Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

A lakások tizede nem fizet szemétdíjat

Szeged - Egy 13 lakásos társasház 5 lakója nem fizet a szemétszállításért, mert azt állítja, nem lakik ott. A szolgáltató most felszólítást küldött: igazolniuk kell a távollétet, vagy fizetniük kell.
– Az egyik Boldogasszony sugárúti társasház 13 lakása közül 5-nek a gazdái szüneteltetik a szemétdíj fizetését, mert nem laknak a lakásban. Pénteken a szolgáltató ennek ellenére felszólító levelet küldött a háznak az öt család miatt, és a 9000 forintos pótdíjakkal együtt egy 146 ezer forintos számlát. Nem tudom, mi alapján – panaszkodott Ábrahám József közös képviselő. – Az egyik lakás szerkezetkésznek sem mondható, mert a tulajdonos két éve átalakítási munkákat végez, és a törmelékhalmaz, meg a szétvert konyha, fürdőszoba életvitelszerűen nem használható. A többi lakás is üres, mert az egyikből az idős asszony a lányához költözött. A szolgáltató azt kéri, hogy csütörtökig bizonyítsák a lakók a gáz-, a víz- vagy a villanyszámla közül kettőnek a bemutatásával, hogy nem lakják a lakást, vagy fizessék be a 22 ezer és 44 ezer forint közötti összegről szóló csekkeket. Értesítettem a tulajdonosokat, hogy gyorsan intézkedjenek, hiszen ha nem bizonyítanak, fizetni kell, és a szemétdíj adók módjára behajtható. Remélem, mindenkit elérek a nyári szabadságok idején, és vidékről is tudnak jönni. Próbáltam korábban a lakók helyett a szolgáltatóknál igazolást kérni, de nekem nem adnak ki adatokat. Nem lehetne előbb az igazolásokat bekérni, és csak a szabálysértőknek kiszámlázni a bírságot?

A szüneteltetők harmada csal

Idén 77 ezer háztartásból 7700 lakás szünetelteti a hulladékszállítást, vagyis nem fizet szemétdíjat. A szüneteltetők 90 százalékát ellenőrzik évente. A jogosulatlan igénybevételt a szüneteltetők harmadánál deríti fel a környezetgazdálkodás. Ez több mint 76 millió forint veszteséget okoz a szolgáltatónak.

– A közszolgáltatás szüneteltetésének rendjét az önkormányzat helyi rendelete határozza meg. Társaságunk jogosult ellenőrizni az ingatlantulajdonosok díjkedvezmény igénybevételére jogosító bejelentését. Ez azt jelenti, hogy csak és kizárólag azoknak az ingatlantulajdonosoknak kell igazolniuk a szüneteltetést, akiknél munkatársaink helyszíni ellenőrzést végeztek, és ez alapján az szükséges – kezdte válaszát Koltainé Farkas Gabriella, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. gazdasági igazgatója. A helyszínelésekről mindig írásos jegyzőkönyv készül. Azok a szüneteltető ügyfelek, akiknél az ellenőrzéskor eltérést nem tapasztalnak, nem kapnak sem igazolásra vonatkozó megkeresést, sem számlát. A számlát és a tájékoztató levelet együtt postázzák, és ha a szüneteltetés jogosságát igazolja a lakó, a számlát érvénytelenítik. Előbb igazolni és csak utóbb számlázni nem tudnak, mert amikor igazolást kérnek, akkor már rendelkeznek helyszínelési adatokkal. Az eljárásra a sok szabálytalanság miatt van szükség, tapasztalataik szerint az esetek 90 százalékában a szüneteltetés kedvezményének megvonása jogszerű a helyszínelés alapján.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. béci61 2013. augusztus 14. 15:28
  „A szolgáltató a jogszabály szerint azt a szolgáltatást jogosult leszámlázni, amit elvégzett, azt is utólag. Ettől eltérően működik a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. Az aranyos ebben a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft által alkalmazott gyakorlatban, amikor az üresen álló, évek óta lezárt önkormányzati tulajdonú lakásra is simán kiszámlázza a hulladékszállítást. Kitalálják-e, hogy az kinek a pénzéből kerül kifizetésre?”
 • 33. okz63 2013. augusztus 14. 08:21
  „31. .suhym. 2013.08.14. 07:41
  "Hogyan oldanád meg a mennyiségi számlázást mondjuk egy 60 lakásos társasházban, ahol mindenki ugyanabba a kukába önti a szemetet."
  Sehogy, és ott sem lehet megoldani, ahol a környező 5 emeletesek ugyanazon konténerbe hordják.
  Csakis magánházas részen megoldható, ahol 110 literes kukája van minden lakásnak, de az sem egyszerű...”
 • 32. .suhym. 2013. augusztus 14. 07:46
  „28. Mike3 2013.08.13. 22:29

  Nagyon helyes, hogy ellenőrzik.
  Aki nem fizet, annak is van szemete, és bizony elhordja mások elé, ami nálunk is sokszor előfordul. Amikor nem fér na kukába van pofája lerakni a földre!:(( Múltkoriban szomszédasszony kikiabált egyikre az ablakból, még neki állt feljebb.:((”
 • 31. .suhym. 2013. augusztus 14. 07:41
  „30. okz63 2013.08.13. 22:44

  Nem olvastad végig amit írtam.

  Hogyan oldanád meg a mennyiségi számlázást mondjuk egy 60 lakásos társasházban, ahol mindenki ugyanabba a kukába önti a szemetet.”
 • 30. okz63 2013. augusztus 13. 22:44
  „23. .suhym. 2013.08.13. 21:07
  "Hogyan oldanád meg? Mielőtt leviszed a szemetet jön a mérlegelés?"
  Van, ahol már működik. Nem mennyiségi alapon mérik, hanem a kukaürítés számával állapítják meg a mennyiséget. Speciális chip-es kukák kellenek mindössze hozzá és az autó automatikusan tudja regisztrálni, hogy te kitetted a kukát vagy sem.”
 • 29. okz63 2013. augusztus 13. 22:42
  „18. hangman 2013.08.13. 20:24
  "mert van csomó csaló, aki nem fizet a szállításért."
  Én magánházas részen lakom és az előző szomszédom soha nem fizetett a szemétszállításért, viszont pofátlanul mindig kitette zsákban, amikor jött a kukás autó. Aztán mikor eladta a házrészét, néhány hétig továbbra is elénk húzta rendszeresen a közeli házából - ahol persze szintén nem fizetett még soha, bár nem tudom, hogy csinálja - a szemetes zsákokat egészen addig, amíg írásban nem közöltem vele, hogy a regionális szemétlerakó máshol van és ha nem hagyja ezt abba, akkor "beajánlom" a KHT-kommandónak. Azóta érdekes módon gyorsan leszokott róla. :-)”
 • 28. Mike3 2013. augusztus 13. 22:29
  „az a helyzet, hogy <moderálva> drága a szemétszállítás. ha lemondom, kijönnek ellenőrizni.”
 • 27. szgd-i 2013. augusztus 13. 21:58
  „A hatályos törvényi szabályozás értelmében szegeden egytényezős díjszámítás van. Tehát az elszállított szemetet van joga számlázni a szolgáltatónak. Ettől kezdve irreleváns dolog a szüneteltetésről beszélni. Csak az elvégzett munkáért jár fizetség. A szolgáltató cég egész véletlen a saját javára szándékosan félreértelmezi a rendelkezésre állás fogalmát. Két esetben említi a törvény, 1/ mikor kéttényezős díjszámítás van (szegeden pont nem ez van!) mondjuk a gáz szolgáltatás mintájára egy része a díjnak állandó készenléti díj, a másik része pedig a ténylegesen elvégzett szolgáltatás utáni díj. E kettő adja ki a teljes összeget 2/ mikor kötelezi a szolgáltatót az ürítés rendszerességére, jelen esetben heti 1 alkalom, az előző példánál maradva a gázszolg. esetében a hét minden napján 0-24 órában.
  Összegezve úgy vágja át a félremagyarázással a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. a szegedieket ahogy nem szégyelli, illetve amennyire az emberek hagyják magukat!!!”
 • 26. hangman 2013. augusztus 13. 21:24
  „Hát igen van sok ilyen sunyi is, aki a csempét is bevágja a közös kukákba, én a felújítás alatt 2 konténer árát fizettem ki a kht-nak, durván 13e forintom bánta és isten igazából mire elvitték több mint felét széthordták a kanadaiak!”
 • 25. Rubicon 2013. augusztus 13. 21:20
  „A lakásfelújítás nem indok a szemétdíj fizetés szüneteltetésére.
  A cementes zsákot, meg a letépett tapétát hova teszi? Megeszi?”
 • 24. info 2013. augusztus 13. 21:10
  „CS........sgt úti társasház, a lakó bejelentette, hogy nem lakja a lakást, mert felújítás alatt van.Nem fizet szemét díjat. Addig is ugyanúgy hordták ki a szemetet a lakásból, mert nem minden fölújítási anyag hulladéka építési törmelék, a csempe-burkolólapok doboza pl.nem az de az is a kukába kötött ki. Majd a fölújított lakásba visszaköltözött, de ´elfelejtette bejelenteni, hogy mégiscsak kellene neki szemétdíjat fizetni. Mivel a lakógyűlésen tette szóvá egy lakó a hiányosságot addigra közel másfél év telt el. Kérdezem, vajon miért is kellene elengedni a szemétszállítási díjat?Arról nem beszélve az elmaradt díját a mai napig nem törlesztette. A többi ember becsületesen fizet és arra semmi engedmény!
  Egyáltalán ne adjanak ilyen lehetőséget azért, hogy visszaéljenek vele, a becsületesek kárára.Vajon, aki nem termel szemetet, nem otthon ebédel, nem vásárol, nem pucol krumplit, az fizet azzal mi van? aki mondja, hogy nem-lakik a lakásban annak adjunk! naná!”
 • 23. .suhym. 2013. augusztus 13. 21:07
  „13. Figyelő 2013.08.13. 16:44

  Ugye nem baj, hogy amikor még nem Makrai Laci volt a főnök, akkor is úgy működött, ahogy leírtam előzőleg.
  .......................................................................................................................................................

  19. M.Aurelius 2013.08.13. 20:30

  Hogyan oldanád meg? Mielőtt leviszed a szemetet jön a mérlegelés? Akkor a csalók csak heti 1 kg-t vallanak be, pedig lehet sokkal többet visznek le.

  Esetleg magánháznál lehet követni, hogy hányszor teszik ki a tele kukát, de egy társasházban, ahol pl. van 60 lakás, hogyan oldanád meg?
  Közös a kuka, honnan tudod, ki , mennyit tett bele?

  A heti ürítések számát fizeted, nem a szemét kilogrammját, egy társasházi kukánál követhetetlen a dolog.
  ...................................................................................................................................................

  18. hangman 2013.08.13. 20:24

  Én is szelektíven gyűjtöm, ill. a műanyagot elviszem a lakásomhoz legközelebbi konténerbe.

  Egyébként, volt már róla szó, hogy akik szelektíven fogják gyűjteni, azok kapnak kedvezményt, de hogy ezt társasház esetében hogyan lehet majd megoldani? ill. ellenőrizni?
  .................................................................................................................................

  Az USA azon városában, ahol megfordulok, házanként két kuka van, más-más színű fedéllel. Egyiket heti kétszer ürítik, másikat egyszer egy héten. A műanyagot teszik külön, a másikba megy a többi szemét.
  Ha a kuka kereke kitörik vagy megsérül, be kell telefonálni és jönnek megjavítani ingyen. Ha jól emlékszem, a kukát nem kell megvenni, az a szemetes cég tulajdona és ők cserélik, ha teljesen tönkre megy esetleg.”
 • 22. .suhym. 2013. augusztus 13. 20:49
  „Minden év októberében kiküld a cég egy papírt, amit a közös képviselőnek hó végéig kitöltve, (a lakók névsora szerepel rajta, pontos címmel ellátva), vissza kell küldeni/vinni, és ezen szerepeltetnie kell, ki jogosult esetleg nyugdíjas kedvezményre, melyik lakás az, amelyikben senki sem lakik.

  Amikor a névsoros papírt beviszi az illető, a szüneteltetést kérő lakásokra még ki kell tölteni egyenként egy papírt, amelyen szerepel a lakás pontos címe és a tulajdonos neve, majd ezt a képviselő büntetőfelelőssége tudatában aláírja és beadja az ügyintézőnek.

  Aki nyugdíjas kedvezményre jogosult ( 62. életévét betöltötte és egyedül él a lakásban), amikor betölti azt a kort, be kell mennie a nyugdíjas igazolványával bemutatni azt, majd az azt követő években elég, ha a közös képviselő írja be a kedvezményre jogosultságát az illetőnek.

  Általában minden évben ki szoktak jönni ellenőrizni, hogy a szüneteltetés jogos-e? Ilyenkor a lakókat vagy a képviselőt szokták megkérdezni, hogy az előző év októberében beírt üres lakások, valóban üresek-e?

  Nálunk még soha semmi gond nem volt, mert amikor egyik lakás év közben elkelt, az új tulaj bement és szólt, hogy az a lakás már nem üres.”
 • 21. Qllancs 2013. augusztus 13. 20:49
  „9. Pista barátom. Értsd ahogy gondoltam. Persze a fogyasztás a O ft. mert ugye alapdíj mindenüt van és fizetni kell !”
 • 20. Besenyő_Pistabácsi 2013. augusztus 13. 20:43
  „A cserepes sor mögött az Aldi felőli a susnyásban a Móravárosi körút felől minden évben érdekes módon újrakeletkezik a szemét erdő! De azon a környéken máshol is nőnek a dombok, hegyek azokon a portákon ahol nem laknak, mert akik ott laknak áthordják azokra a portákra. Hát nem igazuk van, integrálódnak, még pár száz évig hátha sikerül nekik!?”
 • 19. M.Aurelius 2013. augusztus 13. 20:30
  „Teljesítmény arányos (akár kg. akár köbméter) díjakat kellene bevezetni. Macerás, de így volna igazságos.
  Vagy mondják meg, hogy adó, és kusti van/lesz.”
 • 18. hangman 2013. augusztus 13. 20:24
  „1. Én meg szelektíven gyűjtöm a hulladékot mégis annyit fizetek, mint az aki mindent a kommunális közé dob.
  2. Természetesen itt is úgy van az ár kialakítva, hogy aki fizet annak azért magasabb a díja, mert van csomó csaló, aki nem fizet a szállításért.”
 • 17. mivan? 2013. augusztus 13. 20:17
  „Ilyet! Komolyan mondom! Az nem megoldás ha nem vagyok ott akkor nem fizetek azt jól van. Be kell jelenteni és szépen utánajárni a dolgoknak. Vagy a szolgáltatónak alkalmaznia kellene egy gondolat olvasó távolba látó mágust.”
 • 16. Secem 2013. augusztus 13. 20:07
  „A lakó miért lenne köteles kiadni egy más szolgáltató számláját! Ez egy nonszensz dolog, mert a gázszámla csak a gázszolgáltatóra és a vele szerződésben lévőre vonatkozik és nem nyilvános adat! Ennek okán bizonyításként sem kötelezhető senki ezek bemutatására!”
 • 15. kormoska 2013. augusztus 13. 19:58
  „13.Figyelő

  -Ha valamilyen kedvezményt vagy szüneteltetést kér a lakó(tulajdonos),a jogosultságot alapból NEM KELL IGAZOLNI!

  -Ha később ellenőriz a KHT(amihez joga van)és szabálytalanságot talál,onnantól már a lakónak kell igazolni(pl tanukkal)hogy jogosan veszi igénybe a szüneteltetést vagy a kedvezményt.
  A KHT VALÓBAN NEM HATÓSÁG DE A SZÜNETELTETÉS VAGY A KEDVEZMÉNY LEHETŐSÉGÉT SAJÁT HATÁSKÖRBEN NYÚJTJA.....,tehát bármikor visszavonhatja vagy ellenőrizheti azt.

  -Szeged amúgy még jó helyzetben van,sok nagyobb városban nincs lehetőség szüneteltetésre,valamennyi alapdíjat a lakatlan ingatlanok tulajdonosainak is kiszámláznak!

  Hogy honnan tudom mindezt?Nálam is járt már a KHT-s"kommandó".”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kecskék találták meg az ellopott Jézus-szobrot

Újra a helyére került az ellopott Jézus-szobor Klebelsbergtelepen, miután egy kecsketartó állatai segítettek rábukkanni. Tovább olvasom