kutatóintézmény, hanem a gazdaság szempontjából is jelentős – magyarázta Vígh László akadémikus. Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont innovációs főigazgató-helyettese hasznosnak tartotta azt a tavaly őszi ipari kapcsolatok konferenciát, ahol például iparjogvédelemről is hallhattak a legnagyobb hazai élettudományi kutatóintézet fiatal munkatársai.

– "A kutatómunkám hogyan hasznosítható a gazdaság számára?" E kérdésre minden tudósnak válaszolnia kell alapkutatást végezve, a munka minden egyes fázisában – mondta Bernáth Sándor, aki szerint így növelhető annak esélye, hogy a kutatást finanszírozó partnert találjanak. – Az ipar szempontjait ismerve minden kutatót arra bátorítok, hogy az emberiség egészének gyógyulási igényeire figyeljenek kutatási irányaik kiválasztásakor.
Pirula

Jótékony hatást gyakorol az emberek életminőségére Magyarországon és Szerbiában, hogy a Szegedi Tudományegyetem és az Újvidéki Egyetem együttműködéseként rákellenes gyógyszervegyületek fejlesztettek ki. Az eredményekről konferencián számoltak be. Hasonlóképpen szimpóziumon járták körbe a gyógyszerfejlesztés tudományos gyakorlatának és a hatósági elvárásoknak problémakörét, miközben a résztvevők megismerhették a gyógyszerkutatás szegedi eredményeit is: a molekulától a piruláig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képzés a kisteleki gazdáknak

Tanyai termékek útja a fogyasztóhoz címmel oktatási programot rendeznek holnap a kisteleki kereskedelmi kompetencia-központban. Tovább olvasom